hits

Driti deg ut på julebord? Advokaten svarer!

  • 01.12.2017 kl. 03:17

I denne ukens utgave av Advokaten svarer -  flyr det følelser i alle retninger, og pekefingeren er oppe. Og det er et av de beste svarene vi har fått her på bloggen

Man har selvsagt ikke lyst til å være en del av #metoo. Men dersom man faktisk har driti seg ut - Hva er da rett å gjøre? Og hvis man har blitt krenket - hva er da rett å gjøre? Negotia så innlegget mitt, og denne uken var det rådgiver, Mona, som kom med et svar. 

//Denne bloggen er skrevet i samarbeid med Negotia - en fagforening i privat sektor//

Jeg skrev om følelsen av å våkne opp dagen derpå - og erindre at du gjorde en hel del crap kvelden før. Snakket med de rette folka - men om de feil tinga. Eller de rette tinga - til de feil folka. Grafsa du litt på noen, kanskje? Det er ikke sikkert det er like kult i dag, som det var i går - med 100 øl innabords. 

Hei André, 

Det er bare en ting å gjøre hvis du har gjort noe i påvirket tilstand som du angrer på. En kollega føler seg krenket, trakassert eller kådd på.
Tenk deg godt om, gå tilbake til hva foreldrene dine, læreren din, besteforeldre eller andre voksen personer lærte deg da du hadde gjort noe dumt som barn eller ungdom.

Du ba om unnskyldning. Uforbeholdent.

Mitt råd til deg: be om unnskyldning - lytt til hva den andre parten har å si. Du argumenterer ikke. Du skylder ikke på noe eller noen. «Fylla har skylda» kommer til å være som bensin på bålet. Du bare lytter. Da får du en ærlig subjektiv versjon av din kollegas opplevelse. Episoden tar du ansvar for - helt og holdent.

Engangshendelse? Alle kan drite seg ut.

Har dette skjedd flere ganger har du et problem!

Og du - tenk på om du skal kjøre bil neste gang du er på arrangement på jobben med alkoholservering , hvis du ikke klarer å begrense deg.

Spør din kollega hva som skal til for å gjenopprette et ok forhold. Du kan bli tilgitt, men episoden glemmes ikke. Du kan oppleve at vedkommende er blitt redd for deg. Det kan ende med sykemelding. Din kollega kan ta saken opp formelt vi nærmeste leder/HR/Verneombud eller tillitsvalgt. Det skrives protokoll som legges i mappen din.

Du kan få en advarsel. Da bør du ta kontakt med Negotia. Les deg opp om advarsler på Compendia personal (medlemsfordel) og konsekvenser av disse.

Er episoden svært krenkende kan du bli sagt opp eller få avskjed (gå på dagen).
Og ikke minst - hvis din kollega har anmeldt deg - da snakker vi avhør av politiet og en mulig straffesak.

Julebord er ikke for amatører og moralen er - Ja den skjønner du!


Mona


Mona Hermansen - Rådgiver, Negotia

 

Enough said

Det er vel egentlig ikke så mye å tilføye her, er det det? Beskjeden er så enkel som den er genial. Bruk hodet. Glem stoltheten. Vær ærlig. Og ydmyk.

Det vil alltid lønne seg å ta tyren ved hornene. Takk Mona. Og god julebordssesong alle der ute! Ta vare på hverandre :)

 

0 Kommentarer

Skriv en ny kommentar

André Askeland

Som snart 30 år gammel føler jeg at jeg ikke trenger å finne meg i dritt fra noen. Uten utdanning er det ikke så mange jobber jeg kan få på høyt nivå, og de jeg kan få, føler jeg ofte at jeg bare blir kastet rundt i. Nå er tiden inne for å finne ut hvilke rettigheter jeg faktisk har. Det kan også du nyte godt av ;) Denne bloggen er skrevet i samarbeid med Negotia - Et YS forbund

Bloggdesign

Søk i bloggen

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no