De nektet meg ferie!!! Flyet dro uten meg..

  • 11.09.2017 kl. 00:56

Siden jeg ikke hadde barn, fikk jeg ikke ferie i fellesferien...

Det er det dummeste jeg har vært med på!! Og jeg har vært med på mye dumt!!

*Denne bloggen er skrevet i samarbeid med Negotia - En fagforening for privat sektor, som er der for sånne som meg, men enda viktigere, sånne som deg! 

Sommerdag

"Gutta!! Skål - Denne uka blir råååååååå!"

Gardermoen! På vei til Spania!! Ferie!! Endelig :D Etter å ha gledet seg hele året!!! 

For noen....

I hele mitt lange liv, er det kanskje den verste snappen jeg noensinne har åpnet. Der satt de - med hver sin pils på Gardermoen og gjorde seg klare til boarding, og nøt livet! Foran seg hadde de en uke på playaen i Spania, med paraplydrinker, sol og bading. Livet lekte for det lille reisefølget der de satt ubekymret og gledet seg. 

Jeg satt hjemme på senga og gned søvnen ut av øynene. Vekkerklokken hadde nettopp terrorisert nattesøvnen min, og det var på tide å gjøre seg klar for nok en arbeidsdag. Utenfor vinduet var solen i ferd med å slikke i seg morgendugget fra gresset, og måkene skrek i kor, på jakt etter dagens første måltid. 

For å si det sånn da - det var meningen at jeg skulle være med i den snappen. Det skulle vært én ekstra passasjer på det flyet. Det var gutta mine som dro på tur. Men de dro uten meg. Og det var ingenting jeg kunne gjøre med det...
 

Høstdag - noen måneder tidligere

*BOOMSVIIISJVROOOM*

Du skjønte hva som nettopp skjedde sant? Vi hoppet tilbake i tid.... Lol. Kanskje er det sånn det høres ut? En rift i tid og rom? Boomsviiisjvrooom! 

Jeg studerte ansiktet hans nøye. Gransket han fra topp til tå der han satt. Et ekkelt smil var liksom parkert i munnviken. Var det et ondt smil, eller en sprekk i maska, som ville revne når han fortalte meg at han bare kødda? Det var umulig å vite. Sekundene føltes som minutter der vi hadde en real stare-down. Jeg forsøkte meg på en spak latter, men det hørtes vel mest ut som jeg bare feis fra kjeften.. 

Kunne han faktisk sitte der og fortelle meg at jeg ikke fikk fri den uka jeg hadde bedt om, så forbanna lang tid i forveien? Det var jo typ april!!! 

Jeg hadde jo fa** meg nettopp betalt flybilletter og depositum på leiligheten!!! Og siden det var så sjukt langt frem i tid, hadde jeg jo aldri i min villeste fantasi sett for meg at det ikke skulle ordne seg med ferie akkurat den ene uka. Den ene uka alle gutta kunne reise! 

Alt var pakket og klart!! Hadde til og med sjekka at sommertøyet var klart! 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det du trenger å vite om den gjengen er to ting. Vi feirer nyttår sammen, og vi har en uke hvert år vi reiser, eller tar en båttur sammen! I år var det Spania på menyen, og vi måtte bestille tidlig, og vi måtte bestille sammen. Ellers i året får vi aldri samla gjengen til kalas. 

Og argumentet som rant ut av trynet til sjefen var at "Vi velger å prioritere de som har barn til å få fri i fellesferien"..... 

OG HVA I ALLE DAGER TENKER DU AT JEG SKAL GJØRE MED DET???? Hadde jeg fått beskjed om det for et halvt år siden, kunne jeg sikkert ordna noe, men siden jeg nå da IKKE hverken hadde, eller ventet, barn i fellesferien, ville jeg nå miste en av årets to muligheter til å henge med gutta?? 

Maska sprakk aldri. Det kom aldri noen "haha". Det var ikke kødd. Han satt der og nektet meg fri. Selv om jeg spurte !3! måneder i forveien!!!! 12 uker! Det er 90 dager det!! Nesten 100 dager!!!!! 


Boomsviiisjvrooom

Så her satt jeg da, og tørket gugge fra øyekroken, mens gutta satte seg på et fly. 

Det var bare å hoppe i dusjen, komme seg i skjorta og reise på jobb. 

Den uka.... Det er en av de verste arbeidsukene jeg noensinne har hatt. Heldigvis så det ikke ut som ferien ble noe særlig for de andre. Jeg tror det regna litt. Hehe. Jeg spurte aldri så mye om hvordan de hadde hatt det ;) 

Men for real! Hva faen liksom?? 


Har du blitt nektet ferie noen gang? Hvordan håndterte du det, og hva gjorde du???  Jeg hører GJERNE fra deg!! 

Mon tro om det der er helt greit eller ikke.... 

22 Kommentarer

Steffen

11.09.2017 kl. 18:53
Er helt vanlig å ikke få ferie akkurat når du vil ha det, er faktisk en del av arbeidslivet. Såfremt arbeidsplassen du jobber på ikke stenger i fellesferien, så kan ikke alle ta fri.

Du stiller nok sterkt til neste sommer, da du ikke fikk ferie i fellesferien i år. Neste år er det din tur - barn eller ei.

André Askeland

11.09.2017 kl. 19:02
Steffen: Du har nok rett i det, og jeg skjønner at det må være folk til stede.. Jeg ville likevel tro at å si i fra så lenge i forveien burde holde..! Den gang ei ;) Får håpe du har rett ang neste sommer :D

Cato André Skotte

11.09.2017 kl. 19:17
Vel Steffen, når man er såpass tidlig ute å spør så skal det være rom for å rokke om på ting også om man vil.

Det er vel også slik at det er 2 "starter" for fellesferie, og jeg er helt sikker på at om sjefen i dette tilfelle hadde lagt litt godvilje til og sagt,

" vet du hva André.. Akkurat nå så går ikke det, MEN jeg skal undersøke om det kanskje er noen som har mulighet til å utsette ferie start en uke!"

Jeg er helt sikker på at en eller annen (ukjent hvor mange ansatte) ville gått med på dette. Det handler om å gi og ta litt i arbeidslivet, som André erfarte smertefult i dette tilfelle. Men han var faktisk tidlig ute!

Oppsummering, rævva sjef uten særlig interesse for å møte ansatte på halvveien.

Furt arbeider som antaglig kunne jobbet den uken bedre enn hva han gjorde om den ble flyttet en uke. Og potensielt en i ferie som gjerne kunne tenkt seg en uke mindre med trolla!

BOYAH

André Askeland

11.09.2017 kl. 19:21
Cato André Skotte: Hehehe, Cato du Cato! Takk for støtten! OG - Det er vel akkurat det der som kanskje ble det dummeste av alt..! Følelsen av at sjefen gir f, og at man sitter med en ekkel smak i munnen når alle vennene er på tur. Kunne vært unngått ganske smertefritt, og dette innlegget ville aldri sett dagens lys :)

Hyggelig at du henger med enda mister! :D

Julie

11.09.2017 kl. 23:12
Jeg får ikke ferie i de hele tatt...hvorfor? Jo jeg er vikar og derfor skal jeg bare jobbe å jobbe...spiller ingen rolle hvor lenge jeg har jobbet fordi vikar=ikke ferie.

André Askeland

11.09.2017 kl. 23:50
Julie: Oi..! Det hørtes jo ikke bare fucka ut, men helt ulovlig..?! Der ville jeg sjekka litt med noen som har peiling - men det ekke greit ass!

Sykepleier

12.09.2017 kl. 10:20
Jeg er sykepleier, og må ofte _ønske_ (gi beskjed til arbeidsgiver) når jeg vil ha ferie allerede i januar. Så 3 mnd i forveien er ikke veldig tidlig.

André Askeland

12.09.2017 kl. 19:07
Sykepleier: I tidligere jobber har jeg liksom kunnet si i fra noen uker i forveien.. Skjønner at det ikke går alltid, men et halvt år....? :O Det syns jeg faktisk var helt sjukt!!!!

12.09.2017 kl. 19:29
Er ikke uvanlig å søke i veldig god tid. Jeg sendte søknad i februar om ferie i oktober.

Noen arbeidsgivere er tydeligvis bare ute etter å surne andres liv. Ei venninne har hatt 3 sommeren på rad der hun og ektemannen ikke får ferie samtidig.

André Askeland

13.09.2017 kl. 23:50
Anonym: Og da tenker jeg umiddelbart at det er jo bare uhørt...! Sjefene drar som regel på ferie som de selv vil, når det passer dem ;) Men fikk du ferien da, når du søkte så lenge i forveien?

Lillemy

13.09.2017 kl. 21:51
Hei! Slike ting er trist.. dessverre er det for sent for denne gang:'( neste gang anbefaler jeg deg å sende skriftlig søknad om ferie, her må.jo lederen din skrive under... Det er ikke ok å prioritere de med barn fremfor de uten barn- de er da arbeidstakere selv om de ikke har formert seg?

André Askeland

13.09.2017 kl. 23:51
Lillemy: Ja - det er kanskje bedre om man gjør det..! Til neste gang skal jeg hvert fall ikke bestille billettene først, hehe! Og nei - det var jo nettopp det jeg stussa litt på - at det opplevdes som en straff å ikke har barn.. Ser poenget med fellesferie og barnefri osv, men så er jo også trøkket som regel mye lavere på sommeren også. Evnt får man bemanne opp nok i sommervikarer osv

14.09.2017 kl. 06:33
Arbeidgiver er pliktig til å gi deg 3 uker sammenhengende fri en gang mellom mai og september. Dette er nok helt innafor. Kjipt, ja, men ferie burde egentlig avtales før turen blir bestilt.

André Askeland

16.09.2017 kl. 13:43
Anonym: Jeg kommer nok til å gjøre det før jeg bestiller neste gang ja.. xD hehe :P

Tina

14.09.2017 kl. 22:45
Jeg jobbet i en liten bedrift i litt over 7 år, først 2 år som lærling, og etter det med fagbrev. Jeg fikk aldri, i løpet av de årene, 3 uker sammenhengende ferie. Fikk 2 uker en gang, ellers måtte jeg nøye meg med en i slengen. Ikke fikk jeg ferie i juli noen gang heller, jeg måtte enten ta i juni eller august, uansett hva planene mine for evt. reise skulle være. Juli var nemlig forbeholdt de to eldste, for de hadde flest kunder, og måtte planlegge litt mer. Ok, tenkte jeg, da planlegger jeg og! Førstemann til mølla, liksom. Nope, funka ikke sånn gitt. Ikke for meg, i alle fall. Var forsåvidt også alene på jobb som ganske fersk lærling i en uke, fordi alle andre måtte ha ferie samme uka.. Jeg fikk også slengt etter meg at jeg hadde ikke barn, så jeg kunne da ha ferie når som helst. Da hadde altså de det gjaldt barn som gikk på vgs, hvor lenge er det egentlig innafor å bruke barna som grunn til å velge og vrake i ferieuker..?

André Askeland

16.09.2017 kl. 13:45
Tina: Nei ikke sant.. Det er jo helt håpløst! Men det kan jo være at det er litt mer utbredt i mindre firmaer, hvor det er færre å "ta av"? Ikke vet jeg, men det med ferie viser seg jo at ikke er så lett for alle. Har bare hatt problem med det selv én gang, men etter antallet kommentarer og lesere på dette innlegget å dømme, er det tydelig at mange har et delt forhold, og delte erfaringer med ferie! Greit å vite at det er et problem, og ha en åpen dialog med sjefen tidlig, sannsynligvis..

Julie

15.09.2017 kl. 18:20
Svarer på min tidligere kommentar. Jeg spurte hun som er tillitsvald og hun sa at en vikar aldri sparer opp til ferie men at alle som er vikar har rett på ubetald ferie. Jeg spurte sjefen om litt fri i sommer men han sa nei fordi da trenger di en ny vikar. Jeg spurte hvis dette lar seg gjøres da sa han ja men da erstattes du. Så hvis jeg vil ha fri mister jeg jobben... Dette er takken etter 2,5år

André Askeland

16.09.2017 kl. 13:47
Julie: Hæ? Det er jo faktisk ikke lov... Da ville jeg faktisk tatt en telefon til Negotia, og hørt hva de sier om saken! Du kan helt sikkert få en helt uforpliktende prat med en av de som sitter der, som kan si to ord om dette. Det er jo i situasjon som denne du faktisk kunne hadde sjukt god nytte av Negotia! Dersom du ringer de, og hilser fra "bloggern André", tenker jeg du får en hyggelig prat :) Lykke til!

Bella

15.09.2017 kl. 21:46
Var borti det samme i forhold til juleturnus ett år. Sa meg villig til å jobbe romjula og nyttårshelga mot fri et par dager før julaften inkludert lille julaften. Fikk muntlig godkjenning, og et par DAGER før flyet gikk kom kontrabeskjeden "x har barn og vil ikke sende i barnehagen lille julaften... du er satt på vakt". Jeg svarte at det faktisk ikke er mitt problem at alle de andre på jobb har barn, jeg har fått godkjent fri, og ærlig talt, har du barnehageplass: bruk den!

Jeg sa meg forøvrig villig til å jobbe, mot at jobben dekket flybillettene jeg allerede hadde betalt, ga meg fri over nyttår (skulle besøke familie i jula, for jeg har jo familie selv om jeg ikke har barn), og betalte for nye billetter (på fly som var fullbooket, så billetter fantes ikke).

Jeg fikk fri jeg.

André Askeland

16.09.2017 kl. 13:49
Bella: Haha - jeg må le litt da! For en forhandlingsteknikk du kjørte, og så konge at den funka :D Det er gøy! Og det setter litt lys på akkurat det jeg mener er mye av problemet også, det er nok ofte vondere i vilja, enn i evnen..! Det finnes som regel en løsning, om man bare gidder å strekke seg. Selvsagt er det lettest for sjefen om den ansatte bare holder kjeft og godtar det - men når man setter et ultimatum, er det ofte ikke så vanskelig å fikse likevel, vil jeg tro :D

Kul tilbakemelding, takk! :)

Lizzy

17.09.2017 kl. 04:07
Fy fader. Det høres ut som min fortige sjef, som jeg ikke ønsker mye godt. Opplevde å ikke få innvilget ferie i september med begrunnelse at personalet trengtes i barnehagen i begynnelsen av barnehageår. Ok jeg skjønner den og forteller det til venninnene jeg vil reise med. Venninne sier at hele oktober og november også funker. Men alt er vanskelig for sjefen min og til slutt ender jeg opp med å si til sjefen at hun kan få lov til å sette opp en uke i løpet høsten som passer best for henne. Likevel er det vanskelig, hun kan ikke love noe, tviler sterkt på at det går ( uten å begrunne hvorfor) og jeg får aldri et skikkelig svar så det blir ingen utenlandsreise med venninnene. Så kommer en kollega og ber om fri for å reise en uke til Mallorca, noe hun får innvilget på dagen :-(

André Askeland

17.09.2017 kl. 18:00
Lizzy: Ja ikke sant... Skulle ikke vært lov! Og ditt eksempel er jo faktisk 100x verre enn det jeg skriver om.. :/ Kan det være at kollegaen som fikk fri på dagen er nær venn av sjefen, tro..? Forskjellsbehandling som det der går ikke an ass...! Fæl historie :(

Skriv en ny kommentar

André Askeland

Som snart 28 år gammel føler jeg at jeg ikke trenger å finne meg i dritt fra noen. Uten utdanning er det ikke så mange jobber jeg kan få på høyt nivå, og de jeg kan få, føler jeg ofte at jeg bare blir kastet rundt i. Nå er tiden inne for å finne ut hvilke rettigheter jeg faktisk har. Det kan også du nyte godt av ;) Denne bloggen er skrevet i samarbeid med Negotia - Et YS forbund

Bloggdesign

Søk i bloggen

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits