hits

Dette bør du spørre om i jobbintervjuet!

  • 27.03.2018 kl. 23:15

Reklame | Negotia

Med klamme hender er du i ferd med å avslutte jobbintervjuet. Løper du ut, eller begynner du å stille spørsmål? 

//Denne bloggen er skrevet i samarbeid med Negotia - en fagforening i privat sektor//

Det er fort gjort å bli så stressa mot slutten av et intervju, og at du helt glemmer å stille noen spørsmål tilbake til din ny arbeidsgiver. Den siste halvtimen har du blitt grillet frem og tilbake, og du er sannsynligvis bare glad for at det hele snart er over. Det er fort gjort å tørke svette hender av på buksebenet, takke raskt for seg med et kaldt, klamt håndtrykk, og snuble ut av møterommet i lysets hastighet. 

Let´s back up a bit.

Hjernen har alltid fascinert meg. I løpet av en dag tar vi inn tusenvis av inntrykk, og sorterer, kategoriserer, lagrer og forkaster underveis. Visste du at i løpet av én dag utsettes vi for tusenvis av reklamer? Hjernen er programmert til å ta vare på de viktigste inntrykkene. Det er ikke plass til alt. Men - blant de tingene som setter seg er førsteinntrykk - og sisteinntrykk. 

Og akkurat det burde vi huske godt på, når vi skal avslutte jobbintervjuet. 

Svært ofte stiller intervjuer et siste spørsmål, som ofte lyder som følgende; "Ja - er det noe du lurer på da?"

Og her kan det vært svært lurt å benytte seg av muligheten. Dersom du stiller et par gode spørsmål til din nye arbeidsgiver her, vil de etter all sannsynlighet huske deg ekstra godt fordi de selv må bruke hodet litt. Samtidig viser du en form for interesse ikke alle andre gjør. Kanskje er det ting du kommer på umiddelbart, som dere ikke har dekket i intervjuet enda? Nå er tiden for å spørre. Følg gjerne opp ting dere har snakket om som var uklare.

Så finnes det noen helt konkrete spørsmål som kan være greie å ha i bakhodet - og som vil gjøre arbeidsgiver litt ekstra oppmerksom på deg. 


Gode spørsmål på jobbintervjuet

- Hvilke kvaliteter ser dere etter i den dere skal ansette? Forhåpentligvis har dere jo snakket litt om at nettopp du har disse kvalitetene allerede - men dersom det ikke har kommet opp enda - slå til! "Det var flott at dere sa, for da vil jeg gjerne bruke anledningen til å legge til et par ekstra ting og eksempler".

- Kan dere fortelle meg hva som gjorde at jeg ble kalt inn til dette intervjuet? Var det noe spesielt i søknaden dere la merke til, som jeg kan utdype? På denne måten setter du ekstra fokus på de positive sidene du har, som de allerede har lagt merke til, og kan bygge ytterligere opp under dem. "Det var flott at dere sa, for da vil jeg gjerne bruke anledningen til å legge til et par ekstra ting og eksempler" - hehe

- Utover det selvsagte - hva slags forventninger har dere til meg og den jobben jeg nå blir satt til å gjøre? - Ved å stille dette spørsmålet oppnår du en innsikt i hva arbeidsgiver verdsetter, og hva de ønsker å se. Dersom de ikke svarer helt konkret, utdyp gjerne med å spørre om hva de forventer ift å stille opp i høytider, ta ekstra vakter, gjøre forefallende arbeidsoppgaver, osv. "Det var flott at dere sa, for da vil jeg gjerne bruke anledningen til å legge til et par ekstra ting og eksempler" :D 

Men fra spøk til alvor - dersom du får lurt inn dette spørsmålet får du kartlagt ting de kanskje har glemt å spørre deg om i intervjuet, samtidig som du får en ganske klar oversikt over forventninger de har til deg som arbeidstaker. 

- Hva slags tiltak gjør dere for å utvikle nye, og etablerte, ansatte? De aller fleste firmaer i dag jobber på ett eller flere vis med å heve kompetansen hos de ansatte. Dette kan være interne eller eksterne kurs, programmer man kan delta på eller muligheten for å få deler av, eller hele, utdanninger finansiert. Arbeidsgivere pleier å like folk som vil heve kompetansen sin. Det betyr som regel at de gjør en bedre jobb, og er kommet for å bli værende en stund. 

Og helt til slutt, vil det alltid vært lurt å spørre om hvordan ting skjer videre. Når kan man forvente å få en tilbakemelding? Er det noe du kan gjøre for å tippe skålen i din retning? Burde du gjøre noen forberedelser inn mot mulig ansettelse, sett at du ender med å få jobben? Og når er eventuell oppstart? 

 

Med disse spørsmålene besvart fra arbeidsgiver går du en svært forutsigbar ventetid i møte, samtidig som de forhåpentligvis har fått øynene opp for deg. Du virket interessert, nysgjerrig, frempå, ikke redd for å spørre og du var fremoverlent og klar for å brette opp ermene. Sannsynligheten for at den neste praten dere har, inneholder et konkret jobbtilbud, er stor! 

Masse lykke til - og som alltid; Skulle det være noe hører jeg gjerne i fra deg enten i kommentarfeltet, eller på mail. 

Jeg ønsker alle trofaste lesere av denne bloggen en riktig god uke, og en fabelaktig påske! 

Hei så lenge :) 

5 ting du aldri må gjøre, eller si, på jobbintervjuet!

  • 21.03.2018 kl. 00:23

Noen ting sier seg selv. Jeg skal ikke fornærme deg med å ramse opp at du må droppe caps, komme i skjorte og bruke deo før intervjuet. 

Det er noe jeg regner med at de fleste forstår av seg selv. Har du ikke tenkt på det enda? Tenk på det. Jeg hopper herved elegant videre. 

//Denne bloggen er skrevet i samarbeid med Negotia - en fagforening for deg i privat sektor//

Det finnes langt skumlere fallgruver i det du passerer den fryktinngytende dørstokken til den mektige superlederen som nå skal grille deg sammenhengende den neste halvtimen. Jeg har selv hatt gleden å være ondskapens representant på makt-siden av bordet, og har gjennomført noen hundre intervjuer med potensielle kandidater til diverse salgsjobber. Og i et intervju er det faktisk ikke unormalt at man tester kandidaten litt, for å se om de klarer å svare for seg når de føler seg godt stekt på begge sider og svetter litt fra panna. Som regel går det bra, men ikke for alle. 

Noen feil går igjen - og de er til tider så grove at de sender kandidaten med første flytog til bunnen av søknadsbunken. Sannsynligvis var de ikke klar over det selv en gang. 

Skal vi bare kaste oss i det, med huet først?

5 ting du for all del bør unngå i et jobbintervju

- Aldri snakk - Vent litt, jeg glemte caps lock.. ALDRI snakk dritt om tidligere arbeidsgiver.
Ikke gidd å vær den typen som de husker for negativitet istedenfor positivitet! Har du hatt et problem, vil de heller høre hvordan du løste det, enn hvordan du stakk fra det. Forklar heller at du har hatt et ansettelsesforhold der du skulle ønske kommunikasjonen var tydeligere, og spør pent hvordan de pleier å håndtere eventuelle konflikter hos seg. Boom. Der har du en fin dialog gående - og de husker deg som en som tok ting opp på en saklig og fornuftig måte. Grattis med jobb. 
 

- Dropp klisjeene. 

ER du faktisk en lagspiller? Og er du virkelig en person uten svake sider? Du er perfekt på alt? Da kan jeg fortelle deg at en av dine svakheter er mangel på selvinnsikt. Å kunne være ærlig om sider ved seg selv man gleder seg til å få input på og hjelp til virker mye tryggere enn å ljuge på seg å være perfekt. Uansett. Noen klisjeer har blitt standaren i møterom verden over - og de hjelper deg på ingen måte til å skille deg ut. Vær ærlig, og pensle samtalen inn på det du er god på. 
 

- Ikke ljug på deg noe du ikke kan stå inne for. 

-"Hvorfor har du søkt på denne jobben?"
- "Jo - du skjønner at jeg føler at å vaske dasser her på kinoen er mitt store kall i livet - og noe jeg har drømt om lenge!"

Vel. Det er ikke alltid det er lurt å dra på for mye. Curb your enthusiasm. Det er lov å være litt vittig, og si at du alltid har hatt en interesse for ikke å sulte i hjel, før du saklig går videre og forteller at du ser jobben som en fot innenfor døren for fremtidige stillinger i bedriften. Det viser også at du har ambisjoner. Husk også at de som intervjuer deg som regel vil ringe en referanse. Dersom du forteller at du alltid er tidsnok på jobb, og referansen din bare ler i andre enden når telefonen kommer, sitter du allerede godt plassert på flytoget med neste stopp Nedre Bunkehalvdel.


- Ikke svar før du har tenkt deg om. Og ikke avstå fra å svare før du har tenkt deg om. 

Denne høres kanskje ut som en no brainer. Men tenk deg følgende. Du får et uventet spørsmål, og du blir varm i panna, og kjenner pulsen helt ut i øreflippene. Øyelokkene kjennes tunge og du sliter med å holde pusten under kontroll. En vanlig reaksjon er å enten svare for raskt, uten å være helt sikker, eller si at man ikke vet. Sannsynligheten for at du har et bedre svar etter å ha fått tenkt litt på det, er stor. Be gjerne om litt tid til å tenke, eller foreslå å komme tilbake til temaet. Fortell gjerne at du er nervøs og trenger å bare trekke pusten og komme litt til hektene. Ett korrekt svar etter litt tid, er 100 ganger bedre enn et feil svar, for raskt. Eller ingen svar. 

Og helt til slutt.


- Aldri still til intervju i caps eller hettegenser. Eller Gud forby - begge deler! 

Okei - jeg sa jeg ikke skulle ta det opp. Men vet du - jeg har hatt så mange innom på intervju som kom i hettegenser og caps, at det virkelig er behov for å nevne det likevel. Det er få måter å signalisere tydeligere at du gir blaffen i jobben, kleskode, og den du skal bli intervjuet av. Nesten uansett stilling, har ingen noensinne ikke fått en jobb fordi de kom i en pen skjorte på intervju. Just saying. 

 

Så håper jeg at du med disse tipsene i bagasjen er klar for å løpe ut og møte de onde superlederne med entusiasme og giv! 

Vær deg selv - fortell hva du er god på, og vær interessert i hva de ser etter i en ansatt. Ikke være redd for å stille spørsmål tilbake. Finn ut hva de forventer av deg, og hvordan du kan gjøre en best mulig jobb for de - så går nok dette ganske så bra :) 

Lykke til!!

Mine 5 beste tips til valg av fagforening

  • 14.03.2018 kl. 22:31

Så var vi endelig i gang igjen med bloggen - og vi sparker det hele i gang med mine 5 beste tips når du skal velge en fagforening!

Nytt år - nye blogginnlegg! Det er kanskje litt sent å melde når vi har kommet til Mars? Nå vel - det er bedre sent enn aldri. 

// Denne bloggen er skrevet i samarbeid med Negotia - En fagforening for privat sektor //

Å velge en fagforening kan kanskje sammenlignes litt med å velge et medlemskap på et treningssenter. De fleste er gode og vil gi deg det meste du trenger, men det er på ingen måte slik at alle er skreddersydd for ditt behov. Det er ikke noe vits å skulle betale for barnepass, om du er singel student? Er det lurt å velge et billig sted som ikke tilbyr gruppetrening, dersom det er det eneste som har potensiale til å dra deg deg ut av sofaen? Eller i motsatt tilfelle betale mye for et senter som tilbyr gruppetrening når alt du gjør er å løpe på mølla? 

Men vi kan vel uansett være enig i at det er lurt å være medlem av et treningssenter? Om ikke av rent kroppslige årsaker - så i det minste for retten til å skryte. 

Du skjønner tegninga! 

På samme måte burde du tenke nøye gjennom hva som er viktig for deg når nettopp du skal organisere deg i arbeidslivet. Noen organisasjoner er for offentlig ansatte, mens noen er for de i privat sektor. Noen medlemmer er skreddersydd enkelte bransjer, mens andre er mer helhetlige. En fotograf som knuser kameraet sitt, vil for eksempel dra nytte av en organisasjon som kanskje dekker dette. Jeg som mister tenna støtt og stadig - vil kanskje gjøre lurt i å ta med dette i beregningen..! Men husk at jo flere som er organisert - jo bedre blir tilbudene. 

Det er mange der ute som ønsker å tilby sine tjenester, og det kan være forvirrende å skulle velge rett.

Så her har jeg satt sammen en liten 5-punkts liste du kan titte på før du bestemmer deg! 

- Jobber du i privat sektor, eller offentlig sektor?
Dette vil begrense søket ditt med 50%. Uansett vil det alltid være lurt å høre med noen kollegaer om de bruker en fagforening som er skreddersydd for din bransje, og starte i den enden. Dersom du er offentlig ansatt, kan du rett og slett ikke organisere deg i et forbund som er for privat sektor, og vica versa.  

- Samarbeidspartnere og fordeler
En fagforening har som regel en rekke fordeler å tilby sine medlemmer. Dette innebærer gjerne en serie av produkter og tjenester som er inkludert, eller rabattert gjennom medlemskapet. 

Fordeler kan være ting som; billigere forsikring, rabatter på hytter, turer og reiser, strømavtaler, medlemskap på treningssenter, drivstoff-avtaler og mye mye mer.

Gjør du god research her, vil fort medlemskontingenten være spart inn på medlemsfordelene, og vel så det. NB - pass på at du velger en organisasjon som har fordeler du faktisk har bruk for. 

- Partipolitisk avhengig/ uavhengig
Enkelte partier støtter politiske partier, mens andre gjør det ikke. Dette er en ren smakssak - og du må ta stilling til hvorvidt dette er viktig for deg eller ikke. Svaret på om organisasjonen du vurderer å melde deg inn i er partipolitisk avhengig, eller uavhengig, finner du på deres nettsider. 

- Interne programmer og utviklingsmuligheter
Fagforeninger tilbyr ofte kurs og utdanninger, enten gratis, eller rimelig. Det kan være årsstudier, kursing over én eller flere moduler, tilskudd til utdanning og eller egne programmer internt. Dette er flotte tilskudd som gjør at du stiller sterkere, og mer kompetent, i arbeidslivet. Disse tilskuddene kan ha en direkte innvirkning på hvor sterkt du stiller i for eksempel lønnsforhandlinger. 

- Kontingenter og unntak
Det er lurt å sjekke litt priser på medlemskap, og hvilke eventuelle fritak du kan få. Nå vil jeg jo si at det som regel er verdt pengene - og som nevnt over vil fordelene i medlemskapet alene sannsynligvis spare inn summen for deg - men det kan finnes tilfeller hvor du har rett på reduksjon av kontingent, eller fritak. Det er lurt å sjekke om du plikter å betale kontingent om du eksempelvis mister jobben, er student og lignende. 

Nyttig?

Så da håper jeg du har fått noe å tygge på før du nå skal ut og finne deg en fagforening, og at dette kan hjelpe å peke deg i riktig retning. Det er som sagt ikke bare lett - men det er lurt å gjøre god research :) 

Jeg vil avslutte denne saken med noen bilder, og en liten videosnutt, fra Ålesund - og den herlige After Work-samlingen vi hadde der forrige uke! Stor stas med over 100 deltakere på selveste kvinnedagen! Også var det Morten Brandt da. Herre min for en juvel. 

After Work Ålesund


Fra After Work samling på Waterfront Hotel i Ålesund på kvinnedagen, 8 mars, 2018. Over 100 gjester koste seg med mat, noe godt i glasset og et heidundranes show. 

Mine damer og herrer! Vi er tilbake! Bloggen - sesong 2!!

  • 05.03.2018 kl. 03:19

Sesong 2 av bloggen er her - og den blir bedre enn noengang!! 

Det er lenge siden mine tykke tomler har danset salsa på tastene og produsert ord på denne bloggen! Etter jul har vi brukt litt tid på å finne ut hva som er neste tryllekunst. Jeg tror ikke du blir skuffet! 

//Denne bloggen er skrevet i samarbeid med Negotia - en fagforening i privat sektor//

Du er vant til å lese om meg som tryner med tenna først i arbeidslivet. Det skal du aldri avskrive at kommer til å skje på nytt.. All erfaring tilsier, og hele den regla der. Men i utgangspunktet blir det fremover langt større variasjon i hva jeg vil servere deg. Og har du ønsker om hva du vil høre, er mitt kommentarfelt alltid åpent. Planen er å nå gi langt flere konkrete tips, hver eneste uke, samlet i én sammenhengende post - istedenfor advokaten svarer - og de to innlegge du er vant til. Overskrifter som "5 tips til..." og "10 ting du aldri må..." burde være noe raskt blir kjent med, og forhåpentligvis også digger! 

Samtidig brygges det på mange spennende prosjekter, både video og tekst - så her er det bare å henge med i svingene. 

Jeg ble så gira at jeg var nødt til å lage en aldri så liten teaser på bloggen - for sesong to. Bare for gøy altså. Ikke forvent for mye. Du kjenner meg ;) 


Intro sesong 2

Før jeg runder av...

På torsdag er det After Work i Ålesund - hvor det blir show og god mat! Er du i området, og tenker deg innom er jeg redd for at vi sees! Jeg gleder meg - og du får som alltid en liten oppdatering uka etter! 

Nå er jeg så glad for å være i gang igjen, og gleder meg så til fortsettelsen at jeg nesten ikke vet hvor jeg skal gjøre av meg! Hold deg i nærheten gjennom våren - det er her det skjer! Og har du ikke fulgt jobbog.blogg på facebook enda - har du jo en gylden mulighet her nå! :D 

André Askeland

Som snart 30 år gammel føler jeg at jeg ikke trenger å finne meg i dritt fra noen. Uten utdanning er det ikke så mange jobber jeg kan få på høyt nivå, og de jeg kan få, føler jeg ofte at jeg bare blir kastet rundt i. Nå er tiden inne for å finne ut hvilke rettigheter jeg faktisk har. Det kan også du nyte godt av ;) Denne bloggen er skrevet i samarbeid med Negotia - Et YS forbund

Bloggdesign

Søk i bloggen

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no