hits

Hva gjør du om jobben går konkurs?? Advokaten svarer

  • 14.12.2017 kl. 20:25

På mandag skrev jeg om at jeg ble sagt opp grunnet konkurs...! I dag har advokat Einar i Negotia svart meg! 

//Denne bloggen er skrevet i samarbeid med Negotia - en fagforening i privat sektor//

Har du ikke lest innlegget enda, kan du titte HER.

Kort sagt ble jeg ringt av en advokat, som fortalte meg at arbeidsplassen min er konkurs, og at jeg med det var sagt opp med umiddelbar virkning...! Jeg spurte Negotia om råd - og advokat Einar Kismul var rask på pletten med et svar!! Takk Einar - dette var gull verdt! 

Hei André,

Kjipt å høre at mørke skyer henger tungt over deg/Sunnmøre. Men selv om jobben er tapt er ikke alt håp ute. La oss dele inn problemstillingene etter tema, da er det lettere å få oversikt:

Den mystiske bobestyreren:
Jeg skjønner at en uanmeldt tlf.-samtale fra en advokat kan oppleves skremmende, men advokaten har faktisk plikt til å hjelpe deg (og hjelpen er gratis). Advokaten har fått tildelt mandat fra tingretten til å gjennomføre bobehandlingen på en korrekt og god måte for alle som berøres av konkursen.
Hvis bobestyrer stiller deg spørsmål og du er usikker på hva du skal svare, så vær helt ærlig og svar at du er usikker, bobestyrer er ikke ute etter "å ta deg". Dette samme gjelder spørsmål fra bobestyrer om sjefen din. Selv om sjefen er hyggelig, er man pålagt å samarbeide med bobestyrer, motarbeidelse (for eksempel det å bistå sjefen til å unndra midler fra bobehandlingen) er straffbart(!).

Lønnsgaranti ved konkurs:
I Norge har vi en statlig lønnsgarantiordning. Lønnsgarantien skal sikre at du som arbeidstaker får utbetalt lønn, feriepenger og annet arbeidsvederlag (for eksempel pensjon) som du har til gode, men som arbeidsgiveren ikke er i stand til å betale på grunn av konkurs. NAV Lønnsgaranti er en spesialenhet i NAV, men i praksis er det bobestyreren som administrerer lønnsgarantikravene. Vær obs på at den statlige lønnsgarantien har enkelte begrensninger, for eksempel at lønnskravet ikke kan være for gammelt eller for stort, du vil for eksempel ikke få dekket et lønnskrav som overstiger to ganger folketrygdens grunnbeløp (1 G er pr. dags dato 93 634 kr).

Du kan også melde inn krav i konkursboet som faller utenfor lønnsgaranti-ordningen, problemet er at man får som regel kun dekket en brøkdel (mange ganger ingenting) av kravet. Dette til tross for at de fleste typer lønnskrav har høy prioritet i bobehandlingen.

Det viktigste er at du melder inn kravet så snart som mulig. Venter du for lenge etter at bedriften er slått konkurs, vil du tape et eventuelt berettiget krav om utbetaling av lønn. Siste frist for å melde inn krav er seks måneder etter konkursåpningen (dette under forutsetning om at bobehandlingen er avsluttet).

Kort sagt bør man altså ikke være særlig tålmodig hvis arbeidsgiver helt eller delvis unnlater å utbetale lønn i dårligere tider, worst case scenario er at hele eller deler av kravet kan gå tapt pga. foreldelse eller at lønnskravet overstiger lønnsgaranti-ordningens beløpsgrenser.

Dine personlige ting som ligger på kontoret:
Dine ting forblir dine selv om arbeidsgiveren din går konkurs, konkursboet overtar ikke eiendomsretten til tingene dine. Hvis kontoret er stengt, ta kontakt med bobestyrer og så blir dere enige om et tidspunkt hvor du kan hente tingene dine (for øvrig er det ikke nødvendigvis slik at arbeidsstedet stenger med en gang bedriften blir slått konkurs).

Nyttige linker:

NAVs nettside om lønnsgarantiordningen:
- https://www.nav.no/no/Person/Arbeid/Dagpenger+ved+arbeidsloshet+og+permittering/lonnsgarant
iordningen/l%C3%B8nnsgarantiordningen-- 805331777#chapter-1
 

Konkursrådets nettside:
- http://www.konkursradet.no/

Etter at arbeidsforholdet er avsluttet:
Jeg anbefaler deg å søke dagpenger hos NAV (dette forutsetter at du oppfyller kravene til dagpenger). I tillegg anbefaler jeg deg å ta kontakt med din fagforening Negotia, de tilbyr blant annet bistand til skriving av CV og jobbsøknader. I tillegg trenger du ikke betale kontingent til Negotia i perioden du er arbeidsledig.

Jeg ønsker deg lykke til med inndrivelse av lønnskrav og jobbsøking.

Vh,
Einar Kismul
Advokat - Negotia

Mye nyttig!!!

Einar - her var det mye gull!! Tusen hjertelig takk for utfyllende svar! Jeg ser at det er mange veier å gå, og at alt kanskje ikke er tapt her likevel! Ærlighet varer lengst - roger that! :D 

Har du også vært borti følgende? Da er det bare å følge rådene over, og ta kontakt med NAV, fagorganisasjonen din eller advokaten som har kontaktet deg! - Her er det mange som står klare til å hjelpe!! Og det er jo tross alt en ganske herlig følelse?? Det er fantastisk å kunne få hjelp - når man trenger det som mest :D 

Jeg håper dette hjalp - og at deler, dersom du kjenner noen som er berørt av dette og ikke er det selv!  Til neste gang ønsker jeg deg en riktig flott kveld, og en fantastisk helg!! Nå er det snart jul - og det er det bare å nyte :D 

Takk for meg - for denne gang! Vi sees igjen snart! 

-xoxo-

Oppsagt grunnet KONKURS??!!!! Hva nå????

  • 11.12.2017 kl. 01:39

 

"Jeg ringer med din oppsigelse. Jobben din er gått konkurs"

Det var ca sånn samtalen startet. Jeg satt i kantina med trynet fullt av salatdressing og en hekto salatsøl i fanget når advokaten ringte. 

//Denne bloggen er skrevet i samarbeid med Negotia - en fagforening i privat sektor//

Høsten har vært lang og tøff, men den har båret frukter. Deltidsjobb landet, og pengeflyt inn på kontoen. Sykt kult. Så lenge det varte. Telefonen fra advokatkontoret kom som lyn i fra så klar himmel det kan bli på Sunnmøre. Jeg trodde sjappa gikk bra, og at vi endelig hadde stålkontroll på det meste. Det var visst noen mørke skyer i horisonten som ulmet. Og alle som har tilbrakt mer enn 14 minutter på vestlandet vet at klar himmel kan byttes med blytunge regnskyer på et øyeblikk her borte. 

"Det er min plikt å informere deg, som ansatt i Firma X, at foretaket er slått konkurs og at dette er å regne som din oppsigelse. NAV kan være behjelpelig med lønnsgarantidekning. Vi sender deg noen skjemaer pr post. Hva er adressen din?"

Det tok litt tid før det hadde sunket inn. Så pr i dag har jeg ikke lenger noen jobb? Hva med lønn fremover? Hva med lønna jeg skal ha utbetalt nå i desember? Halv skatt som jeg hadde gledet meg til? Hva med alt utstyret inne på jobben? Noe av det er jo mitt. Konkursbo stenges jo gjerne av, og man nektes tilgang? Jeg hadde noen personlige eiendeler stående - er de tapt? Trenger jeg å bevise at det er mitt på noen måte? Hvordan gjør jeg eventuelt det?

Jeg har ikke mottatt lønnsslipp for lønn siden jeg begynte, og nå skal jeg liksom sende inn masse greier til NAV. 

Advokaten begynte å spørre masse spørsmål rundt hva jeg har gjort, og når. Vi har jobbet veldig fleksibelt, og det er vanskelig å huske akkurat hva som er gjort når - og plutselig blir jeg livredd for å svare noe feil, som enten går utover sjefen min, eller meg....! Hva burde jeg si når jeg ikke er 100% sikker? Virker det ikke mistenkelig å si "jeg husker ikke"?.

Negotia - nå trenger jeg deres hjelp her..! Hva gjør jeg nå?

Det er krise å miste denne jobben.. Er det noe jeg kan gjøre for å dekke meg frem til jeg eventuelt får meg ny jobb? Dette har jeg virkelig ikke råd til...Husleia for desember står i fare. Det samme gjelder for januar. Og februar. Mars... Ja. Dere skjønner greia! 

André Askeland

Som snart 30 år gammel føler jeg at jeg ikke trenger å finne meg i dritt fra noen. Uten utdanning er det ikke så mange jobber jeg kan få på høyt nivå, og de jeg kan få, føler jeg ofte at jeg bare blir kastet rundt i. Nå er tiden inne for å finne ut hvilke rettigheter jeg faktisk har. Det kan også du nyte godt av ;) Denne bloggen er skrevet i samarbeid med Negotia - Et YS forbund

Bloggdesign

Søk i bloggen

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no