hits

Slik får du bedre lønn - Advokaten svarer!

  • 09.11.2017 kl. 23:04

I dette innlegget skal jeg rett og slett presentere noen helt konkrete tips - som kan gi deg bedre lønn! Interessert?

Hehe - Ja - heng med da vel!

*Denne bloggen er skrevet i samarbeid med Negotia - en fagforening i privat sektor

I denne ukens utgave av Advokaten svarer er det Rådgiver Anne K. Nordvang som har tatt saken - og som gir tipsene vi alle trenger på veien mot verdensherredømme. Okei - kanskje ikke helt verdensherredømme - men kanskje mot en litt bedre lønn, i det minste! Og det er jo verdt noen øyeblikks oppmerksomhet? 

I forrige innlegg skrev jeg om da jeg fant ut at kollegaen min tjente bedre enn meg, selv om vi hadde nøyaktig samme stilling og ansvarsområde! I tillegg var han "ny" - mens jeg hadde jobbet i mange år. Den svei. Ikke lest det innlegget enda? Titt HER da vel :) 

Anne er en liten røver, og la ikke frem alle svarene i selve mailen, men ga meg noen linker jeg kunne titte på. Av og til skal man jobbe for maten også. Kan ikke få alt med teskje. Fair enough. Det var verdt noen klikk!

Først av alt: Det finnes ikke en lovbestemt minstelønn i Norge og har man ikke tariffavtale på bedriften har man heller ikke krav på lønnsforhandlinger.

Men har du kompetansen i boks, stiller du sterkere når du skal forhandle. Mer om dette lenger ned. 

Dersom du ikke tariffavtale der du jobber, har du dessverre ikke rett på noen spesiell minstelønn. Lønnen må i så fall avtales helt individuelt og fastsettes i arbeidskontrakten din. Hvor god lønnen din blir er altså helt avhengig av hvor god du er til å forhandle og det er slettes ingen selvfølge at du får lønnstillegg hvert år. Enkelte yrker har gjerne en egen «tarifflønn», men denne gjelder bare dersom det er inngått tariffavtale på arbeidsplassen. I privat sektor er dette ingen selvfølge.

Negotia er opptatt av at de ansatte får sin del av den verdiskapningen som skjer på bedriften og at lønn og annen inntekt fordeles rettferdig. Ta kontakt med våre rådgiverere for tips og råd om hvordan forhandle lønn og hvor man finner lønnsstatistikk.  

Jeg legger ved noen linker, og litt informasjon du kan se på som kan komme godt med. Husk at Negotia tilbyr utdanningsstipend til sine medlemmer, slik at man kan bygge på kompetansen sin. Dette er et punkt som kan bli viktig i en eventuell lønnsforhandling.

Se her, for mer om det.

Til selve forhandlingsmøtet er det et par ting du bør tenke på. Still alltid godt forberedt til samtaler hvor lønn skal være et tema og tenk nøye gjennom argumentasjonen du skal bruke på forhånd. Se gjerne håndboka for lønnsforhandlinger som ligger på "Min side". 

Dersom det er inngått tariffavtale med Negotia på arbeidsplassen vil våre tillitsvalgte passe på at det gjennomføres reelle lønnsforhandlinger hvert år.  Dersom det ikke er inngått tariffavtale på bedriften kan du verve noen flere medlemmer, danne en Negotiaklubb og kreve tariffavtale. Dette hjelper våre rådgivere deg med.

Det er med andre ord ingen absolutte svar å gi rundt spørsmål om lønn men med Negotia i ryggen står du stødigere i samtaler om lønn. 

Jeg håper dette ga deg litt ekstra skyts - og at du med dette er klar til å ta "praten"

 

Med vennlig hilsen
Anne K. Nordvang
*******************
Rådgiver
NEGOTIA - Et YS-forbund

Så Anne, tok jeg utfordringen din, og leste litt på Min Side for litt inspirasjon! Det er særlig én side jeg vil dele med deg som leser - som ga meg virkelig troa! (Ikke si til noen at jeg deler denne med deg da..! Jeg tror ikke jeg har helt lov til det, hehe)

Say whaaaat?

Det er jo egentlig så selvsagt! Det er jo egentlig så lett!!!

Hva skal til for at du går med på noe, når noen forsøker å overbevise deg? Hva er viktig for deg når de skal lure deg med på noe, som du tenker at det bare er de som vinner på? Saklighet! What´s in it for me!! Hva tjener jeg, på å hjelpe deg? Har du svaret på dét...! Ja da er mye gjort!

Klarer man å sette seg inn i situasjonen til arbeidsgiver, øker nok sannsynligheten enormt for at du når gjennom med ønsket! Det skal hvert fall jeg legge i bakhodet til neste gang! 

Nei så gøy! Så genialt!! Takk Anne, for fantastiske tips! 

Kort oppsummert
- Vær hyggelig og by opp til en hyggelig dans
- Kom forberedt
- Bygg på kompetansen din når du kan! (Kurs, utdanning, osv)

Jeg håper dette hjalp deg like mye som det hjalp meg og at du nå kan gå i lønnsforhandling med hevet hode! 

 

Husk å like jobbog.blogg på facebook - om du enda ikke har gjort det! Det gjør du svææært enkelt, ved å trykke på bildet under :D

Til neste gang ønsker jeg deg en fortsatt strålende dag - og en riiiiktig god helg :) 

-xoxo- 

0 Kommentarer

Skriv en ny kommentar

André Askeland

Som snart 30 år gammel føler jeg at jeg ikke trenger å finne meg i dritt fra noen. Uten utdanning er det ikke så mange jobber jeg kan få på høyt nivå, og de jeg kan få, føler jeg ofte at jeg bare blir kastet rundt i. Nå er tiden inne for å finne ut hvilke rettigheter jeg faktisk har. Det kan også du nyte godt av ;) Denne bloggen er skrevet i samarbeid med Negotia - Et YS forbund

Bloggdesign

Søk i bloggen

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no