hits

Blir du overvåket på jobb?

  • 10.05.2018 kl. 14:18

Reklame | Negotia

Har du noen gang tenkt over at du kanskje kan bli overvåket på jobb?

Det trenger ikke nødvendigvis å bety at sjefen har installert spionprogramvare på maskinen din, eller hacket web-camen din. Ikke all overvåkning trenger å være så kynisk, eller ulovlig - og noen ganger kan det være et resultat av å ha vært litt korttenkt. La meg utdype. 

Torsdagen kommer, og sola skinner. Klokken er blitt 17. Det er midten av mai, og temperaturen sniker seg for første gang over 20-tallet. Er det én ting som er befestet dypt inni sjela til oss nordmenn, er det utepilsen. Den obligatoriske utepilsen. Visste du at Norge er det eneste landet i verden som har et eget uttrykk for å drikke øl ute? Ja - såpass hardt sitter det altså i oss. Eskimoene har noe sånn som 50 ord for snø. Uten sammenligning forøvrig. Du har tatt turen på restaurant for å kose deg litt eksta.

Klokken blir 19, og solen steiker. Ølen blir supplert av noe mat, og noe ekstra godt i glasset. Klokken blir 21 og bordet du sitter på blir pent bedt om å forlate restauranten. Støynivået har gått litt langt. Klokken blir 23, og vorset er nesten over. Geir har dratt frem telefonen. Det danses, synges og skrikes. Geir sin tommel trykker på "publiser". Videoen er ute på interwebsen. 

Klokken blir 07:30 neste morgen, og alarmen skriker. Inne i hodet ditt er 15 tømmerhuggere godt i gang med å rasere dagen din. Tunga er klistret fast i ganen og munnen kjennes tørr som en ørken. Du skjønner med ett at utepilsen etter jobb ble dratt mange hakk for langt. Du skulle blitt med når Roar dro klokken 18, og ikke hørt på Ragnar. Ragnar er alltid bad news. 

Go back to bed

Så ringer du inn og forteller sjefen at du har blitt syk i løpet av natten, og at du dessverre må holde senga. Du beklager så mye og ønsker alle på jobb masse lykke til, og lover at du skal kline til og ta igjen det tapte på mandag. Du faller tilbake i sengen, og sovner igjen. Mer eller mindre bekymringsløs. 

Blåmandag

På mandag kommer du på jobb - blid og fornøyd. Litt farge i fjeset, litt støl etter all dansingen, men forfriskende uthvilt etter en aldri så liten langhelg. Sjefen ber om 5 minutter på kontoret. Du følger lydig med. Han snur skjermen på PCen mot deg, og trykker på "Spill av". 

Videoen av deg som danser med skjorta kneppet opp, og slipset på hodet preger skjermen fra hjørne til hjørne. "Video published by Geir" - står det. "Uploaded Thursday 23:56".

- Jaha? Gidder du å forklare dette, eller?

Sosial overvåkning, eller sosial dumskap?

Det finnes regler og lover for hva, og hvordan, en arbeidsgiver kan følge med på deg. Det er ikke alle steder det er lov å ha kameraer som følger med på de ansatte, mens andre steder handler det om sikkerhet. Det er én ting. En helt annen ting er hva man selv velger å legge ut på sosiale medier. Og dersom du har sjefen din på Facebook, og legger ut en video fra en fest - må du regne med at den kan bli sett av hvem som helst. Det er ikke overvåkning. Det er bare sånn det fungerer. 

Det er mange som ikke skjønner helt utfordringen som kommer i kjølvannet av sosiale medier. Facebook, Snapchat, Instagram og Twitter er bygget på å dele. Alt skal kunne deles med alle. Det er ikke en fornuftig plattform å bruke på fylla. Legger man ut et bilde av seg selv som sitter på verandaen, i sola, med grillen i bakgrunn og hashtagen #LivetLeverer  - betyr ikke det nødvendigvis at du juger om å være syk - men i det øyeblikket det bildet dukker opp i feeden til sjefen din - fremstår det ikke akkurat som om du er dødssyk og burde holde deg hjemme. Selv om det ikke er noe galt i å ha det bra når man er syk - men inntrykket som gis er jo fortsatt noe vaklende. 

Ikke gjør det vanskelig for deg selv - og ærlighet varer lengst

Moralen må jo være å ikke dra på fylla kvelden før en arbeidsdag - kort og greit - men dersom uhellet først skulle være ute, kan det vært en god idé å ikke showcase det til hele verden på sosiale medier. Dersom du likevel skulle havne på fest med Geir, som legger ut alt, ville jeg anbefale deg å ta en telefon til sjefen neste morgen, og forklare saken. Beklager for at det ble litt mange øl, og at du ikke føler deg klar til å møte på jobb. Kanskje kan du komme etter lunsj, eller ta igjen det tapte til uka? 

Sjefen kommer til å reagere, men de vil sitte igjen med inntrykket av at du er ærlig og til å stole på. Så lar du være å gjenta bragden i nær fremtid, burde det hele gå ganske greit.

Glem ikke å følge oss på Facebook for mer snadder :D  - Siden finner du HER

 

0 Kommentarer

Skriv en ny kommentar

André Askeland

Som snart 30 år gammel føler jeg at jeg ikke trenger å finne meg i dritt fra noen. Uten utdanning er det ikke så mange jobber jeg kan få på høyt nivå, og de jeg kan få, føler jeg ofte at jeg bare blir kastet rundt i. Nå er tiden inne for å finne ut hvilke rettigheter jeg faktisk har. Det kan også du nyte godt av ;) Denne bloggen er skrevet i samarbeid med Negotia - Et YS forbund

Bloggdesign

Søk i bloggen

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no