hits

Q&A - Svar på deres spørsmål!! Med video!! :D

  • 17.11.2017 kl. 21:30

Jeg inviterte dere til å stille spørsmål om bloggen - og dere spurte!! OM dere spurte! 

Jeg hadde kanskje håpet og trodd at spørsmålene skulle bli lettere - men når de ble så dype som de ble - var det bare å svare :D 

*Denne bloggen er skrevet i samarbeid med Negotia - en fagforening i privat sektor

Jeg er så glad for at det kom så mange gode spørsmål om faktiske ting - og ikke bare spm om hva jeg spiser til frokost, eller hvilket ps4-spill jeg liker best! Det var kvalitet over spørsmålene - og da måtte jeg bare ta meg tiden til å svare også :D I videoen under svarer jeg på alt dere lurer på! Og hvem vet, kanskje får du svar på noe du ikke var klar over at du lurte på? Det hadde jo vært fantastisk!! 

Har du fortsatt ikke lest forrige innlegg, kan du lese det HER

Er dette noe vi burde fortsette med? Er det flere spørsmål der ute? Still de i kommentarfeltet under, eller send meg en melding på facebook! Jobbog.blogg.no er navnet vi har - overalt! Jeg hører gjerne fra deg! 

Jeg slenger ut videoen her - så kan du enten se den, eller lese den under! Jeg skriver inn det aller aller meste DER! ;) 


LINKER
Link til søknaden jeg som regel sender ut Dropbox
Link til innlegget hvor jeg snakker om å få jobb Tenkt å skaffe deg jobb? Da bør du lese dette! NØYE!
Link til Jeg fikk jobben.no  www.jegfikkjobben.no
Link til jobbog.blogg på Facebook
Link til innlegget om "Er du en drop-out?"

Under følger temaene fra videoen, i tekst - i sin helhet :) 

Håper du har kost deg med dette, og fått litt inspirasjon! Jeg takker for at du brukte tid på å stikke innom, og ønsker deg en fortsatt strålende kveld, og en riiiiiktig god helg! 

:D 

ANONYM SPØR
Blir du å dukke opp på flere arrangement sammen med Negotia framover? Jeg var på After Work i Kristiansand og synes at du er utrolig flink å snakke for deg! Skulle gjerne sett at du ble med på mer av sånt :)

SVAR
Det er klart at jeg skal dukke opp også fremover :D Tusen hjertelig takk for hyggelig kommentar Anonym! Negotia blir ikke kvitt meg så lett!


EMILIE SPØR
Hallo! Jeg har lest bloggen din siden dag 1 og jeg elsker den! Men jeg lurer på om alt du skriver faktisk er sant?

SVAR
Det er så bra at du spør om det Emilie! Vit at alle innleggene, bortsett fra det om at jeg mistet alle tennene er hentet fra virkeligheten! De er ikke nødvendigvis skjedd samtidig som jeg skrev innlegget - men det er enten jeg, eller en leser som har opplevd det jeg skriver om! Men for dramaturgiske hensyn legger jeg av og til på litt - det er klart :) Det samme gjelder selvsagt for bildene jeg legger ut! De er ofte photoshoppet for å lage litt dramatikk :) 
 

KARL SPØR
Hei! Jeg sliter med å skaffe meg jobb, og jeg er redd for at det kanskje ligger til grunn i at mine søknader ikke er gode nok. Har du tips til å skrive søknader som skiller seg ut i mengden?

SVAR
Hehe - her har jeg mer enn litt erfaring, Karl! Ganske mye i grunn? :P Jeg skal prøve å gi deg mine beste svar, samtidig som jeg ber deg følge ekstra med når jeg svarer Henriette og Sara litt senere!

For det første har jeg alltid en oppdatert CV - og der legger jeg ved alt jeg har gjort, uansett hvor betydelig eller ubetydelig. 
Videre forsøker jeg alltid å selge inn hva jeg lærte fra hver eneste jobb i en kort tekst! Dersom du har jobbet i kassa på Kiwi, har du opplevd å jobbe under press, når køen er lang. Få med det! Det er dødsviktig :) Har du jobbet med kollegaer om et prosjekt, får du med det! Jobber godt i team! Stjerne i boka! Her setter kreativiteten grenser. 
Se link over, for en av mine søknader, som jeg pleier å sende ut. 
 

ELLA BELLA SPØR
Hei! Er du han som holdt drop-out-foredrag på skoler? Kul blogg, jeg følger deg og synes du skriver bra! Du gjør ting enklere å forstå, og her er mange gode tips! Takk:)

SVAR
Tusen takk for hyggelig melding! DET er meg vettu :D Jeg skrev for noen år siden et innlegg om at jeg droppet ut fra Videregående, og har i etterkant holdt en del foredrag for skolelei ungdom, om å ta seg sammen, og få den toern :D 


DINA SPØR
Hvordan burde en god medarbeider samtale være? Da tenker jeg på hva burde tas opp, hvilket ansvar har jeg (arbeidstager) og hvilket har arbeidsgiver?

SVAR
Hei Dina, takk for spm :D Denne er dyp! Det viktigste her er ærlighet! Snakk ærlig med hverandre, og få alle kort på bordet! Husk å ha en hyggelig og ydmyk tone gjennom hele samtalen - da kommer man så ekstremt mye lenger! :) 

Videre vil jeg si at å komme forberedt er livsviktig! - Se på resultatene dine, og ha gjerne med noen nøkkeltall, eller nøkkelpunkter som du ønsker å vise til. Det er gull verdt om det dukker opp! Få gjerne avklart eventuelt negative ting før samtalen, så du kan forberede deg til det før møtet! 

Gjør det klart og tydelig hva dere har blitt enige om, og en aktivitetsplan for endringer! Da er det lett å vite hva man skal forholde seg til, og når :) 

Vær også tydelig på hva som motiverer deg, og hvordan din leder kan få det beste ut av deg! :D Det gjør jobben deres mye lettere! Er det viktigste lønn, eller å bli anerkjent? En klapp på skulderen, eller liker du å bli pushet pushet pushet? Ikke alle er like - så det er greit for sjefen å vite :) 

Dersom det er noe du vil ha endret, legg frem dette på en ordentlig måte, og med en begrunnelse for hvorfor. Kanskje trenger du mer utstyr for å kunne gjøre jobben godt? Ny PC eller bedre tastatur? Fortell hva arbeidsgiver vinner på å gi deg dette, og hvordan du «betaler tilbake» enten via bedre innsats, eller bedre motivasjon osv! Da gir du sjefen en god grunn til å levere :) 

Det ligger masse skjemaer på nett om dette - så det er bare å google :) 

Arbeidsgiver plikter å inkalle til møte, føre referat, og følge opp! Så vidt jeg vet er det vel ingen særlige krav til deg :) Men det blir ofte litt hva DU gjør det til! Hvis DU krangler, blir ofte samtalen kjip - men om DU tar det pent og er fremoverlent, burde praten bli veldig bra :D  Oi denne ble lang?..! :P Takk Dina! 

Masse lykke til! 


HENRITTE OG SARA SPØR

Hei! Jeg har veldig problemer med jobbintervju, jeg har aldri vært flink muntlig og selv om jeg kan virke selvsikker i en søknad så får jeg "blackout" når det kommer til et intervju fordi jeg blir så sykt nervøs. Du har jo som jeg ser hatt litt erfaringer innen dette, så jeg lurer på om du har noen tips til å naile et jobbintervju? Eller noen tips til å forberede seg godt?

Hei. Hvordan skal man gjøre godt inntrykk på et jobbintervju?

SVAR

Ah for noen gode spørsmål! Jeg skal forsøke å svare så godt jeg kan :D 

For å skape et godt førsteinntrykk er det lurt å komme 10 min før tiden. Takk ja til en kaffekopp eller glass vann om du blir tilbudt. Det gir deg en mulighet til å slappe litt av, og unngå tør hals under intervjuet :)

Kle deg pent, uten å stivpynte. Kom heller for pent kledd, enn for lite pent. Glem alt som heter caps og hettegenser. Pen bukse uten hull, skjorte eller blazer kommer du alltid langt med.

Fast håndtrykk

Nervøsitet kommer av at du føler du ikke har kontroll. Da blir du varm i kinna, og kort i pusten. 

Det beste da er å sette seg godt. Folde henda. Legge de på bordet, eller i fanget, og puste dypt inn og ut et par ganger. Tell til 5 - før du hever haka, og ser på den som sitter foran deg og SMIL

Dersom de spør om noe konkret; f eks: hvordan jobber du med andre mennesker? Forsøk å kom på et eksempel der du har jobbet med andre, og løste det godt. 

Åpne gjerne med å si; 
«Det var et veldig godt spørsmål. Jeg skal forsøke å svare så godt jeg kan!» - «jeg husker spesielt én gang vi måtte jobbe sammen 4 stk, og hun ene stadig vekk skulket unna. Da måtte vi forsøke å få henne til å jobbe ved å bla bla bla, og det endte med at bla bla! Sånn sett vil jeg si at jeg er ganske god til å samarbeid med andre. Jeg håper det svarte på det du lurte på? :)» 

Det gir arbeidsgiver en fantastisk mulighet til å bli kjent med deg, og hvordan hodet ditt fungerer i en sånn situasjon. 100x bedre enn å bare svare «Ja, jeg syns jo at jeg er det». Ofte vil neste spørsmål være «kan du gi et konkret eksempel?». 

Da fiksa du biffen! :D 

Husk at det er lov å si at du er nervøs, eller be om litt betenkningstid. Det viser bare at du er seriøs, og menneskelig. Bedre med et korrekt svar litt sent, enn et feil svar, med en gang. 

Dette er bare noen tips til hva dere kan gjøre, og under linker jeg til et innlegg, hvor vi prater litt om dette! jegfikkjobben.no er et herlig sted å starte, om du er usikker! 

Jeg håper dette svarte på det dere lurte på, Henriette og Sara? xD 

Det er egentlig ikke så veldig vanskelig. Bare ta deg tid. Pust rolig, og tenk gjennom hva du skal si før du åpner munnen :) 


Det har også kommet inn et spørsmål om overtidsbetaling når man ikke får tid til å spise lunsj osv, men her tror jeg vi skal se på muligheten for å lage et helt eget innlegg om akkurat det! Så til deg EVA - hold den tanken - så skal jeg uansett komme tilbake til deg! :D Det lover jeg :D

 

0 Kommentarer

Skriv en ny kommentar

André Askeland

Som snart 30 år gammel føler jeg at jeg ikke trenger å finne meg i dritt fra noen. Uten utdanning er det ikke så mange jobber jeg kan få på høyt nivå, og de jeg kan få, føler jeg ofte at jeg bare blir kastet rundt i. Nå er tiden inne for å finne ut hvilke rettigheter jeg faktisk har. Det kan også du nyte godt av ;) Denne bloggen er skrevet i samarbeid med Negotia - Et YS forbund

Bloggdesign

Søk i bloggen

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no