hits

Uorganisert arbeidskraft? Arbeidsgiver svarer!

  • 08.12.2017 kl. 01:49

Denne uken henter vi inn næringslivet for å svare på forrige innlegg - og svaret overrasker meg stort! 

I denne ukens advokaten svarer - har vi rett og slett snudd det meste på hodet, og invitert en hedersgjest til å svare på forrige innlegg! Har du enda ikke lest UORGANISERT ARBEIDSKRAFT - DEN PERFEKTE SLAVE OG OFFER? kan du seff lese her! 

*Denne bloggen er skrevet i samarbeid med Negotia - en fagforening i privat sektor. 

Det er denne uken Anders Horni Gløersen som tar seg bryet å svare meg på forrige innlegg. Jeg spurte rett ut, om det å være organisert kunne ødelegge mulighetene mine for å få jobb? Arbeidsgivere vet kanskje at jeg ved å være organisert fort kan bli en bråkemaker, om de forsøker å ta snarveier. Som de jo ofte gjør.... *Sinnssmiley*.

Svaret fra Anders både overrasker og imponerer meg. Du kan jo ta en titt selv! 

Hei Andrè,

 

Leste innlegget ditt og skjønner at du har en del opplevelser med arbeidsgivere som ikke har vært bra. Det synes jeg er synd, i alle fall om du og andre arbeidstakere har en generell oppfatning at arbeidsgivere stort sett kun er ute etter egen vinning, og ikke de ansattes ve og vel. For slik er ikke min opplevelse i arbeidslivet. Nå skal det riktig nok sies at jeg stort sett har vært ansatt i «ledelsen» etter at jeg ble ferdig med utdannelsen, dvs ikke vært en av gutta på gulvet, med de utfordringer jeg forstår det kan være i forhold til rettigheter, muligheter og trivsel.

Det betyr kanskje at jeg ikke ser, eller kjenner til den virkelighet du beskriver, men jeg drister meg allikevel til å si at alle bedrifter jeg har jobbet for, har hatt et positivt syn på, og et positivt ønske om å samarbeid med de ansattes representanter og deres fagforeninger.

La meg forklare hvorfor:

For det første er arbeidsmiljøloven skrudd sammen slik at den åpner for en del positive unntagelser/utvidelser av rettigheter for begge parter dersom man har en tariffavtale. Det betyr i praksis at man for eksempel kan forhandle med tillitsvalgte om muligheten til å jobbe natt, om bedriftens behov tilsier det (for eksempel om det er mye å gjøre i en bestemt periode). Selvsagt etter tariffbestemte satser, og med mulighet for unntagelse for de som har særlig vektige sosiale grunner til å ikke jobbe såpass ubekvemt. Dette ble blant annet forhandlet fram med tillitsvalgte da jeg var med på åpningen av et av Norges største varehus for en del år siden. Effekten var at vi fikk gjort unna en del kritisk arbeid, noe som var uvurderlig ifb med åpningen. Og selvsagt fikk de ansatte godt betalt, vel fortjent.

For det andre tenker jeg at et åpent og godt forhold med tillitsvalgte kan ta bort en del mistenksomhet begge veier, og gjøre at både ledelsen og de ansatte får en dypere forståelse for hva som rører seg i bedriften. Da jeg begynte som varehussjef i en større handelsbedrift, fikk jeg av tillitsvalgte høre at ledelsen mente ditt, og ledelsen gjorde datt. Jeg spurte hvem ledelsen var, og det var visst nok meg, men jeg mente jo ikke, eller gjorde jo ikke noe av dette. Løsningen var å snakke sammen, involvere tillitsvalgte, og se på hva som måtte gjøres for å bedre klima internt. Og stille krav til hverandre - både ansatte og ledere har et felles ansvar for godt samarbeidsmiljø, arbeidsmiljø og endringsmiljø. For det er nettopp når det må skje endringer at godt samarbeid med fagforeninger kommer godt med. Skal bedriften spare penger, eller restruktureres, ja da vil en drøfting med tillitsvalgte kunne være avgjørende for den tilslutt valgte løsningen. Det er med andre ord ikke en kamp mellom to fiender, men en mulighet for involvering og belysning av flere sider, før en nødvendig beslutning skal fattes.

 

Rosenrødt? Ja kanskje, men etter å ha jobbet i flere store selskaper, ser jeg at det er når dialogen og drøftingene flyter, og begge parter forstår sin rolle og påvirkningsmulighet, at verdier skapes som ofte overgår den første udrøftede løsningen. Og så vil det selvsagt være slik at man ikke alltid er enig, og bedriften velger å bruke styringsretten, og man ender i konflikt. Men selv da er det å forholde seg til en profesjonell part som en fagforening en fordel. Kanskje ender det i en drøfting om ansettelsesforhold, hvor bedriften ønsker å avslutte dette.

Da er det faktisk greit å drøfte på en saklig måte grunnlaget for beslutningen, og tenke seg grundig om før man fatter en ofte vanskelig beslutning både for bedriften, og ikke minst den ansatte man sitter overfor.

Så konklusjon: Jeg skjønner at mange er redde for å organisere seg, og at det finnes mange historier om kyniske arbeidsgivere som ikke ønsker tariffavtale m.m., men det er ikke nødvendigvis alltid slik. Mange arbeidsgivere ser fordelen av godt samarbeide, og ser at det kan være en fordel for driften og bedriften. Så mitt beste råd er: Meld dere inn, engasjer dere, kjenn deres rettigheter, og inngå positivt samarbeid med ledelsen. Så kan store ting skje ;-)
 

Anders Horni Gløersen, HR Direktør, Neumann Bygg AS

Så sier det seg kanskje litt selv hvorfor noen er store, og noen er små

Takk for svar Anders - det var godt å høre for oss som kanskje er litt stressa for at arbeidsgiver går amok, dersom de finner ut at vi er organisert! 

------------------
NB! NB! 

Hemmelighetsstemplet informasjon følger; 

Det er viktig å påpeke at man fint kan være hemmelig medlem - der arbeidsgiver ikke får vite at man er organisert. Man er da ikke med i noen klubb, men har likefullt krav på alt av juridisk hjelp og bistand :) Kjekt å vite? :D 
-------------------

Anders jobber som HR Direktør i Neumann. Hørt om de? De har ca 350 ansatte og tjente ca 1,4 milliarder NOK i fjor. Overskuddet var småpent, med 44 millioner. Overskudd der altså. 

En gang hørte jeg at det er ca 10x så dyrt å ansette en ny, som å holde på en som allerede er ansatt, og kjenner firmaet. Jeg har møtt mye ræva folk, og opplevd mye rart. Fellesnevneren er at firmaene ofte er relativt små. Men så er det kanskje ikke tilfeldig at Neumann lykkes? Jeg mistenker at de største firmaene gjør noe riktig. De evnre å holde på de ansatte. De får vokse seg store og fete. For folk slutter ikke. De blir hørt. Og respektert. 

Kudos til deg Anders, for et fantastisk inspirerende svar!! Kudos til jobben dere tydeligvis gjør for å inkludere ansatte i bedriften, og lytte til deres tanker, ønsker og behov! 

Et eksempel til etterfølgelse - virkelig! Så var heldigvis ikke uorganisert arbeidskraft den perfekte slave læll! Det liker vi :D 


Og kanskje ikke hemmelig medlem så viktig, heller? 

 

HUSK å følge oss på Facebook! :D Der legger vi stadig ut nye innlegg, relevante artikler, konkurranser, memes og mer! Fant du dette innlegget interessant? La meg gjerne høre fra deg i kommentarfeltet under, og del gjerne innlegget med de du tenker på, når du leser dette! 

Til neste gang - riktig god helg - og en ypperlig førjulsfredag til deg og dine!! 

1 Kommentar

Lilly

11.12.2017 kl. 07:56
For en kul arbeidsgiver..! Der vil jeg ha jobb! Trenger han flere mennesker? :)

Skriv en ny kommentar

André Askeland

Som snart 30 år gammel føler jeg at jeg ikke trenger å finne meg i dritt fra noen. Uten utdanning er det ikke så mange jobber jeg kan få på høyt nivå, og de jeg kan få, føler jeg ofte at jeg bare blir kastet rundt i. Nå er tiden inne for å finne ut hvilke rettigheter jeg faktisk har. Det kan også du nyte godt av ;) Denne bloggen er skrevet i samarbeid med Negotia - Et YS forbund

Bloggdesign

Søk i bloggen

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no