hits

3 frynsegoder Jon Kåre har gått glipp av - som du må huske!

  • 25.04.2018 kl. 02:40

Reklame | Negotia

Møt Jon Kåre. Jon Kåre følger ikke helt med. 

De fleste bildene hans på Facebook er i svart hvitt, eller med Sepia-filter. Han har en trist Facebook profil. 

Jon Kåre er ikke en veldig engasjert medarbeider. For å si det rett som det er gjør han minst mulig ut av seg, og legger mest mulig energi i å gjøre minst mulig. Forstå det den som kan. Jon Kåre spiser spaghetti med rømme og piffikrydder til middag stort sett hver dag. Uten å være student.

*NB //Les til slutten, og bli med i avstemming i kommentarfeltet under//*

Mannen bak kaffemaskinen

En vanlig mandag på kontoret for vår nye venn, går gjerne ut på å skule bort på de gyldenbrune kollegaene sine, godt gjemt bak kaffeautomaten. Selv er han blek, med mørke ringer under øynene. Det Jon Kåre ikke forstår - er hvordan de har fått den fine brunfargen, midt i april. Det Jon Kåre ikke vet er at Tuva og Bjørn på økonomi stadig benytter seg av firmahyttene i Spanien, jobben tilbyr sine ansatte. 

Regningbunker høye som lyktestolper

Fredager er dagen Jon Kåre gleder seg minst til i løpet av uka. Det er dagen den triste mannen pleier å betale regninger. Og de har hopet seg opp. Det er lite overskudd til å være med på lønningspils, eller spise ute i helgene. De fleste riksdalene går direkte fra lønnskonto, til Telenors innbetalingskonto, eller rett til å betale billånet. Lite skjønner han når han ser de andre gå ut på byen for å more seg med drinker til 100ogsinnsyktmye pr enhet. Hvor de finner pengene, er for han totalt uforståelig. Det Jon Kåre ikke vet, er at de andre benytter seg av firmabilavtale, og har telefonen betalt av jobben. 

Knukket ankel og armen i fatle

Jon Kåre har nettopp kommet tilbake fra sykehus. Han sitter med armen i fatle, og gips rundt ankelen. På grunn av dårlig råd har han ikke meldt seg inn på SatsElixia slik som Gunnar, Beate, Frida og Anne gjorde. På "Roars trim og knekk", som bare koster 29,- pr mnd, var knebøystanga rusten og morken, og knakk mens han forsøkte å gjøre sine treningsrutiner. 70kg med herdede stålplater raste over en fortumlet Jon Kåre som brakk det meste som brekkes kan. Lite visste han om avtalen firmaet har, som gir gratis trening på SatsElixia, med det splitter nye utstyret og maskinene det innebærer. Den visste Gunnar, Beate, Frida og Anne om. 

Lite vet Jon Kåre om at alle de ansatte benytter seg av firmaets frynsegoder. Lite vet han om at han sannsynligvis ville spart tusenvis av kroner i året - om ikke måneden - dersom han bare sjekket intranettet for ansatt-tilbud. Cruisereiser, hytter på fjellet, treningssenter, firmabilavtaler og mobilabonnementer. 

Ikke vær som Jon Kåre.

Sjekk hvilke frynsegoder du har på din arbeidsplass. Spar penger der det spares kan, og bruk det for alt det er verdt. Bruk pengene, eller tiden, på noe gøy.

 

Avstemming

Jeg regner med at du forstår at Jon Kåre bare lever i fantasien.

Men hva syns du - skal vi holde han i live? Jeg vet ikke med deg - men selv om han ikke er helt med på notene - har jeg allerede litt sympati med han, og har litt lyst til å se hvordan det går med han fremover. Fortell oss om han skal leve videre, eller forsvinne fra bloggen - i kommentarfeltet under! 

Og mens dere bestemmer hans fremtid der nede - vil jeg ønske dere en fortsatt strålende uke, uansett hvor dere befinner dere - så håper jeg å se dere igjen neste uke. Med eller uten Jon Kåre. 

Heiiii!

5 ting du må vite før du dropper ut

  • 18.04.2018 kl. 15:01

Reklame | Negotia

Er du på feil utdanning? Eller er du bare drit lei? Vurderer du å kaste inn håndkleet? Ta en titt her først da vettu.

Jeg vil bruke dette innlegget til å si noen ord om meg - så du som leser skjønner hvor jeg kommer fra, og hvor jeg er på vei. Så skal jeg dele noen erfaringer med deg, jeg gjorde meg når jeg droppet ut fra skolen. 

Du skjønner det - jeg har aldri vært så god til å holde fokus på skole, dersom jeg ikke umiddelbart skjønner hva jeg får ut av det. Å studere jordlag i naturfagstimen, eller gjøre algebra i mattetimene virket helt totalt uviktig for meg på den tiden. Det er nå 10 år siden jeg droppet ut fra videregående - og veien etter det har vært lang og kronglete. Masse tid og energi har blitt kastet bort på å ta opp fag og vente på muligheten til å studere igjen. 

Nå som jeg har blitt eldre skjønner jeg selvsagt at å fullføre videregående handler om å ha en helt grunnleggende kompetanse om samfunnet vi lever i, jorden vi deler og økonomiske krefter som river oss i alle retninger. Kanskje enda viktigere handler det om å vise at du kan stå i dritten, selv om du kjeder vettet av deg. For hver dag er ikke et eventyr som bouncer fra høydepunkt til høydepunkt.

Den samme konklusjonen har jeg kommet til når det gjelder høyere utdanning også. Det er ikke underveis i Bacheloren du blir dyktig. Det er ikke når du har kjøretimer du blir en god sjåfør. Det er når du får lappen og kan kjøre mye, mye, mye - du blir god. Men uten å kunne trafikkreglene er det ikke sikkert du burde være på veien i det hele tatt. Noen klarer det - andre ikke. 

Jeg studerer for tiden i Volda, hvor jeg studerer medieproduksjon. Her får jeg bygget nettverk, jobbet praktisk med det jeg vil jobbe med senere og har muligheten til å utvikle meg videre. Jeg er endelig på rett hylle. Men jeg har også opplevd å være på feil hylle - da jeg avsluttet min Bachelor på Høyskolen Kristiania etter det første året. Selv om jeg ikke angrer nå - skulle jeg likevel ønske jeg fullførte den. Og det er her mine 5 erfaringer fra å droppe ut kommer inn. 

Du må ikke bli nøyaktig det du studerer

Historien er full av folk som har utviklet seg innad i bedrifter, til tross for "manglende utdanning". For en grunnutdanning handler mye om å mestre enkle, med viktige aspekter ved en arbeidsplass. Lære seg å være kildekritisk og jobbe i team. Se ting fra flere sider. Det er egenskaper som er viktige uansett. Og selv om jeg skulle ende med en Bachelor innen kommunikasjon, er det ingenting i verden som tilsier at jeg ikke kan jobbe som fotograf eller videograf av den grunn. Den tekniske kunnskapen er det enkleste å tilegne seg. Det å komme med en bred bakgrunn kan være vel så flott, som en spisset en. Tenk om du skulle angre på den spissede utdanningen senere? Da vil en bredere utdanning lønne seg, mer enn noe annet. 

Arbeidsgivere ser mer på deg som person, enn vitnemålet ditt

Jeg har hatt mange jobber opp igjennom. Aldri har jeg fått avslag på grunn av feil utdanning. Tilbakemeldingene jeg har fått går som regel på at de tror jeg er en bra match for miljøet - og den faktiske kompetansen jeg innehar er bare det som er med å trygge jobben. Det ville ikke hatt så mye å si om jeg var utdannet innen sosiologi eller markedsføring. Så lenge man kan jobbe med mennesker, og er villig til å lære - er stort sett alle dører åpne. Så dersom du tenker at du er på feil utdanning, og aldri kan få drømmejobben uten å spisse kompetansen - kanskje du burde gjøre litt research. Jeg kjenner en sykepleier som endte opp som markedssjef. 

Du kan alltid studere mer senere

Husk at selv om du begynner å bli eldre, er det ingenting som sier at du ikke kan studere mer siden. Du kan alltid ta ekstra kurs, eller ekstra utdanninger. Start et sted - skaff deg kontakter. Få et nettverk. Bli kjent med sjefen. Ta lederkurs senere. Vis hvem du er som person, slik at alle vet hva du er god for. Når du da senere kommer med et nytt kurs, eller et nytt bevis - er du kanskje den perfekte kandidaten for en høyere stilling. Husk at å ha kjennskap fra "gulvet" aldri er dumt. Da har du respekten fra tidligere kollegaer, og pondusen som trengs for å gjennomføre ideene dine. Å kjenne flere aspekter ved et firma er ekstremt positivt. Ikke stress - du skal jobbe hele livet. 

Uten utdanning blir veien veldig mye lenger

Jeg vil bare ha på det tørre at det ikke betyr krise å vandre rundt i livet uten utdanning. Jeg har klart meg helt fint så langt, og det kommer du til å gjøre også. Bare vit at du må jobbe ekstra hardt for alt du vil oppnå. Der andre kan hive rundt seg med diplomer, og komme gjennom på god innsats, må din innsats være utsøkt. Referanser og resultater å vise til blir ditt diplom. Da må det diplomet også se bra ut. Ellers blir den som har "både, og" - fort foretrukket. 

En dårlig karakter, er 100x ganger bedre enn ingen karakter

Søk på Finn.no etter jobber, og se hvor mange som krever "Bachelor innen helt spesielt spisset felt, med fordypning i enda mer spisset tema". Med unntak av bransjer hvor spisskompetanse er helt nødvendig, vil "vanlige" jobber stort sett ikke kreve annet enn "Høyere relevant utdanning". Søker du en jobb innen kommunikasjon, kan det bety at hundrevis av utdanninger er "relevante". Du må bare finne ut hvordan det er relevant, og selge det inn. Arbeidsgiver vil bare se at du har grunnkunnskapen - så blir du jo uansett drillet i arbeidsoppgaver når du får jobben. 

 

Med de 1001 ordene runder jeg av for denne gang - og håper du fant litt motivasjon til å fullføre det du har startet på, vel vitende om at det kanskje ikke er så farlig hva du gjør akkurat nå, så lenge du gjøre noe. Skaffer deg noe kompetanse. Tenk heller på hvordan du selger deg selv, fremfor utdanningen du tar - så faller resten på plass av seg selv :) 

Syns du denne posten var nyttig? Husk å like siden vår på Facebook  - jobbog.blogg - for oppdateringer og tips hver eneste uke :) Ønsker deg med det en fortsatt flott dag, og en strålende uke! :D 

5 tips til forfremmelse

  • 11.04.2018 kl. 02:00

Reklame | Negotia

Du kan ikke kreve å bli forfremmet - men du kan gjøre det sabla vanskelig å ikke forfremme deg!

Jeg har alltid likt tanken på å bli forfremmet. Den ultimate ære når man er ansatt. Det er som om noen klasker en prislapp på deg, som er litt høyere enn den pleide å være. Du betyr liksom litt mer. Men hvordan kan du sørge for at du får denne benådelsen av ledselsen?

Her er 5 gode punkter å starte med!

Gå alltid foran med et godt eksempel

Tenk deg at du er sjef. Du er nettopp kommet hjem fra en lang, slitsom, reise for å skaffe nye kunder. Når du kommer hjem råder det anarki på kontoret. Kaffekopper stablet i høyden så de dekker til brannalarmen. Tomt for dasspapir. Fire stykker står ute og røyker i det du kommer inn. Knut har på seg hettegenser. Igjen.

Vær den personen som hjelper med å sette standaren, og går foran med et godt eksempel. Kle deg til jobben du vil ha, ikke den du har. Overhold pausetider. Vær den som avbryter kaffepraten og setter folk i gang. 

For en leder, er det utrolig deilig når man har ansatte som hjelper med å sette standaren. 

Det legges merke til. 

Kom med løsninger - ikke problemer

Igjen er du sjef. Du sitter begravet i papirarbeid, og hårfestet har flyttet seg 12cm bakover, siden du ikke har fått dekket hele vaktlista neste uke. Inn kommer noen som skal skal be om en halv dag fri for å dra på konsert. Du biter tenna sammen, så det knaker i gamle jeksler. 

Tenk om man heller hadde kommet inn med samme forespørsel, men allerede hadde dobbeltsjekket med Berit at dere kunne bytte vakt, slik at du tar igjen vakta uka etter, og hun jobber litt over og dekker ditt tomme skift? Deal. Kom i det minste med forslaget, slik at sjefen slipper å måtte fikse det for deg. Sånne ansatte får ofte det de spør om, og det ærefulle ryktet som problemløser brennmerkes inn i frontal-loben til sjefen. 

Ta ansvar

Tilby deg å hjelpe til med opplæring, oppfølging og annet forefallende. Rydd på kjøkkenet, og gjør ting før du blir spurt. En ansatt som passer litt ekstra på nye ansatte gjør for eksempel to ting for en sjef; 

- Du viser initiativ, og lederegenskaper
- Du avlaster en leder som allerede har agendaen full

En vakker dag skal det ansettes en ny mellomleder eller teamleder. Da er det veldig lett å gå til den personen som allerede har vist at de gjør oppgavene av seg selv. Det er bare enkel logikk det. 

Ta utdanninger og kurs - og hør om jobben dekker det

Å komme utdannet er som regel en fordel. Å ta videreutdanninger er et veldig tydelig signal på at du ønsker deg opp og frem. Husk at mange arbeidsgivere tilbyr tilskudd til utdanninger og kurs. Ofte internt. Dette gjør deg til en mer kunnskapsrik ansatt - og du viser at du ønsker å være i jobben videre. Det setter selvsagt firmaet pris på. 

Dersom du er medlem i Negotia, kan du faktisk søke om utdanningsstipend. Og i regi av Negotia er det en hel haug av kurs du kan ta for å bli en mer kompetent medarbeider. Sjekk Negotia.no for mer informasjon om dette. 

Be om feedback av din leder

Hvis du tenker etter hvordan en leders hverdag kan være, er det mye som skal gjøres. Rapporter, lese CV´er, budsjetter og økonomi, bestilling av varer og materiell, oppfølging av ansatte og generell drift. Det er ikke alltid så lett å få fulgt ordentlig med på hva alle ansatte driver med, og hva slags evner de har. Og det er HER du må gjøre jobben selv. Be om en prat. Fortell litt om dine ambisjoner. Spør hva du må gjøre for å stille sterkt i neste ansettelsesprosess. Be om råd på hvordan du kan forbedre det du allerede driver med. Vis initiativ. Interesse. Ambisjoner. 

Det er nemlig ikke så mange som gjør det - de håper de får en forfremmelse servert. 

Sørg for at den som skal avgjøre nettopp dette - vet nøyaktig hvem du er - og hva du vil! Så fyller du på med punktene over, og din vanvittige sjarm og kapasitet - så skal du se at den forfremmelsen kanskje lurer et sted der ute, i ikke så altfor lang fremtid. 

 

BOOM - there you have it :) 5 tips til hvordan du kan posisjonere deg elegant frem mot neste forfremmelsesprosess. 

Jeg håper du fikk noe ut av dette innlegget - og at du nå iler til arbeidet med iver og glød - klar for å gjøre en superinnsats på jobb :) 

Er det noe jeg har glemt? Jeg hører det gjerne i kommentarfeltet under! Husk å like siden vår på facebook ved å trykke deg inn på bildelinken under - og utover det vil jeg bare ønske deg en fortsatt fortreffelig uke, og en fortsatt fin dag :) 

André Askeland

Som snart 30 år gammel føler jeg at jeg ikke trenger å finne meg i dritt fra noen. Uten utdanning er det ikke så mange jobber jeg kan få på høyt nivå, og de jeg kan få, føler jeg ofte at jeg bare blir kastet rundt i. Nå er tiden inne for å finne ut hvilke rettigheter jeg faktisk har. Det kan også du nyte godt av ;) Denne bloggen er skrevet i samarbeid med Negotia - Et YS forbund

Bloggdesign

Søk i bloggen

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no