hits

5 ting du må vite før du dropper ut

  • 18.04.2018 kl. 15:01

Reklame | Negotia

Er du på feil utdanning? Eller er du bare drit lei? Vurderer du å kaste inn håndkleet? Ta en titt her først da vettu.

Jeg vil bruke dette innlegget til å si noen ord om meg - så du som leser skjønner hvor jeg kommer fra, og hvor jeg er på vei. Så skal jeg dele noen erfaringer med deg, jeg gjorde meg når jeg droppet ut fra skolen. 

Du skjønner det - jeg har aldri vært så god til å holde fokus på skole, dersom jeg ikke umiddelbart skjønner hva jeg får ut av det. Å studere jordlag i naturfagstimen, eller gjøre algebra i mattetimene virket helt totalt uviktig for meg på den tiden. Det er nå 10 år siden jeg droppet ut fra videregående - og veien etter det har vært lang og kronglete. Masse tid og energi har blitt kastet bort på å ta opp fag og vente på muligheten til å studere igjen. 

Nå som jeg har blitt eldre skjønner jeg selvsagt at å fullføre videregående handler om å ha en helt grunnleggende kompetanse om samfunnet vi lever i, jorden vi deler og økonomiske krefter som river oss i alle retninger. Kanskje enda viktigere handler det om å vise at du kan stå i dritten, selv om du kjeder vettet av deg. For hver dag er ikke et eventyr som bouncer fra høydepunkt til høydepunkt.

Den samme konklusjonen har jeg kommet til når det gjelder høyere utdanning også. Det er ikke underveis i Bacheloren du blir dyktig. Det er ikke når du har kjøretimer du blir en god sjåfør. Det er når du får lappen og kan kjøre mye, mye, mye - du blir god. Men uten å kunne trafikkreglene er det ikke sikkert du burde være på veien i det hele tatt. Noen klarer det - andre ikke. 

Jeg studerer for tiden i Volda, hvor jeg studerer medieproduksjon. Her får jeg bygget nettverk, jobbet praktisk med det jeg vil jobbe med senere og har muligheten til å utvikle meg videre. Jeg er endelig på rett hylle. Men jeg har også opplevd å være på feil hylle - da jeg avsluttet min Bachelor på Høyskolen Kristiania etter det første året. Selv om jeg ikke angrer nå - skulle jeg likevel ønske jeg fullførte den. Og det er her mine 5 erfaringer fra å droppe ut kommer inn. 

Du må ikke bli nøyaktig det du studerer

Historien er full av folk som har utviklet seg innad i bedrifter, til tross for "manglende utdanning". For en grunnutdanning handler mye om å mestre enkle, med viktige aspekter ved en arbeidsplass. Lære seg å være kildekritisk og jobbe i team. Se ting fra flere sider. Det er egenskaper som er viktige uansett. Og selv om jeg skulle ende med en Bachelor innen kommunikasjon, er det ingenting i verden som tilsier at jeg ikke kan jobbe som fotograf eller videograf av den grunn. Den tekniske kunnskapen er det enkleste å tilegne seg. Det å komme med en bred bakgrunn kan være vel så flott, som en spisset en. Tenk om du skulle angre på den spissede utdanningen senere? Da vil en bredere utdanning lønne seg, mer enn noe annet. 

Arbeidsgivere ser mer på deg som person, enn vitnemålet ditt

Jeg har hatt mange jobber opp igjennom. Aldri har jeg fått avslag på grunn av feil utdanning. Tilbakemeldingene jeg har fått går som regel på at de tror jeg er en bra match for miljøet - og den faktiske kompetansen jeg innehar er bare det som er med å trygge jobben. Det ville ikke hatt så mye å si om jeg var utdannet innen sosiologi eller markedsføring. Så lenge man kan jobbe med mennesker, og er villig til å lære - er stort sett alle dører åpne. Så dersom du tenker at du er på feil utdanning, og aldri kan få drømmejobben uten å spisse kompetansen - kanskje du burde gjøre litt research. Jeg kjenner en sykepleier som endte opp som markedssjef. 

Du kan alltid studere mer senere

Husk at selv om du begynner å bli eldre, er det ingenting som sier at du ikke kan studere mer siden. Du kan alltid ta ekstra kurs, eller ekstra utdanninger. Start et sted - skaff deg kontakter. Få et nettverk. Bli kjent med sjefen. Ta lederkurs senere. Vis hvem du er som person, slik at alle vet hva du er god for. Når du da senere kommer med et nytt kurs, eller et nytt bevis - er du kanskje den perfekte kandidaten for en høyere stilling. Husk at å ha kjennskap fra "gulvet" aldri er dumt. Da har du respekten fra tidligere kollegaer, og pondusen som trengs for å gjennomføre ideene dine. Å kjenne flere aspekter ved et firma er ekstremt positivt. Ikke stress - du skal jobbe hele livet. 

Uten utdanning blir veien veldig mye lenger

Jeg vil bare ha på det tørre at det ikke betyr krise å vandre rundt i livet uten utdanning. Jeg har klart meg helt fint så langt, og det kommer du til å gjøre også. Bare vit at du må jobbe ekstra hardt for alt du vil oppnå. Der andre kan hive rundt seg med diplomer, og komme gjennom på god innsats, må din innsats være utsøkt. Referanser og resultater å vise til blir ditt diplom. Da må det diplomet også se bra ut. Ellers blir den som har "både, og" - fort foretrukket. 

En dårlig karakter, er 100x ganger bedre enn ingen karakter

Søk på Finn.no etter jobber, og se hvor mange som krever "Bachelor innen helt spesielt spisset felt, med fordypning i enda mer spisset tema". Med unntak av bransjer hvor spisskompetanse er helt nødvendig, vil "vanlige" jobber stort sett ikke kreve annet enn "Høyere relevant utdanning". Søker du en jobb innen kommunikasjon, kan det bety at hundrevis av utdanninger er "relevante". Du må bare finne ut hvordan det er relevant, og selge det inn. Arbeidsgiver vil bare se at du har grunnkunnskapen - så blir du jo uansett drillet i arbeidsoppgaver når du får jobben. 

 

Med de 1001 ordene runder jeg av for denne gang - og håper du fant litt motivasjon til å fullføre det du har startet på, vel vitende om at det kanskje ikke er så farlig hva du gjør akkurat nå, så lenge du gjøre noe. Skaffer deg noe kompetanse. Tenk heller på hvordan du selger deg selv, fremfor utdanningen du tar - så faller resten på plass av seg selv :) 

Syns du denne posten var nyttig? Husk å like siden vår på Facebook  - jobbog.blogg - for oppdateringer og tips hver eneste uke :) Ønsker deg med det en fortsatt flott dag, og en strålende uke! :D 

5 Kommentarer

frkfrontend

18.04.2018 kl. 17:04
Såå enig i alle punktene! Også er det viktig å ha i bakhodet at de som kan "hive rundt seg med diplomer" har lagt inn en real innsats for å få disse på forhånd da. Så innsats kreves uansett om en dropper ut eller ikke! :D

André Askeland

24.04.2018 kl. 01:25
frkfrontend: Tusen hjertelig takk for Kommentar FrkFrontend :D Jeg er SÅ enig med deg - og på ingen måte noe forsøk på å undergrave det altså, hehe! =)

Sammy

20.04.2018 kl. 18:52
Et veldig nyttig innlegg de aller fleste bør få med seg. Alle punktene er aktuelle faktorer man må ta høyde for og ha i bakhodet når man skal bygge seg opp i arbeidslivet. Takk André 😊

André Askeland

24.04.2018 kl. 01:26
Sammy: Takk for det Sammy, og tusen hjertelig takk for hyggelig kommentar :D Får håpe så mange som mulig får det med seg - hehe

VD - Verdendikt

23.04.2018 kl. 15:33
Hei du har ein fin blogg. den har mye gode innlegg vil du se på min blogg. å mine dikt har ikke starte endå men den blir bedre, håpe du kan følge meg :) ha ein fin dag videre.

Skriv en ny kommentar

André Askeland

Som snart 30 år gammel føler jeg at jeg ikke trenger å finne meg i dritt fra noen. Uten utdanning er det ikke så mange jobber jeg kan få på høyt nivå, og de jeg kan få, føler jeg ofte at jeg bare blir kastet rundt i. Nå er tiden inne for å finne ut hvilke rettigheter jeg faktisk har. Det kan også du nyte godt av ;) Denne bloggen er skrevet i samarbeid med Negotia - Et YS forbund

Bloggdesign

Søk i bloggen

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no