hits

5 tips for bedre rygg og færre sykemeldinger

  • 13.07.2018 kl. 04:15

Reklame | Negotia

Sliter du med vonde skuldre, dårlig rygg eller andre plager? Da kan kanskje disse tipsene være ekstra nyttig for nettopp deg!

Sliter du med vonde skuldre, dårlig rygg eller andre plager? Da kan kanskje disse tipsene være ekstra nyttig for nettopp deg!

Etter en lang dag på kontoret kan ryggen verke, og skuldrene stivne. Har du noen gang vært nødt til å rette deg opp i ryggen, trekke skuldrene godt tilbake og skyte brystkasse frem, bare for å løsne opp litt? Kanskje hører du det knekker litt baki der? Da bør du hvert fall få med deg denne artikkelen!

Sannsynligvis ligger mye av problemet i Trapezius og Levator scapulae. Hva i alle dager spør du. Nei, dette er ikke omreisende latviske sirkusartister, men muskler i ryggen og nakken din. 

Jeg deler dette innlegget i to seksjoner. Seksjonen "Hva skjer i kroppen" forklarer litt hvorfor rygg og skuldre blir vonde, mens seksjonen kalt "Her er løsningen" går rett til en mulig fasit. Dersom du ikke orker å lese om alt som skjer inni den fantastiske maskinen "Deg" - kan du hoppe rett til seksjon to :) Selv vil jeg anbefale deg å bruke to minutter av ditt liv på å få med deg litt hva som skjer på innsiden av kroppen, om du ikke vet det veldig godt fra før. Det skal være lett lesning altså - hehe. 

Okei - let´s get down to business! Hva skjer i kroppen?

Den nye folksykdommen i Norge er lut holdning. Dette kommer omtrent utelukkende av to ting. At vi sitter feil på jobb, og at vi ligger for mye på sofaen. Vi vet jo alle at stillesitting/ligging gjør oss syke - men kanskje ikke alle vet hvorfor. Ser du på bildet over ser du to muskler som styrer det meste som skjer i øverste del av ryggen vår. Det er i hovedsak disse musklene som holder hodet vårt på plass, og hjelper oss med å stabilisere skuldrene. Enhver muskel, har en motmuskel, som gjør det motsatte. Hvis én skal hjelpe oss å strekke ut hånden, må en annen hjelpe oss å trekke den tilbake. Disse motsatte musklene bør til den grad det er mulig være i harmoni. Er du sterk i magen, bør du også være tilsvarende sterk i ryggen. 

Okei - du skjønner the basics. 

Når vi sitter fremoverlent hele dagen på jobb strekkes alle disse musklene i ryggen. De forsøker å trekke seg tilbake, men nektes av din egen holdning. For at du skal kunne strekke en muskel, må en annen jobbe. Det blir da musklene på fremsiden av kroppen. Se for deg en strikk, som forsøker å trekke tilbake i andre retning, men blir holdt i spenn for lenge. Den blir slapp. Det blir ryggen din også. Flott ting å gjøre mot kroppen sin. 

Så kommer du hjem og slenger deg på sofaen. Kroppen ligger vertikalt, mens hodet er bøyd fremover så du kan se Tv´en. Nå er det nakkemusklene bak som får kjørt seg. Den samme ideen med en strikk som spennes opp skjer der også. 

Og tiden i mellom jobb og sofaen brukes ofte på telefonen. Hva skjer da? Både hodet fremover, og kroppen fremoverlent. Alle musklene slites igjen. De eneste som får noen grad av aktivisering er de på fremsiden. Og en muskel som ikke strekkes ut, "krymper" sammen. 

Så når vi endelig etter mange års misbruk skal stå helt rett opp og ned, gjør kroppen som den er vant til. De stramme musklene foran trekker nakke og skuldre frem, mens de slappe musklene bak ikke evner å kompensere. Alt blir skjevt. Når noe blir skjevt må noe annet rette opp. Da begynner andre muskler å jobbe. Muskler i skuldre begynner å ta over for de slappe bleikfisene bak som ikke drar lasset. Snøballen ruller. Korsryggen gjør det den kan for å stabilisere et tyngdepunkt som er helt gærent - og bom. Nå sitter feilen 4 steder. En korsrygg som sliter ødelegger for stabiliseringen nedover, og stafettpinnen sendes til knærne. Muskler og sener gjør det de kan for å rette opp din krøkete rygg - men over tid blir ting slitent. Så begynner du å gå litt annerledes. Trykket under foten forandrer seg. 

Aner du hvor mange nerver som sitter under foten? 

Disse signalene sendes så tilbake gjennom systemet for feilretting - men når ingenting annet funker, og "Error 404! - Page not found!" signalet når hjernen er sirkelen komplett. Du er ødelagt. Oddsen er stor for at om du ikke begynner å gjøre noen tiltak ganske snart, vil alle disse små feilene hope seg opp, og du vil på et eller annet tidspunkt ikke være i stand til å gjøre relativt enkle gjøremål i hverdagen. I ytterste konsekvens ser vi på en lang og tung sykdomsperiode med sykemeldinger og mye rehabilitering. 

Så kort sagt - i en hverdag hvor kroppen er så skjevt belastet, er grunnen til at du er nødt til å strekke frem brystkassa og trekke tilbake skuldrene at kroppen ønsker å få tøyd ut de musklene på fremsiden som har trukket seg sammen, og ønsker å minske presset på de bak som har blitt strukket ut hele dagen lang. 

Heldigvis finnes det mange måter å bli bra på - selv om du allerede merker symptomene. Under skal vi gå gjennom noen av de tingene du kan starte med i dag, for å bedre helsen din betraktelig, raskt!Her er løsningen

Aktiviser ryggen med trening og tøying
Dette virker kanskje som en no-brainer, og det er tipset alle gir, men det er det en god grunn til. Ryggen trenger trening og aktivitet. Du kan gjøre en del øvelser hjemme, som for eksempel denne fine tøye-rutinen, og for deg som vil på gymmen anbefaler jeg å teste ut disse øvelsene.

Ta pauser
Hver eneste time bør du ta noen minutter hvor du reiser deg fra sofaen eller fra skrivebordet og slenger litt rundt med armene og tøyer og bøyer ryggen litt. Du trenger ikke å vite noen spesielle øvelser for dette, du kjenner fort hva som trengs. Bøy deg gjerne også litt fra side til side, og aktiver støttemuskulaturen i hele ryggen. Tro meg - dette gjør bedre for deg enn du aner!

Sitt rett i ryggen
Dette har moren din sagt til deg i alle år, ja kanskje er du selv en mor som har sagt dette til dine barn. Men gjør du det selv? Frem med brystkassa, rett i ryggen og la skuldrene henge lavt. Anspente skuldre fører fort til vondter, og vondter til stress. Stress fører igjen til høye skuldre. Snøball. Den bøyde måten så mange av oss sitter på fremkaller alle de fæle effektene nevnt i seksjonen over, og gjør deg ingen tjenester. Skaff deg en god kontorstol med god korsrygg-støtte om du ikke allerede har det. Det er billigere for arbeidsgiver å investere i en god stol, enn å ha deg på sidelinjen i 6 måneder. 

Sitt i sofaen
Okei - ikke hele tiden da - da kan du jo like godt sitte i en stol, men denne er faktisk ganske viktig. Altfor mange timer tilbringes liggende med hodet i feil vinkel. Sett deg opp og strekk haka frem! La de nakkemusklene (Levator scapulae) få slappe av litt. 

Tøy fremsiden av kroppen
Muskler og motmuskler sant? Når en muskel aldri får strekt seg nok, blir den stiv og kort. Tøy brystkassa som vist her og kjenn holdningen din bedre seg på rekordtid! :) 

Jeg håper virkelig du fant denne posten nyttig og interessant, uten at du kjedet deg halvt i hjel..! Som utdannet PT er dette noen av tipsene jeg har gitt mine egne kunder, og tips jeg selv bruker for en bedre rygg i hverdagen. Er det noe du lurer på hører jeg som alltid fra deg i kommentarfeltet under, eller på vår Facebookside :)

Ønsker deg en fortsatt strålende dag, og en riktig god helg! 

- Bloggern!

 

Kanskje det er på tide å bytte jobb?

  • 04.07.2018 kl. 18:47

Reklame | Negotia

Har du jobbet for lenge samme sted? Ny jobb kan gi en frisk start!

Kanskje har du jobbet for lenge samme sted? Ny jobb kan gi en frisk start!

En god venn av meg, som har bodd største delen av sitt liv i England fortalte meg at Norge skiller seg voldsomt ut på særing én ting i arbeidslivet. Ideen og drømmen om "Fast stilling". Er det virkelig så euforisk som vi skal ha det til?

Noen bytter jobber oftere enn andre skifter sokker, mens andre storkoser seg samme sted i mange tiår før de lykkelig svever ut i pensjonist-tilværelsen. Noen blir tvunget til å finne ny jobb, og noen har ikke mulighet til å bytte fra den faste jobben de har. Eller? Vel. La oss snakke litt "real". 

Du har sikkert, som de fleste andre, hatt dager på jobb hvor du har vurdert om du bare skal slutte. Kanskje er det nå tiden er moden for å følge drømmen som kunster? Er det nå jeg skulle reist jorden rundt? Er det nå jeg skulle skiftet beite?

Ofte kommer disse tankene i kombinasjon med ting som skjer på jobben. Er det en ny mellomleder som gjør arbeidshverdagen så uutholdelig at du bare vil storme ut dørene, mens du roper i frustrasjon? Kanskje er det noen nye pålegg fra ledelsen som har gitt deg en økt arbeidsmengde, eller en grov dreining i arbeidsoppgavene dine, som gjør at du ikke kan se hvordan det skal fungere i lengden? Grunnene kan være mange. Dagene du tenker dette kan være mange. Husk - det er helt normalt. Til en viss grad. 

Spørsmålet du må stille er....

Hvor ofte du tenker dette. Går det fra årlig, til månedlig, til ukentlig til daglig? 

Døgnet ditt består av 24 timer. 8 av disse tilbringes på jobb. 33% av livet ditt, foruten helger og ferier, brukes på arbeidsplassen. Du bruker like mye tid på jobb, som i sengen for å sove. Dersom du hadde våknet hver natt med vondt i ryggen pga dårlig madrass - ville du sannsynligvis raskt gjort noen endringer. Når det gjelder jobb virker det som mange tenker annerledes. Det er jo så greit med fast stilling. Og det er kanskje et poeng i at det er lettere å skaffe ny seng, enn ny jobb. Kanskje. 

Du har alltid et valg - og kanskje flere enn du tror

Jeg solgte en gang strøm for et lugubert firma i Oslo, og fikk beskjed på opplæring om å ikke nevne for kunden at prisen gikk opp etter 3 måneder. Det skulle de klare å finne ut av på egenhånd før de signerte, ellers var det ikke mitt ansvar. Men i og med at samme opplæring også fortalte meg at jeg skulle close kunden der og da, uten å la de "tenke på det" - kan du jo se hvordan de to liksom ikke gikk helt hånd i hånd. 

Da var ikke problemet at arbeidsmiljøet var gærent, eller at sjefen var slem mot meg, men heller at jeg rent prinsipielt ikke kunne stå inne for hverken visjonen, eller kvaliteten på produktet. Der skulle liksom jeg stå i gangen til en vilt fremmed og ljuge? I vedkommendes eget hjem? Som de så fint sier det i Sør Ameriken - No way - José. 

Sånn kunne jeg rett og slett ikke jobbe. Selv om den var godt betalt og innebar mye frihet under eget ansvar.  Etter en rask prat med pappa konkluderte jeg med at det bare var å si opp. Selv om det var skummelt. Hvordan skulle jeg nå betale regningene?

Det finnes hjelp å få

Det finnes til enhver tid tusenvis av ledige stillinger der ute. Kanskje ikke alle er det samme som du har jobbet med i dag - men hallo - er ikke litt av poenget med at du kanskje vil slutte, at det kanskje kunne vært greit å teste noe nytt også da? Enten problemet ligger i arbeidsmiljø, eller arbeidsoppgaver. En ting som er viktig å huske på er at den kompetansen du har, nødvendigvis ikke bare gjelder for ett spesielt yrke. Kanskje er erfaringen med å jobbe med mennesker nok til at du kan hoppe fra sykepleie til kommunikasjon? Alt du har lært hele livet - har vært med å bygge deg til den du er i dag, og den kompetansen du har i dag. Sannsynligvis har du et sett av evner, som kan settes sammen på en helt ny måte, som du aldri har tenkt på før. Onkelen min gikk fra sykepleier til markedssjef. Straks du har en fot innenfor en bransje kan veien være kort fra én avdeling til en annen. 

Og her kommer Negotia inn!

Husk at Negotia tilbyr CV-hjelp til deg som trenger å børste støv og hybelkaniner av den gamle CV´en din. Kanskje har du mulighet til å skaffe deg andre jobber enn du er klar over? En rask undersøkelse hos rådgiver kan kanskje gi deg svaret. Og der du er god på det du driver med, er disse eksperter på å hjelpe deg å se nye koblinger i kompetansen din, samt hvordan du kan selge deg inn på best mulig måte. 

Sjekk gjerne ut http://jegfikkjobben.no/

Så jeg vet ikke jeg. Kanskje er tiden inne for å realisere en drøm? Eller i det minste komme seg ut av et mareritt? Jeg bare lar den henge litt. 

Sånn - hengt lenge nok! 

Ikke gidd å bruk livet ditt på noe som ikke fungerer. Finn ut hva som er galt, og dersom det ikke lar seg løse raskt, ikke klamre deg til det gamle kjente. En ny jobb kan virkelig gi en frisk start!  

Er det noe du lurer på, hører jeg som alltid veldig gjerne fra deg i kommentarfeltet under - og håper du deler denne med alle du føler kunne trengt litt inspirasjon :) 

 

Ønsker deg en fortsatt NYDELIG dag i sommerværet! 

 

- Bloggern

André Askeland

Som snart 30 år gammel føler jeg at jeg ikke trenger å finne meg i dritt fra noen. Uten utdanning er det ikke så mange jobber jeg kan få på høyt nivå, og de jeg kan få, føler jeg ofte at jeg bare blir kastet rundt i. Nå er tiden inne for å finne ut hvilke rettigheter jeg faktisk har. Det kan også du nyte godt av ;) Denne bloggen er skrevet i samarbeid med Negotia - Et YS forbund

Bloggdesign

Søk i bloggen

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no