Ville du jobbet uten lønn? Advokatfullmektig Kristoffer svarer

  • 18.08.2017 kl. 12:26


FOTO: TERJE BERGERSEN - av Advokatfullmektig Kristoffer Lien Heitmann

*Denne bloggen er et samarbeid med Negotia - En fagorganisasjon for deg i privat sektor*

 

Det var voldsomt god respons på forrige innlegg om å jobbe uten lønn! 
 

Det viser seg å være ganske klar tale fra folk flest at de helst vil unngå å jobbe uten lønn. Hmm.. Rare greier! Kunne jeg aldri sett for meg. Advokatene i Negotia kastet seg over innlegget, og tittet litt på hva jeg hadde skrevet under på. Det var ingen tvil om at Kristoffer, som kom med en tilbakemelding til meg, ikke syns det var helt innafor. 

LES OGSÅ: "Ville du jobbet uten lønn?"

Under følger svaret jeg fikk!

 

Hei André!

Leit at det gikk sånn, men det ser ut som om du har lært.


Det er alltid en god idé å lese nøye gjennom en arbeidsavtale før man aksepterer. Ikke minst i arbeidsforhold der man ikke er garantert fast lønn, men arbeider for provisjon.
Det kan ta mange år å opparbeide seg et nettverk og en rutine som gjør det mulig å få maksimalt ut av en provisjonsavtale. Som ung arbeidstaker og ny innenfor en bransje kan det være vanskelig se for seg akkurat hvor mange timer arbeid som skal til for å oppnå den forespeilede lønnen.


Videre er det viktig å se etter punkter om bierverv og konkurranseklausul. Dersom en avtale ikke garanterer lønn, og samtidig hindrer deg i å ta annet lønnet arbeid tar du som arbeidstaker betydelig risiko.


Neste gang du skal inngå en arbeidsavtale kan du sende denne inn til Negotia sin forhandlingsavdeling. Da vil rådgiverne og advokatene våre kunne gå over avtalen og hjelpe med å finne mulige farer.


Lykke til neste gang!

Mvh Kristoffer - Advokatfullmektig Negotia

 

Slik jeg tolker svaret fra Kristoffer og Negotia her har jeg litt meg selv å takke, som skrev under på en kontrakt uten å være mer kritisk. Problemet er jo at det er svært få som faktisk sjekker kontraktene før man skriver under på det. Du vil jo ikke være den nyansatte som bare skal lufte kontrakten med advokaten sin først...? 

Men til neste gang har jeg lært at dersom det er noe i kontrakten jeg stusser på, skal jeg definitivt få noen til å se gjennom den før jeg skriver under. 
 

Følg med på mandag, da neste innlegg kommer om prøvetid i jobben. Hva må du passe deg for, og hva har du krav på!! Det vil du heller ikke gå glipp av :) 

Før den tid vil jeg ønske alle trofaste lesere av denne bloggen en RIKTIG så god helg ^^

Ville du jobbet uten lønn?

  • 13.08.2017 kl. 16:04

Okei. Dumt spørsmål. Selvsagt ikke. Likevel skjer det av og til. Av mange grunner. I eksempelet jeg vil dele med deg i dag snakker jeg om den jobben som nesten kostet meg helsa.

*Denne bloggen er et samarbeid med Negotia - en fagforening for privat sektor
 

Det hele startet med provisjon. Ideen er jo enkel - presterer du ikke, tjener du ikke. Presterer du godt, tjener du godt. Høres det kjent ut? Bra. Les videre. Provisjon kan være gudenes nektar. Eller djevelens pisk.

Denne gangen sendte det meg ut i et mareritt av gjeld og økonomisk dritt. Hadde jeg bare sett realistisk på arbeidskontrakten, ville jeg nok takket høflig nei. Men jeg var vel for cocky. Det fikk noen ganske enorme konsekvenser.

Vi spoler tilbake.

På denne tiden i fjor fikk jeg gladmeldingen jeg hadde ventet på. Jeg var blitt tatt opp til utdanningen for å bli personlig trener i en av landets større treningskjeder. Alle utgifter dekket. Det var drømmen.

I kontrakten var det et punkt som sa at man måtte binde seg til å jobbe i to år, som en sikkerhet siden firmaet betalte utdanningen. Stuereint nok det, tenkte jeg. Det var jo PT jeg skulle bli. Det ble lovet gull og grønne skoger. Et umettelig marked, der kundene skrek etter hjelp. Vi fikk forespeilet et scenario der det nesten var kø rundt hjørnet for våre tjenester. Det skulle bare være å dele ut håndterminaler og kvitteringer.

To års bindingstid med slike forutsetninger? Hell yeah! Trening kunne jeg, og salg hadde jeg bevist utallige ganger at jeg kunne.

Walk in the park.

LES OGSÅ: "And it begins"

 

Reality check

Dagen kom, der vi stod med diplomet i hånden, og ivret etter å komme i gang med jobben. Jeg kastet meg over det, og fikk noen kunder.

Men.

Noen måneder senere lå jeg i sengen med skyhøy feber, og det verket i hele kroppen. Jeg visste at det var dagen jeg måtte krype til korset. Fortelle sjefen at dette ikke kunne fortsette. At jeg måtte si opp jobben, og flytte hjem. For å betale ned gjeld...
10-15 timers arbeidsdager, med en snittlønn pr dag på et par hundrelapper, var ikke lenger til å holde ut. Jeg hadde hverken krefter eller energi til å fortsette å jobbe meg oppover for å få kundebasen som trengtes for å lykkes.

Lønna lå estimert til å være under 6000,-. Før skatt.

For som PT jobber du utelukkende på provisjon. Ingen garantilønn. Ingenting. Og kontrakten var også tydelig på at jeg ikke kunne ha annen inntekt mens jeg jobbet som PT. Ingen andre jobber. Og ikke kunne jeg slutte heller. Uten å betale tilbake hele studieavgiften,- da, så klart.

Fullstendig krise. Jeg var langt inne i tredje måneden, uten inntekt. Jeg var syk, og det var ingen bedring i sikte.

Med samme innsats, ville det til slutt løsne. Men det var noen måneder down the line.. Det var bare å trekke i nødbremsen. Bedre for tidlig, enn for sent.

Det er klart at det kan se annerledes ut for andre. Hadde jeg hatt en buffer i bunn å leve på, kunne dette gått bra. Men lovnadene som ble gitt, stemte ikke med realiteten jeg ble møtt med.

 

Elendige arbeidsvilkår

Fakta er den, at altfor mange i arbeidslivet jobber på ren provisjon. I provisjonsyrker er det nådeløst. De beste selgerne får de beste betingelsene. De som kommer fra bunn, har en knalltøff jobb foran seg. Enten det er å skaffe en kundebase, eller bevise for sjefen at de skal få de beste kundelistene.

Perfekt for bedriften. Null risiko. Forferdelig for den ansatte. Null sikkerhet.

Så neste gang du ser deg om etter en ny jobb - gjør deg selv tjenesten å virkelig sjekke fakta, og kontrakten før du skriver under.

 

Hva med deg?

Har du noen erfaringer, der du har brent deg på lignende? Provisjonsmodeller, eller bonusordninger som har vært nær umulig å leve av? Har du noen gode råd til de som er i samme situasjon? Da hører jeg veldig gjerne fra deg i kommentarfeltet under!

Mitt beste råd; Les svært nøye gjennom hvilke betingelser som gjelder, og vær svært kritisk til de som lover gull og grønne skoger. Dersom sjefen på jobbintervjuet begynner å snakke om hvor høy lønna til "vår beste selger" er. Løp. Løp fort. Og langt.

Hadde vært spennende å høre hva andre syntes.
 

Husk å adde meg, øverst til venstre, for å få updates hver gang det kommer nytt innlegg :) 

And so it begins

  • 06.08.2017 kl. 18:56

I lang tid har jeg ventet på å starte denne bloggen. Denne bloggen med et helt, helt spesielt fokus. Bloggen som er mer til for deg, enn for meg.

 

*Denne bloggen er skrevet i samarbeid med Negotia. En fagforening, som er her for å ta vare på nettopp sånne som meg. Og enda viktigere. Sånne som deg.

La oss starte med det første først. Det pleier ofte å lønne seg.

I en alder av 18 år droppet jeg ut i fra videregående skole. I en alder av 20 fikk jeg min første "ordentlige" jobb. Salgsleder i et stort mediehus.

I en alder av 25 sa jeg opp jobben for å gjøre andre ting. Det var her problemene startet. I salg kan du komme langt uten utdannelse. I andre yrker, er det en helt annen historie. Jeg har gjort meg noen erfaringer i arbeidslivet, som jeg virkelig brenner for å dele med deg. Det kan spare deg for jævlig mye stress!

Og med sånne, mener jeg deg som enten er i fast jobb, er arbeidssøkende, skolelei, ung, gammel, mann, kvinne, smart eller rett og slett føler deg litt treig.

LES OGSÅ "Ville du jobbet uten lønn?"

 

Kort sagt

 

De siste årene har jeg gjort forbanna mye rart, og jeg har blitt kastet mye rundt. I enkelte jobber har jeg ikke mottatt lønn, i andre har jeg måtte investere et titalls tusen kroner for i det hele tatt å få jobben. Og når først jobben var min, var lønna så ræva at jeg ikke kunne leve av det. Jobben endte med et aldri så lite gjeldshelvette.

Misforstå meg rett - Jeg starter ikke denne bloggen for å sippe over mine nederlag. Jeg gjør det for å kunne fortelle deg som leser dette om feller du kan, og burde unngå - og ting du kan gjøre for å sikre deg best mulig.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Hva jeg tilbyr

 

Så dette er casen, og hva du kan forvente deg fremover. Hver uke vil jeg presentere én historie fra virkeligheten, ting jeg har opplevd, eller stått midt i, og forklare hvilke tanker jeg har hatt underveis, og hvilke konsekvenser det har hatt.

Noen dager senere vil det komme et nytt innlegg som følger opp nettopp det innlegget, som forklarer hvordan det kunne vært unngått, eller hva jeg burde gjort annerledes. 

Alle eksemplene vil være relevante for hva du selv kan komme til å oppleve, eller kanskje allerede har opplevd, i arbeidslivet på et eller flere tidspunkt.

 

Hva jeg håper å få igjen

 

I dagens samfunn, med sosiale medier i sentrum, er likes, delinger og comments den nye valutaen. Selv en liten stemme kan bli hørt, når mange går sammen om å løfte frem et budskap. Det er nettopp her du kan hjelpe til!

Det er kanskje farlig å forvente for mye tilbake fra sine lesere, det vet jeg. Men jeg vil likevel utfordre deg på én ting. Dersom du finner innleggene du leser her nyttige, enten for deg selv, eller du tenker på en spesiell du kanskje skulle vist det til - Del, lik eller kommenter! Det hjelper mer enn du aner for å få budskapet ut til de som trenger det.

Med det trekker jeg meg stille tilbake for denne gang, og gjør klart for første innlegg om den jobben som har kostet meg mest, fysisk og økonomisk. Jeg vet at jeg ikke ble behandlet riktig. Hvor ille det faktisk var, gjenstår å se!

Stay tuned. Akkurat det innlegget vil du ikke gå glipp av. Det blir publisert her på bloggen på mandag 14.8 :D 

 

Arrividerci!

Her kommer...

  • 24.04.2017 kl. 19:44

Jobbog.blogg.no! ;) 

DET har du ikke lyst til å gå glipp av :D 

 

André Askeland

Som snart 28 år gammel føler jeg at jeg ikke trenger å finne meg i dritt fra noen. Uten utdanning er det ikke så mange jobber jeg kan få på høyt nivå, og de jeg kan få, føler jeg ofte at jeg bare blir kastet rundt i. Nå er tiden inne for å finne ut hvilke rettigheter jeg faktisk har. Det kan også du nyte godt av ;) Denne bloggen er skrevet i samarbeid med Negotia - Et YS forbund

Bloggdesign

Kategorier

  • Blogg
  • Søk i bloggen

    Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no