hits

5 ting du må vite om å være frilanser

  • 08.06.2018 kl. 00:07

Reklame | Negotia

Du har kanskje vurdert å bli frilanser? Å være din egen sjef?

Ta en titt på dette da vel - se om det er noe for deg! 

PS! Visste du at ordet frilanser stammer fra gamle dager da kongene ofte måtte leie inn krigere til krigene sine? Det fantes da lansere, krigere med våpen, som stilte opp mot betaling og ofret liv og helse for en slant eller to. Heldigvis er jo konseptet utviklet i en noe mer sivilisert retning i dagens samfunn.

MEN - For å starte med det aller første først, vil jeg bare klargjøre en vesentlig ting. Å være en frilanser - er ikke nødvendigvis det samme som å drive et eget firma, selv om mange anser det slik. For å ha alt på det rene kalles en som driver eget firma for en selvstendig næringsdrivende. Vi slår i dette innlegget de to sammen.

La oss likevel kort se på forskjellene! 

En frilanser er en "ikke-ansatt lønnsmottaker". I dette ligger det at arbeidsgiveren din trekker skatten for deg, og at de betaler inn arbeidsgiveravgift til staten. Du jobber gjerne på kontrakt etter behov.

En selvstendig næringsdrivende er en som driver sitt eget firma, og fakturerer arbeidsgiver for sine tjenester. Du fikser selv med skatt og står 100% ansvarlig for eget selskap. 

Nå som du vet hovedforskjellen mellom de to - kan vi begynne å se på om det å være frilanser virkelig er noe for deg. 

Papirarbeid

Er du også der at du får vondt i hodet bare å se det ordet...? Drømmen var å sitte med en Piña Colada på Playaen og knaste på macen mens pengene rant inn på konto. Jeg kan love at deg du kommer til å være mye på macen - men ikke nødvendigvis bare for å leke deg med kreative tekster og bilderedigering. Regninger skal betales, årsregnskap skal sendes inn, og kunder skal svares. Forskjellen på deg og et stort firma - er at det forventes at du svarer raskt for å kompensere for at du er et lite firma. 


Skattepengene kommer på høsten

I knooow - right?? Det er kanskje noe av det vanskeligste å vende seg til når man starter for seg selv. Skattepengene som i kombinasjon med feriepenger ofte gir en knallstart på sommeren! - For noen hvert fall... 

Over er dagene hvor pengene kommer på konto i midten av juni. Så når alle andre legger ut skryteposter på Facebook om de mange tusen kronene som ramler inn, står du der fortsatt og titter deg rundt i nettbanken - og ikke så mye som et rødt øre er å se. Eventuelt har du kanskje gjort sjakktrekket at du har utsatt regningen for baksmell til over sommeren da, så det er jo ikke alltids en negativ sak. September er måneden du skal se mot - det er da det skjer fremover. 

Aldri ha en ordentlig ferie igjen

Jeg var inne på det i punkt én, litt lenger opp - kundene dine forventer seg at du er der - døgnet rundt! Det finnes ingen grenser for når kunder ringer på døgnet. Tro meg. Dersom du ikke har en sånn fancy telefonsvarer som ber de om å taste rundt 100 ganger og avslutte hele sulamitten med stjerne før de får beskjed om at kontortid er 11:00-11:30, med lunsj fra 11:00-12:00, blir du aldri kvitt de. Og når du driver for deg selv, kan du ikke lempe problemene over på Bernt Kyrre mens du er borte. Du. Er. Ansvarlig. Ergo, du må også være tilgjengelig. Ha det i tankene før du hacker Brønnøysund-registeret for å få opprettet enkeltpersonsforetaket raskest mulig. 

Kundene kommer ikke av seg selv

Firmaet er endelig oppe, du har smelt sammen en nettside og en page på Facebook. Så lener du deg tilbake. Venter på oppdragene som skal ramle inn. Ukene går, og telefonen støver. Du legger ut en post på Facebook, og alle tantene dine liker innlegget og kommenterer "Dette klarer du lillegutt - du som er så flink!!". Ingenting skjer. Ingen ringer. 

Skal du jobbe for deg selv er det et par ting du burde tenke nøye gjennom før oppstart. Hvordan skal du få ideen ut til folk? Hvem er målgruppen din, og hvordan kan du nå de? Hvordan skal du fikse nettside? Hvor skal du annonsere eller markedsføre deg selv? Hvem burde du ringe til for å høre om de har behov for tjenesten du tilbyr? Det kreves at du klarer en del ting selv - for i oppstarten har man som regel rett og slett ikke råd til å betale andre for å ta seg av disse tingene. Og når de som virket positive i starten plutselig får et konkret tilbud fra deg - er det fort gjort at de plutselig ikke er så interessert lenger likevel. Be aware of those people! 

Total frihet

Jeg vet ikke helt hvorfor jeg underselger det å være frilanser - for det har virkelig fått et ufortjent dårlig rykte. Alle de tingene jeg nevner over er jo tross alt ting man lærer seg. Det er bare viktig å vite at det faktisk er ting som må til - at det er sånn det kommer til å bli. Men dersom du har et realistisk bilde på hva du kan vente deg, er det kanskje nettopp dette du må gjøre i livet. Skape din egen hverdag, med dine egne utfordringer. Du vil vokse. Du vil lære. Og vil du det nok, vil du også lykkes. 

Men det er lurt å tenke nøye igjennom om jobben er verdt det. Å drive for seg selv er nok ikke for alle. Oppsidene er så mange, og nedsidene er så viktige å vite om. Med tanke på å organisere seg i arbeidslivet er kanskje ikke frilanser det mest fornuftige valget - men på den andre side er det jo fordi du slipper å forholde deg til de fleste jobbrelaterte konfliktene, og styret med masse ansatte da. Du kan i tillegg velge vekk kunder du ikke klarer å jobbe med.... Det er det ikke alle andre som kan! 

Jeg håper du finner ut av hva som passer best for deg - og at du fikk bittelitt innsikt her, som du kanskje ikke har fått andre steder. 

Lykke til!! Bruk magefølelsen :) 

2 Kommentarer

Sammy

04.07.2018 kl. 20:49
Å drive for seg selv er veien å gå, med mindre man vil jobbe 8 timer om dagen i 25 år for å betale ned leiligheten da... 🙂

André Askeland

05.07.2018 kl. 13:13
Sammy: Det er nok drømmen for mange min gode venn! :)

Skriv en ny kommentar

André Askeland

Som snart 30 år gammel føler jeg at jeg ikke trenger å finne meg i dritt fra noen. Uten utdanning er det ikke så mange jobber jeg kan få på høyt nivå, og de jeg kan få, føler jeg ofte at jeg bare blir kastet rundt i. Nå er tiden inne for å finne ut hvilke rettigheter jeg faktisk har. Det kan også du nyte godt av ;) Denne bloggen er skrevet i samarbeid med Negotia - Et YS forbund

Bloggdesign

Søk i bloggen

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no