hits

3 ting du må vite om provisjonslønn

  • 26.06.2018 kl. 23:01

Reklame | Negotia

Du får tilbud om jobben, og det er en provisjonsbasert lønnsmodell. Hva innebærer det, og hva må du passe deg for? 

Du får tilbud om jobben, og det er en provisjonsbasert lønnsmodell. Hva innebærer det, og hva må du passe deg for? 

Du er kanskje i ferd med å gå inn i din første sommerjobb, og har fått beskjed om at du skal jobbe på provisjon? Eller har du kanskje hørt uttrykket, men aldri helt skjønt hva det innebærer? Her kommer en kort innføring - og det er kan godt hende det finnes ting her du burde være klar over. 

Du får kun betalt dersom du leverer

For de aller fleste er det ganske selvsagt at du får betalt for de timene du er på jobb. Jeg har hvert fall aldri hørt om en butikkansatt som kun får betalt dersom det kommer kunder inn i butikken. For de som jobber på provisjon er dette hverdagen. Er det ingen kunder som kjøper det du selger, tjener du kanskje ikke en eneste krone. Selv har jeg jobbet på provisjonslønn i mange år - og til tider er det den beste lønnsmodellen som finnes. Andre ganger er det den definitivt verste - tett fulgt av veldedig arbeid. I perioder hvor salget går bra, kan lønna være astronomisk, mens i lavsesong kan du sitte med praktisk talt null i inntekt.

Dersom du går inn i en jobb uten å vite hva du tjener, bør du vite at det du skal selge, eller produsere, er stuereint nok til at det lar seg omsette. Ellers kan du fort ende med skjegget i postkassa. Og som vi alle vet hører skjegget til i fjeset, og ikke i ens postkasse. 

Hør om jobben tilbyr en form for sikkerhetslønn, som garanterer en viss inntekt dersom salget virkelig skulle stupe. En sikkerhetslønn burde definitivt sikre deg en mer stabil oppstartsperiode - og hos enkelte arbeidsgivere kan dette fremforhandles.

Du får sannsynligvis ikke feriepenger når du tar ferie, men dobbel lønn i enten mai eller juni

I og med lønningene i bransjer som jobber på provisjon er så ustabile og uforutsigbare er det vanlig kutyme å utbetale feriepenger i tillegg til lønn i enten mai eller juni. Noen ser på dette som en fordel - da de har ekstra å rutte med den ene måneden, mens andre skyr det som pesten, nettopp fordi det betyr at de ikke får betalt for ferien sin. Mange glatter over denne tapte inntekten med å disponere ferien sin kreativt og sørger for at ikke hele tapet kommer samme måned. Mestrer du denne kunsten er slaget mindre når lønna uteblir, og gleden av dobbel lønn kan veie opp for det. Men kjenn etter om dette er noe som passer deg - og husk eventuelt å sette av litt grunker til ferie-tidene på forhånd. Trust me. 

Du kaster alt som heter sikkerhet over bord

Dersom du liker å vite nøyaktig hva du får i lønn, så du kan planlegge dagene, ukene og månedene fremover ordentlig - bør du tenke deg om en ekstra gang før du kaster deg inn i en provisjonsbasert stilling. Én måned kan du tjene det dobbelte av en lege, mens den neste føles det som du er en fattig student... Er dette noe du trives med, er kanskje provisjon noe for deg. For de fleste gir dette en følelse av usikkerhet og litt ubehag. Det er vanskelig å planlegge f eks huskjøp dersom du ikke vet om lønna forblir fremover. Be gjerne noen som har jobbet der en stund å si noe om høy/ lavsesong, så det er lettere for deg å vite hva du går til. 

Provisjon er kanskje verdens ærligste lønnsmodell

Så er det verdt å nevne at provisjonsbasert lønn kanskje er den ærligste måten å lønne noen på. De som gjør det bra, tjener bra. De som ikke gjør det spesielt bra, tjener ikke bra. 

For mange firmaer er dette også en svært effektiv måte å sikre seg at de "dårlige" selgerne slutter av seg selv, rett og slett fordi det ikke er bærekraftig å leve av salg, dersom du ikke klarer å selge. Da slipper de å fyre folk selv. Kynisk, men effektivt. For den som lykkes med salg og provisjonsbasert lønn, er dette som et dop å regne. Det å få betalt ekstra for ekstra god innsats kan både motivere og inspirere. Man får ikke ekstra lønn for å betjene flere kunder pr time på Meny - men i salgsbransjen kan det sikre deg at lønna går fra god, til veldig god. Enkelte selgere i bransjer som strøm, telefoni, avis, trening osv kan tjene både det samme som, og langt bedre enn, leger, advokater og andre høyprofilerte yrker. 

Så dersom du har en kremmer i magen, stoler på deg selv, er klar for å jobbe knallhardt og elsker å selge - bør du kanskje vurdere denne formen for lønn. 

Trenger du en fast inntekt måned inn, og måned ut, som gjør at du kan leve trygt og forutsigbart - kan det være en idé å se på andre muligheter. 

 

Jeg håper dette ga deg litt innsikt i hvordan det er å jobbe med provisjon - og at du nå kan ta en litt bedre beslutning angående deg selv og egen fremtid. 

Er det noe du lurer på, eller noe jeg har glemt, hører jeg som alltid gjerne fra deg i kommentarfeltet under :) 

Jeg takker for at du tok deg tiden med å lese dette innlegget - og ønsker deg en fortsatt fortreffelig sommer! 

2 Kommentarer

Anonym

02.07.2018 kl. 09:44
Jobba selv på provisionsbetaling en periode på vgs. Uansett hvor hardt jeg jobba så fikk jeg ikke solgt, og det gikk da utover psyken og skolen, hadde endelig en jobb, men fikk ikke noe lønn. Nå jobber jeg med timesbetalt, og det gir meg også mye mer motivasjon til å faktisk jobbe.

André Askeland

04.07.2018 kl. 18:07
Anonym: Ja det har jeg full forståelse for! Det er dessverre ikke for alle, og så har det selvsagt mye med hva du selger å gjøre. Selv har jeg jobbet mye med salg, og når produktet er noe jeg er stolt av, og står inne for, var lønna bedre. Når produktet derimot ikke holder mål - forsvinner også arbeidsgleden, og salgene uteblir.. Ingen ønskesituasjon :/ Godt det løste seg for deg :D

Skriv en ny kommentar

André Askeland

Som snart 30 år gammel føler jeg at jeg ikke trenger å finne meg i dritt fra noen. Uten utdanning er det ikke så mange jobber jeg kan få på høyt nivå, og de jeg kan få, føler jeg ofte at jeg bare blir kastet rundt i. Nå er tiden inne for å finne ut hvilke rettigheter jeg faktisk har. Det kan også du nyte godt av ;) Denne bloggen er skrevet i samarbeid med Negotia - Et YS forbund

Bloggdesign

Søk i bloggen

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no