hits

#metoo - julebordsesongen er i gang for fullt!

  • 27.11.2017 kl. 02:54

Det er tiden på året da slips blir hatt, bord blir dansegulv og medarbeidersamtalen skal tas i baren. Jaktmarkene er offisielt åpnet.

*Denne bloggen er skrevet i samarbeid med Negotia - en fagforening i privat sektor

Jeg skal ikke stå her og påstå at jeg aldri har drukket for mye på et julebord. Forhåpentligvis er ikke de aller verste feilene begått - men så vet jeg jo heller ikke nødvendigvis hva en sleivete kommentar kan ha betydd for en kollega. 

Du kjenner følelsen - du våkner med trynet i en pøl av kebabsås, og med skjorta på. Ikke fordi du elsker å sove med skjorte, men fordi det trange slipset gjorde det umulig å få den av. Telefonen lever sitt eget liv borti hjørnet, vibrerer og danser rundt. En hel verden ønsker tilsynelatende å få tak i deg. Sannsynligvis for å håne deg for gårsdagens mange episoder. Du husker ikke i detalj, men erindrer minst én seriøs-prat med sjefen, to danser med hu søte på kundesenteret, og muligens ett klapps på noens rumpe. Det er mulig du husker feil, men det var nok faktisk på rumpa til han Tore på økonomi. Og ment som en spøk.. Spørsmålet er om han syns det var like hysterisk som deg..? 

Leste du denne? Trakassert på jobb! Burde jeg sagt i fra?


Når alt er lov

For det er jo det som er problemet med grisefyll og jobb. Endelig skal man slå seg løs med folk man omgås med hver eneste dag. Folk man kanskje har et spesielt godt øye til? Og selv om alle signaler på jobb er koselig, og flørtete, er det ikke noe mer enn det. Og det er lov. Men når ekteskapet havner i fare, fordi man blir med en kollega hjem, sveiseblind og tura på Jägermeister og Aquavit - da kan vi kanskje være enige om at det har gått for langt?

Les om Julebordet som gikk over alle støvleskaft!

#metoo

I disse dager farer #metoo-kampanjen gjennom sosiale medier som løpeild, og setter fokus på kvinners rettigheter. Det er mye drit der ute - også på edru-dager. Men dessverre blir nok ofte dette forsterket når man kaster innpå med shotter og annet gøy. Selv har jeg en rekke bekjente som har blitt utsatt for ugreie ting på jobbrelaterte tilstelninger - og julebord er en gjenganger. 

Og nå er sesongen i gang for fullt. Det er bare én ting vi kan gjøre mine kjære venner, og det er å passe på hverandre. Si i fra når ting synlig går for langt. Snakk med hverandre om man opplever noe. 

Men hva om ulykken først er skjedd?

Ja.. Hva er egentlig det riktige å gjøre? Hvordan går man frem? Dette kan jo være folk man er glad i, og liker til vanlig. Hvordan sier man i fra? Hva må man tenke på? På mandag skal man atter en gang dele møterom under budsjettmøtet.... 

Og hva om det var meg som hadde gjort noen urett? Si at eksempelet jeg skisserer i starten av dette innlegget faktisk skjer, og at et av minnene er at jeg har gjort noe mot en kvinnelig kollega? At jeg vet at det gikk for langt. Hva burde jeg gjøre i en sånn situasjon? Hvem tar jeg det opp med, og hvordan? Er det andre enn de involverte som burde være med?

For dette kommer til å være tilfellet for mange ila de neste ukene. Noen vil ha blitt krenket. Noen vil ha krenket. 

Det er fint å vite hva man skal gjøre, dersom slipset blir for trangt. 

 

0 Kommentarer

Skriv en ny kommentar

André Askeland

Som snart 30 år gammel føler jeg at jeg ikke trenger å finne meg i dritt fra noen. Uten utdanning er det ikke så mange jobber jeg kan få på høyt nivå, og de jeg kan få, føler jeg ofte at jeg bare blir kastet rundt i. Nå er tiden inne for å finne ut hvilke rettigheter jeg faktisk har. Det kan også du nyte godt av ;) Denne bloggen er skrevet i samarbeid med Negotia - Et YS forbund

Bloggdesign

Søk i bloggen

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no