hits

Kan de bare endre arbeidstiden min? - Advokaten svarer!

  • 31.08.2017 kl. 20:32

Jeg blødde penger, og jobbet håpløse tider.. Var det lov, det de gjorde? Advokaten har svart meg på ny!

*Denne bloggen er et samarbeid med Negotia - En fagorganisasjon for privat sektor! 

Så viser det seg at denne gangen, er det begrenset hvor mye jeg kan skrike og grine. Arbeidskontrakten skrev jeg under på, og det må jeg stå for. Hørt det før? 

LES OGSÅ "Ville du jobbet uten lønn?" og "Ville du jobbet uten lønn? Advokaten svarer"

Det er noe med meg og det å skrive under på kontrakter ass. Har litt å gå på der. I følge advokat Einar har jobben full rett til å endre både arbeidstid og arbeidsmengde, men det må gis beskjed i forkant, og lages en arbeidsplan, samtidig som det må stå noe om dette i kontrakten. Men altså.. Arbeidsplan? Hva fa.... Det har jeg da aldri hørt om før. Burde jeg det? Er det normalt? Er det noe en ung arbeidstaker skal sitte og vite? Det er så lett å skjønne det når det kommer fra de som kan det, men det er så forbanna håpløst når man ikke har peiling på forhånd. 

Jeg ble jo først ansatt med tanke på full stilling, 8-16. Så skulle det plutselig være kveldstid, og 60%.. Det føltes jo ikke heeeelt greit. Enkelte kvelder satt jeg alene hele siste timen på kontoret.. Helt. Fullstendig. Alene. 

Anyways - En ting er at man skjønner at kontrakten er noe dårlig, men en helt annen ting er jo at den som ansetter deg gjør det med vilje. Ikke nødvendigvis for å med vilje pisse i kjeften din, men for å sikre seg selv. Dessverre føler jeg det på mange måter er to alen av samme stykke. Jesus. 

Ja, ja - Hadde jeg bare hatt deg der DA Einar.. Da ville ting kanskje sett så veldig annerledes ut! 

Under følger hva Einar svarte meg, etter å ha lest innlegget mitt "Kan de bare endre arbeidstiden min?"

 

Dette var ikke hyggelig lesning, André.


Det er ingen god følelse å vente forgjeves på muligheten til å jobbe mer. Jeg skjønner godt at mindre arbeidstimer enn planlagt og dermed mindre lønn enn planlagt ble en negativ overraskelse for deg.
Når man skal finne ut hva som er avtalt mellom deg og arbeidsgiver tar man utgangspunkt i ordlyden i arbeidsavtalen. Slik jeg forstår saken sto det "60 % stilling" i kontrakten din, samt at arbeidsgiver i en bisetning uttalte: "Men det blir nok masse
jobbing altså".

Arbeidsgiver måtte ha gitt deg mer konkrete lovnader om høyere stillingsbrøk hvis du skulle kunne kreve å jobbe mer enn hva som fremgikk av kontrakten din.
Når det gjelder arbeidstidene som gjorde deg døgnvill - ukurant arbeidstid er som utgangspunkt lovlig. Det er imidlertid ikke greit hvis arbeidsgiver kun skrev "fleksibel arbeidstid" i kontrakten, men ikke utarbeidet en arbeidsplan. Hvis arbeidet skal utføres til ulike tider av døgnet, skal arbeidsgiver utforme en arbeidsplan. Dette for at arbeidstiden ikke skal komme som en overraskelse på de ansatte.

Du skriver at arbeidsmiljøet var dårlig og at det var vanskelig å si ifra. En god motgift mot dårlig arbeidsmiljø er at de ansatte organiserer seg -  for eksempel i Negotia.
Vanskelige samtaler med ledelsen går lettere når man har en fagforening i ryggen.
Ta kontakt med Negotia neste gang, vi kan hjelpe deg med saker som gjelder deg og forhold som angår alle på arbeidsplassen din.
 

Vh,
Einar Kismul
Advokat - Negotia

 

Skylden er ikke bare min, syns jeg!!! 

Okei - så jeg får bare innrømme at denne gangen var jeg nok litt rask. Men igjen vil jeg påpeke at du som sitter der og får en slik kontrakt tilbudt, ikke har så mye valg der og da. Takker du nei, mister du kanskje muligheten til jobben?? Og selv om det kanskje er dumt å skrive under på kontrakter som ikke bare er bra, nekter jeg å godta at slikt er greit, bare det "gis beskjed". Krigen mot arbeidsgivere som ansetter folk på ræva vilkår, og misbruker stillingen de har, har for min del så vidt begynt. Vi kan ikke sitte på rumpa og tillate slike ting, uten å si i fra. 

Her må også de som ansetter ta ansvar. Spille rent. Hjelpe til. 

Det vil de få mye igjen for. 


Neste innlegg

På mandag kan det se ut som det blir et aldri så lite gjesteinnlegg på bloggen her, av en jeg har snakket litt med, som har vært borti svært mye rart i sitt yrkesliv. Det vil jeg oppfordre deg til å få med deg :D Mandag der, altså. 

Til neste gang - Jeg ønsker deg en forrykende helg, og en fantastisk fredag! Og husk.. Sitter du med følelsen av at du blir kødda med på jobb, finnes det folk som kan hjelpe. Som er på ditt lag. Det er kanskje greit å huske! 

God helg, a! 

Kan de bare endre arbeidstiden min?

  • 28.08.2017 kl. 14:32

Det vil jo ingen ende ta...! Denne gangen var det arbeidstiden min det gikk utover!

*Denne bloggen er skrevet i samarbeid med Negotia. En fagforening, som er her for å ta vare på nettopp sånne som meg. Og enda viktigere. Sånne som deg.

- Det er supert det André! Jeg tror dere blir en god match!
- Ja, jeg tror dette blir bra. Også så fantastisk at vi kunne fikse full jobb på så kort varsel! Jeg gleder meg

Og med det var det stort sett gjort. 

3 mnd ansettelse, 8-16. 100% stilling, via vikarbyrå. Så var håpet å gå over til fast ansettelse etter det. Akkurat slik ble det ikke.

I mitt forrige innlegg skrev jeg om jobben jeg fikk jobb gjennom bemanningsbyrå, som endte med forlenget prøvetid på én mnd, og en tidsbestemt kontrakt i etterkant på kun 6 mnd. Det kunne jeg ikke være med på, så jeg sluttet. 

Det innlegget kan du lese HER.

Problemene startet likevel lenge før jeg bestemte meg for å slutte. Problemene startet allerede rett etter prøvetiden. I kundesenterbransjen er det tydelig hva som styrer. Hvor mange konsulenter som sitter på telefon, og hvor mange telefoner som kommer inn. Det beste for bedriften er at det er kø på linja. Slik at når man legger på, kommer det umiddelbart ny telefon inn. Dødtid = ingen penger. 

Det var dette som skjedde. 

Flommen av telefoner var mindre enn da jeg begynte. Vi skulle skrive kontrakt for fast ansettelse videre. 

Det hadde ikke en gang falt meg inn, at kontrakten jeg skulle inn på skulle variere noe så vanvittig fra den innledende kontrakten fra bemanningsbyrået. Fra 100% stilling, 8-16, skulle jeg nå skrive under på 60% stilling, med fleksibel arbeidstid. Og ikke ville de forplikte seg til mer enn 6 mnd til å begynne med.

«Men det blir nok masse jobbing altså». Nå vel. Det stemte bare delvis. 

I en lengre periode ble arbeidstiden redusert til 4 og 5 timers vakter. Og det var skiftjobbing. Én dag kunne være 8-13, mens neste 16-21. Eller 17-21. 

Det fucker opp døgnrytme. Det gjør det vanskelig å planlegge. 

«Ulykkelig er den mann som har en avtale klokken 17» 

For å sørge for at det tjenes mest mulig penger, dyttes de ansatte inn i korte vakter, for å tette hull i produksjonen. I stedet for å gi 20 stk 100% stilling, med avklarte arbeidstider, ansatte de 35 stk på 60% kontrakt. Det er mer hensiktsmessig fra et foretningsstandpunkt å kunne fylle på underveis. 

Digg for de. 

Ikke så digg for oss.

LES OGSÅ: "Villle du jobbet på utvidet prøvetid? Da burde du absolutt lese dette!
 

Pengetap

I snitt mistet jeg 3-4 timers betalt arbeid minst 4 ganger pr uke. Med en timelønn på nærmere 200,- ble det ganske store summer tapt. Samtidig som jeg gikk mange timer på dagtid uten å få gjort noe fornuftig. 

Men jeg visste jo at dersom jeg ikke aksepterte det, ville jeg jo ikke få kontrakten heller. Jeg og alle andre som ble ansatt på den tiden, ble jo bare tvunget til å gå med på det. 

Å miste 10.000,- i måneden var tungt å svelge for meg, men det var nok værre for andre. Jeg har ikke kone og barn, ikke billån eller huslån. Sånn sett gikk det greit. Det ble bare mindre cash til å betale ned andre ting. For andre var det forskjellen på å få det til å gå rundt eller ikke. 

Samtidig holdt ledelsen et info-møte om hvor solid bedriften gikk, og hvor bra overskuddet var året før. 

Okei - kanskje nettopp derfor da? Man betalte jo ikke for et minutt mer enn man måtte. Men det er klart at det er viktigere at bedriften har god likviditet, enn at de ansatte har det. Grei skuring det. 

Og uvanlig er det vel heller ikke. Argumentet; «Går vi under, går dere under» kom aldri opp, men det ligger der konstant som en dis i kontorluften. Det hjelper liksom ikke å stritte i mot. Da får du bare ikke kontrakt i neste omgang. 

Digg for de. 

Ikke så digg for oss. 
 

Det hjelper ikke å si i fra vettu

Jeg har jobbet som leder én gang før, og jeg vet at slike diskusjoner i ledelsen forekommer, og det sier seg selv. Men jeg har også merket på kroppen hva det gjør med moralen til både de ansatte, og meg selv, i dette tilfellet. 

Kaffepraten som kunne vært så koselig og hyggelig, om at det endelig var litt rolige dager en kort periode, avveksles av en murring om dårlige lønninger, kynisme fra toppen og manglende respekt for de ansatte. Det gjør noe med smaken på kaffen. Det gjør noe med smaken på jobben. Det gjør noe med hvordan man sover om natten. Hvordan man nyter helgen. 

Jeg forsøkte å si i fra, men det ble aldri tatt på alvor.

Lettelse over å ha jobb dysses ned av bekymringer for å få betalt leia, og håpløse arbeidstider. 

«Ja, men det er bedre enn ikke å ha jobb da. Slutt å klag. Du fikk hvert fall noe».

Er det ikke nettopp det som er problemet da? At det liksom ikke skal klages når man føler seg feil behandlet. «Bare vær glad til du? Du har i det minste jobb».

Jeg vet ikke jeg ass. 

Jeg sluttet ikke bare fordi jeg ikke fikk kontrakt mer enn 6 mnd. 

Jeg sluttet fordi jobben tok all energi. Selv når jeg var hjemme. Bekymret meg. Sov dårlig. Jobbet håpløse skift.

Det er altoppslukende. 

Det er krise. 

Men hvilket valg har man da?? Kunne de sparket meg om jeg nektet å jobbe skift?

Håpløst. 

André Askeland

Som snart 30 år gammel føler jeg at jeg ikke trenger å finne meg i dritt fra noen. Uten utdanning er det ikke så mange jobber jeg kan få på høyt nivå, og de jeg kan få, føler jeg ofte at jeg bare blir kastet rundt i. Nå er tiden inne for å finne ut hvilke rettigheter jeg faktisk har. Det kan også du nyte godt av ;) Denne bloggen er skrevet i samarbeid med Negotia - Et YS forbund

Bloggdesign

Søk i bloggen

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no