hits

Mine 5 beste tips til valg av fagforening

  • 14.03.2018 kl. 22:31

Så var vi endelig i gang igjen med bloggen - og vi sparker det hele i gang med mine 5 beste tips når du skal velge en fagforening!

Nytt år - nye blogginnlegg! Det er kanskje litt sent å melde når vi har kommet til Mars? Nå vel - det er bedre sent enn aldri. 

// Denne bloggen er skrevet i samarbeid med Negotia - En fagforening for privat sektor //

Å velge en fagforening kan kanskje sammenlignes litt med å velge et medlemskap på et treningssenter. De fleste er gode og vil gi deg det meste du trenger, men det er på ingen måte slik at alle er skreddersydd for ditt behov. Det er ikke noe vits å skulle betale for barnepass, om du er singel student? Er det lurt å velge et billig sted som ikke tilbyr gruppetrening, dersom det er det eneste som har potensiale til å dra deg deg ut av sofaen? Eller i motsatt tilfelle betale mye for et senter som tilbyr gruppetrening når alt du gjør er å løpe på mølla? 

Men vi kan vel uansett være enig i at det er lurt å være medlem av et treningssenter? Om ikke av rent kroppslige årsaker - så i det minste for retten til å skryte. 

Du skjønner tegninga! 

På samme måte burde du tenke nøye gjennom hva som er viktig for deg når nettopp du skal organisere deg i arbeidslivet. Noen organisasjoner er for offentlig ansatte, mens noen er for de i privat sektor. Noen medlemmer er skreddersydd enkelte bransjer, mens andre er mer helhetlige. En fotograf som knuser kameraet sitt, vil for eksempel dra nytte av en organisasjon som kanskje dekker dette. Jeg som mister tenna støtt og stadig - vil kanskje gjøre lurt i å ta med dette i beregningen..! Men husk at jo flere som er organisert - jo bedre blir tilbudene. 

Det er mange der ute som ønsker å tilby sine tjenester, og det kan være forvirrende å skulle velge rett.

Så her har jeg satt sammen en liten 5-punkts liste du kan titte på før du bestemmer deg! 

- Jobber du i privat sektor, eller offentlig sektor?
Dette vil begrense søket ditt med 50%. Uansett vil det alltid være lurt å høre med noen kollegaer om de bruker en fagforening som er skreddersydd for din bransje, og starte i den enden. Dersom du er offentlig ansatt, kan du rett og slett ikke organisere deg i et forbund som er for privat sektor, og vica versa.  

- Samarbeidspartnere og fordeler
En fagforening har som regel en rekke fordeler å tilby sine medlemmer. Dette innebærer gjerne en serie av produkter og tjenester som er inkludert, eller rabattert gjennom medlemskapet. 

Fordeler kan være ting som; billigere forsikring, rabatter på hytter, turer og reiser, strømavtaler, medlemskap på treningssenter, drivstoff-avtaler og mye mye mer.

Gjør du god research her, vil fort medlemskontingenten være spart inn på medlemsfordelene, og vel så det. NB - pass på at du velger en organisasjon som har fordeler du faktisk har bruk for. 

- Partipolitisk avhengig/ uavhengig
Enkelte partier støtter politiske partier, mens andre gjør det ikke. Dette er en ren smakssak - og du må ta stilling til hvorvidt dette er viktig for deg eller ikke. Svaret på om organisasjonen du vurderer å melde deg inn i er partipolitisk avhengig, eller uavhengig, finner du på deres nettsider. 

- Interne programmer og utviklingsmuligheter
Fagforeninger tilbyr ofte kurs og utdanninger, enten gratis, eller rimelig. Det kan være årsstudier, kursing over én eller flere moduler, tilskudd til utdanning og eller egne programmer internt. Dette er flotte tilskudd som gjør at du stiller sterkere, og mer kompetent, i arbeidslivet. Disse tilskuddene kan ha en direkte innvirkning på hvor sterkt du stiller i for eksempel lønnsforhandlinger. 

- Kontingenter og unntak
Det er lurt å sjekke litt priser på medlemskap, og hvilke eventuelle fritak du kan få. Nå vil jeg jo si at det som regel er verdt pengene - og som nevnt over vil fordelene i medlemskapet alene sannsynligvis spare inn summen for deg - men det kan finnes tilfeller hvor du har rett på reduksjon av kontingent, eller fritak. Det er lurt å sjekke om du plikter å betale kontingent om du eksempelvis mister jobben, er student og lignende. 

Nyttig?

Så da håper jeg du har fått noe å tygge på før du nå skal ut og finne deg en fagforening, og at dette kan hjelpe å peke deg i riktig retning. Det er som sagt ikke bare lett - men det er lurt å gjøre god research :) 

Jeg vil avslutte denne saken med noen bilder, og en liten videosnutt, fra Ålesund - og den herlige After Work-samlingen vi hadde der forrige uke! Stor stas med over 100 deltakere på selveste kvinnedagen! Også var det Morten Brandt da. Herre min for en juvel. 

After Work Ålesund


Fra After Work samling på Waterfront Hotel i Ålesund på kvinnedagen, 8 mars, 2018. Over 100 gjester koste seg med mat, noe godt i glasset og et heidundranes show. 

0 Kommentarer

Skriv en ny kommentar

André Askeland

Som snart 30 år gammel føler jeg at jeg ikke trenger å finne meg i dritt fra noen. Uten utdanning er det ikke så mange jobber jeg kan få på høyt nivå, og de jeg kan få, føler jeg ofte at jeg bare blir kastet rundt i. Nå er tiden inne for å finne ut hvilke rettigheter jeg faktisk har. Det kan også du nyte godt av ;) Denne bloggen er skrevet i samarbeid med Negotia - Et YS forbund

Bloggdesign

Søk i bloggen

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no