hits

3 ting du kanskje ikke visste om feriepenger

  • 29.05.2018 kl. 19:11

Reklame | Negotia

Feriepengene er i ferd med å trille inn på konto landet over! Hva bør du egentlig vite om feriepenger?

Dette er øyeblikkene vi venter på hele året. Ja, grunnen til at mange av oss jobber. Ferien. Dessverre. Endelig skal vi få litt kvalitetstid med våre kjære og nyte noen uker med bena på bordet. Det er vanskelig å få til uten cash, og derfor har du allerede oppsparte feriepenger, basert på inntekten din fra i fjor. Disse får du utbetalt siste lønn før ferien, og summen er ofte litt høyere enn vanlig lønn. 

Her er 3 ting du kanskje ikke visste om feriepenger.

10,2-12% av inntekten året før

Avhengig om du har 4 eller 5 uker ferie, får du utbetalt 10,2, eller 12% av fjorårets lønn i feriepenger. Er du over 60 år, kan du legge på ca 2%. Disse pengene er allerede skattet, og du betaler dermed ikke skatt for feriepenger året de utbetales. Alle i arbeid har krav på feriepenger, og dersom du slutter i jobben har du også krav på å få feriepenger for året utbetalt på siste lønning. Verdt å merke seg er at man da betaler skatt av summen umiddelbart - bare så det er klart. Du kan be arbeidsgiver om å holde tilbake utbetalingen til etter nyttår, med den fordelen at feriepengene da ikke beskattes før året etter. 

Feriepenger ved sykdom

Et lettelses sukk kan trekkes dersom du har vært sykemeldt i en lengre periode året før. Ved sykemelding betaler arbeidsgiver lønnen din i opptil 16 dager, og de står da også ansvarlig for utbetaling av feriepenger for disse dagene. Men frykt ikke - Folketrygden betaler deg feriepengene dersom du har vært sykemeldt lenger enn 16 dager, og inntil 48 dager. Etter at jeg ble sykemeldt en lengre periode i fjor sommer, dumpet det nå inn et hyggelig tilskudd til privatøkonomien fra NAV. Det kommer alltid godt med!

Forskjellige løsninger

Praksisen er litt forskjellig fra sted til sted - og her må du sjekke med arbeidsgiver hvordan de gjør det - men dersom du har en fast månedslønn får du gjerne feriepenger istedenfor lønn. Dette pleier ofte å være en høyere lønn enn vanlig, og skal sørge for at du får lønnet ferie. Dette er nok den vanligste måten å få feriepenger på. Noen steder er det dog slik at du får feriepenger i tillegg til lønn måneden før ferie, men ingen lønn når du er på ferie. Dette gjelder ofte salgsyrker og yrker med provisjon, hvor det ikke er noen særlig fastlønn. Jobber du med andre ord et sted som lønner basert på innsats, er det vanskelig å gi korrekt sum i feriepenger. Da kan fort mai/ juni bli svært hyggelige måneder - men da ligger ansvaret hos deg for å spare til når du blir borte fra jobb. Men sjekk her med arbeidsgiver hvordan de velger å gjøre det :) 

Jeg håper du får en fortsatt strålende inngang til sommeren - og ikke glemmer bloggen når du er borte. Jeg skal nemlig fortsette å fôre deg med nytte artikler sommeren igjennom^^ 

Takk for at du stoppet innom jobbog.blogg.no denne uken også :) 

0 Kommentarer

Skriv en ny kommentar

André Askeland

Som snart 30 år gammel føler jeg at jeg ikke trenger å finne meg i dritt fra noen. Uten utdanning er det ikke så mange jobber jeg kan få på høyt nivå, og de jeg kan få, føler jeg ofte at jeg bare blir kastet rundt i. Nå er tiden inne for å finne ut hvilke rettigheter jeg faktisk har. Det kan også du nyte godt av ;) Denne bloggen er skrevet i samarbeid med Negotia - Et YS forbund

Bloggdesign

Søk i bloggen

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no