hits

Hva gjør jeg når tenna faller ut på studentbudsjett????

 • 30.10.2017 kl. 00:43

Som om jeg ikke hater tannlegen nok i utgangspunktet - så skal jeg i tillegg blakke meg på artighetene? Nå er det litt krise.. 

Vi har vel alle vært der.. Det er ekko på lønnskontoen og utgiftene står i kø. Så kommer innkallelsen til tannlegen. Selv om det er en av de utgiftene som er viktigst å prioritere - sånn egentlig - er det også blant de som er lettest å vente med. 

*Denne bloggen er et samarbeid med Negotia - en fagforening i privat sektor

Og når man lever på studentbudsjett - er det enda lettere og dytte på det. Og nå faller tenna ut én etter én her. Jeg er blitt redusert til en youghurt-etende, tannløs type som ikke tør å smile på bilder lenger. Det lille som sitter igjen av tenner er så vidt nok til å få tygget drøv på gårsdagens spaghetti. 

Men det er jo ikke så rart at man ikke hopper rundt, plystrende av glede, hver gang man skal til tannlegen. Ikke bare koster det skjorta - du skal i tillegg legge deg på rygg for en hvitkledd satan som med oppspilte øyne pirker seg gjennom tenna dine, én etter én, i jakt på noe å trekke, knuse, borre eller stikke i. Men det er jo godt å se at også blendahvite smådjevler har en jobb å gå til!
 

Men fra spøk til alvor

Når er sist du var hos tannlegen? Når er neste gang du planlegger et besøk til djevelen i hvit frakk, som jo egentlig bare ønsker å hjelpe deg? 

Bilde fra: funnyjunky.com
Bilde fra: funnyjunky.com

Jeg for min del kunne trengt en tur dit - men jeg har rett og slett ikke råd! Selv om jobbsøkingen har gitt avkastning, og jeg har skaffet meg en deltidsjobb - er tannlege så sinnsykt dyrt, og det renner inn med regninger. På mange måter er det sånn at jeg faktisk må prioritere mat på bordet. Problemene oppstår jo etterhvert når jeg ikke får spist mat da. Lite vits med mat når man ikke kan tygge. Det er liksom ikke så digg å svelge tacolefsa rett ned uten å tygge den først. HAHA. Som om jeg har råd til taco. 

Men the struggle is real. 

REAL - I say. 

Og igjen er gode råd dyre, men mottas med et hjertens takk! Hvis noen har noen tips å gi da - så klart. 

Det tok 28 år før jeg skulle si ordene "Nå må jeg komme meg til tannlegen". Det tok meg akkurat like lang tid å mene det. 

Jeg spør igjen. Når er sist du var hos tannlegen? Når tenker du deg at du skal få det til neste gang? Eller må du utsette og utsette, mens den fremtidige regningen bare blir høyere og høyere?

Hmm. Ja. Vi høres. 

Sparken på SMS? Advokatfullmektig, Kristoffer, SVARER!

 • 27.10.2017 kl. 02:43

HAH!

Det er ikke det at jeg egentlig føler at dette innlegger er så nødvendig. Jeg visste... Herlighet - DU visste - at å gi noen sparken på SMS ikke er ok! 

Men - Er det ikke deilig forfriskende deilig når noen med autoritet, integritet og peiling forteller deg at du har rett? 

* Denne bloggen er skrevet i samarbeid med Negotia - en fagforening i privat sektor

Har du ikke lest innlegget "Hun fikk sparken på sms... Utrolig - men sant!" - kan du lese det HER!! (Det er ikke uten grunn at det er vårt mest leste innlegg noensinne!!)

Vet du - Jeg lar bare advokatfullmektig Kristoffer svare - så kan vi konkludere etterpå! Enig? Bra.

Hei André

Det er lov å sende folk SMS og fortelle dem at de ikke trenger å komme på jobb mer - men det betyr ikke at man da har sagt dem opp.

Arbeidsmiljøloven stiller nemlig formelle krav til hva som kan anses for å være en oppsigelse.

En oppsigelse må være skriftlig, og enten leveres til arbeidstaker personlig eller sendes med posten som rekommandert sending. Oppsigelsen anses for å være skjedd når den er kommet frem til arbeidstaker.

Dersom man mottar oppsigelse betyr ikke det at man må gå på dagen. I arbeidsavtalen skal det stå hvor lang oppsigelsestid arbeidstaker har krav på. Dersom det ikke står noe der gjelder arbeidsmiljølovens minstefrist på én måned.

Oppsigelsestiden begynner å løpe fra den første dagen i måneden etter at oppsigelsen fant sted. Derfor er det viktig å notere seg tidspunktet den ble mottatt.

Venninnen din kunne i dette tilfellet møtt opp på jobb neste dag som vanlig og meldt seg til tjeneste. Hun ville hatt rett til å arbeide og hatt krav på lønn. Hadde hun vært organisert og hatt en tillitsvalgt i bedriften ville dette ha vært et naturlig tidspunkt å be om hjelp på.

Dersom relasjonen med arbeidsgiver er vanskelig er det kanskje lurt ikke å føre opp akkurat denne personen som referanse når man skal søke andre jobber. Men man vil ha krav på at arbeidsgiver skriver en attest der det fremgår at man har jobbet der, hvor lenge og hva arbeidet har bestått i. Her kan man vise til arbeidsmiljølovens § 15-15.

Håper det løser seg.

Mvh
Kristoffer Lien Heitmann
Advokatfullmektig - Negotia

 

Genistreken

Jeg skjønte lenge før svaret kom, hva som kom til å skje. Og jeg visste hva som virkelig kom til å hjelpe. 

Så jeg vervet henne like gjerne inn i Negotia ;) 

Og vet du - nå har hun ikke bare denne mailen å referere til, men hele Negotias´ arsenal av advokater, rådgivere, spesialister og medlemsfordeler å dra nytte av! Hun er nå bedre skodd enn de fleste der ute. 

Så kjære deg - ikke vær redd. Dette løser seg. 

Det er ikke lenger du som sliter. 

Det er de. Nå er det oss mot de. 

Og som som meg, og alle andre medlemmer i Negotia, kan du endelig sove trygt. Vel vitende om at they got your back. Med en fagforening i ryggen, har du dekning fra alle kanter når det blåser. 

OG - det skader jo aldri å få et gavekort på GoGift på 300NOK for innsatsen av å verve noen ;) 


Facebook

Har du fortsatt ikke fulgt den splitter nye Facebook-siden vår?? Nei? Da syns jeg du skal ta å gjøre det ganske så umiddelbart! :D Det gjør du HER

Hun fikk sparken på SMS... Utrolig - men sant!

 • 23.10.2017 kl. 01:05

En venninne av meg fikk sparken på SMS. Jeg spurte om jeg kunne dele historien hennes, så advokatene i Negotia kunne ta en titt.

Hun sa ja - og jeg hyller det! 

Denne bloggen er et samarbeid med Negotia - en fagforening i privat sektor

Det er noe av det sykeste jeg har hørt. Hun fortalte meg at hun hadde fått sparken via SMS, og at sjefen etter det bare unngikk å svare på meldinger. Det var ingen kontakt å få. 

Da jeg spurte henne hva som var forløpet til denne absurde oppsigelsen, fortalte hun meg at det hele kom svært overraskende på henne. Hun forstod det slik som at hun hadde en god tone med sjefen, og at alt virket ok. Men i uken før sms-en, hadde sjefen trodd hun skulle være på jobb, og glemt å ha innvilget henne ferie. Da hun da ikke kunne stille på jobb, mistenker hun at sjefen ble stilt i en litt vanskelig situasjon. En situasjon som var totalt selvforskyldt, der hun hadde gjort alt korrekt ved å melde i fra, og også fått godkjennelse på det god tid i forveien. 

Det blir selvsagt kun spekulasjoner - men dette er så vidt hun vet den eneste episoden han kan ha blitt irritert over. 


SMS

Så det som skjer er at hun får en sms hvor sjefen skriver "Beklager - men jeg tror ikke du trenger å komme på jobb fremover. Litt lite behov om dagen. Sorry! Håper det ordner seg."

Jeg mener... - Hallo??

Hvordan kan det i det hele tatt være mulig? Og i og med at sjefen er mye ute og reiser, og mellom avdelinger, var det ikke lett å få tak i han på arbeidsplassen. Hun forsøker å sende meldinger, ringe og møte opp på jobben flere ganger, uten hell. Ingen forklaring. Ingen unnskyldning - ingenting! Jobben forsvant for hennes del - over en SMS!!! Etter å ha jobbet i firmaet i halvannet år, var det ikke en gang nok høflighet og respekt til å ta det face to face. 

Jeg har skrevet om sjefer uten baller tidligere - men denne historien tar vel kaka. Forskjellen på sjef og leder kan være enorm. 

Jeg føler ikke at vi trenger et egentlig svar i fra advokatene i Negotia på hvorvidt dette er lov eller ei - der tror jeg svaret er ganske selvsagt. Spørsmålet blir heller - Hva i alle dager gjør man i en slik situasjon?? 

Hvordan kommer man i kontakt med en sjef som nekter? Hvordan snur man på situasjonen, og får noe ut av det? Hvordan stiller man seg til videre bruk av referanse osv? 

Dette er vel ikke akkurat en situasjon der man bør sitte stille i båten? Hvordan kan jeg hjelpe venninna mi? Hva bør hun gjøre?

Jeg er faktisk lettere sjokkert. 


Noe helt nytt! 

Responsen på bloggen er blitt så god, at vi har slengt opp ei litta facebook-page! Der vil det komme aktuelle saker, oppdateringer og selvsagt blogginnlegg på løpende bånd! Ta gjerne og sjekk den ut, og lik siden - selv om den er litt naken foreløpig ;) Det vil endre seg fort! 

Siden finner du HER!

Så er det bare å glede seg til Negotia får svart på dette innlegget! Det innlegget kommer som vanlig utover i uka :) I mellomtiden kan du jo kose deg med Gjensidige sin gladmelding til at jeg knuste iPhone-skjermen min i tusen biter på baderomsgulvet - kun fordi jeg hadde innboforsikring - HER

"Slapp av, vi skal redde henne!" - sa Marie i Gjensidige! iPhonen er REDDA!!

 • 19.10.2017 kl. 22:28

Som du vet - har det vært noen tøffe dager. Skjermen på min splitter nye iPhone 8 plus knuste i tusen biter utover baderomsgulvet.

Men nå har en reddende engel tatt hånd om henne. Og meg. Det løser seg! 

*Denne bloggen er et samarbeid med Negotia - en fagforening i privat sektor

Fortvilelsen var bunnløs. Enden var nær. Trodde jeg. Lite visste jeg at Marie Brudevold satt på kontoret og fulgte situasjonen tett. Hvem i alle dager er Marie Brudevold, spør du? Ja - det gjorde jeg også! Men så fikk jeg en mail - og det iskalde vannet, som i noen dager hadde flommet gjennom årene mine, begynte raskt å koke i begeistring! 

Du skjønner det, at i forbindelse med at jeg ble medlem i Negotia, så fikk jeg tilbud om en del medlemsfordeler som kunne spare meg for MYE penger. Litt skeptisk bestemte jeg meg for å teste en av medlemsfordelene for å sjekke om dette virkelig var så bra som de skrøt av. 
Som stolt deltaker i et lite studentkollektiv, tenkte jeg at forsikringer, det er jo noe man hører man bør sjekke med jevne mellomrom. Dessuten skrøt de uhemmet av denne fordelen sin. 
Fordelen het Gjensidige.
 
Så jeg ringte til Gjensidige og traff en hyggelig dame som het Marie. Marie kunne fortelle meg at jeg burde ha innboforsikring i kollektivet... Det hadde jeg ikke tenkt på siden han jeg bodde med hadde en slik. Men det viser seg nemlig at dersom kollektivet brenner ned, så får han alt igjen på forsikringen.
HAN - ikke jeg! 
Og det er fordi alle i et kollektiv må tegne egen innboforsikring! Ble litt svett av tanken, og samtidig glad for at ingenting hadde hendt i kollektivet som krevde forsikring...enda... Jeg tegnet innboforsikringen og pustet lettet ut, for NÅ hadde jeg alt på stell, livet lekte og sola skinte! Følte meg faktisk ganske voksen også! 

Men at den samtalen også skulle redde meg ut av den svært prekære situasjonen jeg nå hadde rotet meg oppi, med knust skjerm og det hele, hadde jeg aldri sett for meg. Jeg gir ordet til Marie - så skjønner du kanskje hvorfor jeg ble over gjennomsnittet begeistret.
 

Hei Andrè!
 

Det er hjerteskjærende å lese om telefonen din som så vidt rakk å ta sine første tellerskritt før hun gikk i baderomsgulvet. Enda godt det var ditt gulv hun traff - for en omsorg du viser!

Men nei, alt håp er ikke ute - det er faktisk inne. Bokstavelig talt. Du har jo allerede kjøpt YS Innbo, som er identisk med Gjensidiges beste innboforsikring. Og for deg som for tiden er arbeidsledig passer det vel strålende at den er spesielt lavt priset for medlemmer i YS-forbund?! Så denne gangen er ikke gode råd dyre, fordi?..

(kunstpause)

... YS Innbo dekker knust mobilskjerm!

Jojo, det er helt sant.

Hvis du har samboer eller er gift - eller har barn, så gjelder knust-skjerm-dekningen faktisk for hele familien. Også når du/dere er på reise - så telefonen din kunne ha knust på et hvilket som helst annet baderomsgulv også, YS Innbo still got your back!

Så. La meg fortelle deg hvordan du skal få henne så god som ny igjen. Logg inn på gjensidige.no, der finner du YS Innboforsikringen din og du kan enkelt melde skade på mobiltelefonen. Du får umiddelbart tilsendt en pakkelapp på mail. Ja, jeg vet, dagens teknologi, hæ? Hvis det er lenge siden du har lagret innholdet ditt i «skyen» så gjør du det, hvis det er mulig. Og så:

 1. Skriv ut pakkelappen
 2. Finn frem en konvolutt
 3. Legg henne pent nedi og lim på pakkelappen
 4. Legg konvolutten i en rødpostkasse eller levere den på Posten
 5. Les en bok eller start på en ny serie :)

Etter 3-5 dager får du en ferdig reparert telefon av samme merke og modell i posten, med alle garantier intakt.

Kan du ikke leve uten henne en eneste dag? I så fall anbefaler jeg deg å kjøpe en utvidet mobilforsikring, slik at hvis det skulle skje igjen får du en mobiltelefon første virkedag etter at skaden er meldt. Du trenger ikke sende inn din ødelagte telefon før du har mottatt den nye! Fantastisk, ja? Og den utvidede mobilforsikringen dekker mer enn knust skjerm - den dekker alle i familien sine mobiler, enten det er tap, tyveri eller skader - i hele verden, og Gjensidige sender deg altså en ny telefon i løpet av 1-2 dager. Egenandelen er bare på 500 kroner for de første tre skadene i året. Skulle noe skje en fjerde gang er andelen på 2000 kroner.

Vi håper selvfølgelig ikke at det skjer igjen - slik at dere kan leve lykkelig i alle deres dager. Men HVIS noe skulle skje - vit at vi er her og at YS Innbo got your back!

Vennlig hilsen Marie

Marie Brudevold
Informasjons-/kommunikasjonsrådgiver - Konsernkommunikasjon

Har du ikke lest det dramatiske innlegget om hvordan jeg knuste skjermen på min nye iPhone 8 plus? Det kan du lese, ved å trykke HER!!

For nå.... Nå flyter det!!! 

Haha - det er jo helt fantastisk!!! Så nå blir det ny skjerm og det hele - helt uten bekymringer. 

Du som har fulgt meg på denne reisen de siste månedene vet hvor mye drit man kan oppleve som arbeidstaker. Eller i det minste hvor mye drit jeg har opplevd som arbeidstaker. Alle fingre krysses for at ikke har hatt en like stri tørn. Som du vet er denne bloggen et samarbeid med Negotia - og det vil jeg si to ord om. For du skal virkelig vite at jeg skriver dette med all min integritet i behold. Negotia stiller med et produkt jeg har hatt bruk for lenge - og som jeg endelig har fått bli en del av. Hjelp når det trengs, og påfyll når man vil! 

For første gang siden jeg fikk min første jobb som 15-åring føler jeg at alt går på skinner - og at veien fremover er sikker. Som medlem trenger du ikke kikke deg over skulderen til enhver tid. Det er en ganske rå følelse. Og nå dette.. Fantastisk!

Jeg anbefaler deg virkelig å ta en titt. Her finnes det noen seriøst bra tilbud! 

Sjekk flere kundefordeler på https://www.gjensidige.no/privat/kundefordeler/ys/ung 

Og dette kommer jo bare på toppen av en rekke jobbintervjuer jeg har i tiden fremover, takket være de fantastiske tipsene fra Anne i jegfikkjobben.no! Har du fortsatt ikke lest det innlegget, kan du lese det HER.


For denne gang...

... takker jeg ydmykt for meg, og takker for at du fortsetter å titte innom! Jeg håper du får noe igjen for tiden du investerer her inne. Er det noe du lurer på, eller gjerne skulle hatt svar på, hører jeg veldig gjerne i fra deg :) 


Jeg ønsker deg en riktig god helg! Og som alltid - vi snakkes på mandag :)

Neeeeeeeeeeiiii!!!!!!! Ny iPhone 8 plus - RETT i gulvet..!!!!! Det er ikke lov!!!!

 • 15.10.2017 kl. 21:02

Det er bare tre dager siden jeg stod på Coop Mega, gira som et barn på julaften, og hentet ut min nye iPhone 8 plus. Nå er den en del av baderomsgulvet!!!!!

*Denne bloggen er et samarbeid med Negotia - en fagforening i privat sektor. 

Jeg så at det skjedde - men var sjanseløs. Det var ingenting jeg kunne gjøre for å unngå det uunngåelige. Tiden stoppet opp. Hvert sekund kjentes ut som minutter. I sakte film kunne jeg se telefonen skli av vasken. Fanget av tyngdekraften satte telefonen fart mot flisene på baderomsgulvet. Langt bak i hjernebarken begynte signaler å gnistre i reseptorer, og ble kastet frem og tilbake. De forsøkte febrilsk å finne en der oppe med fullmakt til å igangsette handling. Strekke ut en hånd. Ett ben. Hva som helst. Stupe etter den. NOE! 

Og noe skjedde. Men beskjeden hadde truffet feil mottaker. Den hadde truffet overkommandoen for øyelokkene. Lite å gjøre med hendene og bena derfra. Øynene mine sperret seg opp, og Øverstløytnant Øyelokk skjønte selv at beskjeden om handling lå på feil pult. Han forsøkte straks å fakse videre en beskjed til en annen divisjon, i håp om å unngå katastrofen. Dessverre tastet han i panikken feil nummer, og den eneste som fikk det videresendte nødsignalet var Kommandant Hakeslepp. 

I det telefonen traff gulvet, med voldsom kraft, stod jeg urørlig igjen og så på, med vidåpen munn, og øyne sperret så langt opp at øyevippene nesten forsvant inn i øyesokkelen. 

Små glassbiter føk veggimellom og like etter lyste den opp med et par raske blink - før den gikk i svart. 

Jeg kastet meg ned på gulvet, og skled bort til min kjære. Det rant batterisyre ut av vidåpne sår på skjermen hennes, mens telefonen laget en lav summelyd. Jeg tror faktisk at hun gråt. Det var nesten et vakkert øyeblikk - for det gjorde jeg også. 


Men alt håp er vel ikke ute?

Jeg har det siste døgnet pleiet henne så godt jeg bare kan, vasket sårene og satt på nye bandasjer hver halvtime. Hun har fått seg en god natts lading, og virker å være på bedringens vei. Hun lyser, fungerer og gjør som hun skal - men skjermen hennes er skadet. Hardt. Jeg vet ikke om sårene noensinne kommer til å kunne gro ordentlig. Og jeg vet om en doktor som kan se på henne, og hjelpe henne. Problemet er at som arbeidsledig og greier - har jeg ikke skaffet henne ordentlig livsforsikring enda.. Det er ikke sikkert det er noe jeg får gjort..

Hun var jo så ung. Jeg hadde jo trodd at vi hadde litt tid..

Nå er gode råd dyre! Hva skal jeg gjøre?

Jeg aner ikke mine arme råd! 

Tenkt å skaffe deg jobb? Da burde du lese dette!! Nøye!

 • 13.10.2017 kl. 00:33

Jeg har vært medlem av Negotia i ca akkurat mer eller mindre rundt et par dager - og det har allerede gitt avkastning! 

Jeg har fått mye tips om jobbsøking opp gjennom årene - men de tipsene jeg nå har fått, er blant de beste jeg har vært borti! Og gjett hva? De skal jeg dele med DEG! NÅ!

*Denne bloggen er et samarbeid meed Negotia - en fagforening i privar sektor. 

Okei - som du kanskje fikk med deg i sist innlegg, dersom du leste det (og det gjorde du vel??), så har jeg nettopp meldt meg inn i Negotia. Har du enda ikke fått tittet på det - les det HER før du går videre =)  

Saken er slik, at jeg er dritt lei av å bli lurt og tråkka på, og nå vil ha noen i ryggen jeg kan vende meg til når jeg trenger det. Så jeg spurte i et åpent innlegg om Negotia kunne hjelpe meg med hva som er viktig å tenke på når man skal søke jobb, og hvordan man får den best mulige starten på et nytt arbeidsforhold. Men viktigst - hvordan kan jeg skille meg ut i bunken av søkere, og hva kan jeg gjøre, for å sikre best mulig, at jobben blir min?! 

Negotia svarte at de selvsagt ville hjelpe, og at jeg burde snakke litt med en fantastisk dame de samarbeider med som heter Anne Røren Andreassen. Hun driver siden jegfikkjobben.no 

Hun hadde lest innlegget mitt, og kom med et fantastisk svar!! Anne - Take it away! Og du som leser - Hold deg fast!

Hei André!


Jeg har lest innlegget ditt og jeg vil gjerne gi deg noen tips og råd på veien til drømmejobben din!
Jeg har svart belte i rekruttering, vært involvert i over 2000 ansettelser og har 25 års erfaring, så jeg tror jeg skal kunne gi deg noen gode råd på veien!
Ser at du har tidligere har hatt noen litt leie erfaringer i arbeidslivet, og det er jo dessverre ikke uvanlig. Men med en spisset CV, godt søknadsbrev og det å forberede seg godt før intervju er du langt på vei. Les deg godt opp på jobben - ikke bruk samme cv og brev til hver jobb - her må du spisse! 

3 tips for å få deg i gang!

1. Det aller viktigste er å gå gjennom din cv for å sørge for at den gir et godt bilde av deg.
Hvordan skal du få satt ord på din kompetanse og de personlige egenskapene du har? Tenk på hva du har jobbet med og hvilke resultater du kan vise til. Hva har du lært i hver jobb - og er dette verdifull erfaring som kan komme godt med i jobben du søker på? De aller fleste arbeidsgivere leser cv først, så det er viktig at den viser din kompetanse. Du må ikke innfri alle krav i ny stilling, men du bør kunne innfri minimumskravene.


2. Mitt andre tips er at du i søknadsbrevet skriver om hvorfor du ønsker å jobbe i bedriften. De fleste skriver om seg selv, men søknaden handler ikke om deg, men hvorfor du ønsker å jobbe der samt hvilken erfaring du har som bedriften trenger. Tenk på hvem du skriver til - kanskje kan du sjekke ut bakgrunnen til vedkommende på LinkedIn. Lurt å lage en god LinkedIn-profil også forresten!

3. Hvordan skal du briljere på et intervju? Les deg godt opp om bedriften før du drar på intervjuet. Det er nok ikke så lurt å snakke nedsettende om tidligere arbeidsgivere, fokuser på hva du har gjort som er viktig erfaring å ha i ny jobb. Husk at et intervju er toveis. Du må sjekke ut om dette er stedet du vil jobbe. Kanskje kan du få snakke med en som blir din nye kollega før du sier ja? Når det gjelder referanser holder det med 2-3 personer som kjenner deg godt og som kan gi et godt og riktig bilde av deg. Det kan være personer du har jobbet med tidligere - det behøver ikke være nåværende leder.

Lurt å informere dine referanser om hvilken jobb du søker på, hva bedriften ser etter i en ny medarbeider og spørre om din referanse kan anbefale deg som en god kandidat.
 

Som du skriver er det mange søkere til utlyste stillinger for tiden - da er det ekstra viktig med godt forarbeid André! Jeg hjelper deg gjerne med både søknad og CV, bare ta kontakt. Kanskje trenger du en fin mal for cv og søknadsbrev - det får du av meg vet du!
Vil også at du tenker på LinkedIn-profilen din. Denne er meget viktig i dagens samfunn - det er ditt digitale visittkort som alle kan se! Men først må du fokusere på at du har en bra cv, så kan du bruke teksten derfra når du beskriver hver jobb på LinkedIn. Der er det også veldig viktig å ha med bilde!

Hører gjerne fra deg, André og ønsker deg lykke til!
 

Med optimistisk hilsen fra Anne

 

Som om ikke det var nok! 

Og selv om Negotia denne gangen sendte meg videre til Anne, som de jobber tett med, var de raske på å minne meg på at når jobben faktisk er min - ser de gjerne over kontrakten, bare for å sjekke at alt ser bra ut.. Er det digg eller? Da trenger jeg faktisk ikke være bekymret for om jeg blir rundlurt!! 


Skjønner du eller?

Gode ideer er ikke bedre enn gjennomføringskraften som ligger i de. Det er jo nettopp derfor det kjennes som en voldsom trygghet å ha noen i ryggen med ordentlig erfaring.. Dokumentert erfaring. Som vet hva som skal til. Som garanterer at det blir gjort så bra det overhodet er mulig. 

For en glede det er å endelig føle at man får litt drahjelp. At man ikke må gjøre alt selv. At man ikke står alene mot verden. For en gang skyld er det verden med meg!

Endelig kjenne på at man blir fylt på av andre. At man ikke hele tiden må tråkke stien selv - vite at man kan slappe av og konsentrere seg om arbeidsoppgavene, og ikke alle fallgruvene som potensielt ligger der. 

Det tok ikke mange timene fra jeg meldte meg inn til jeg kunne begynne å høste fruktene av det! 

Det her var kanskje ikke så dumt. Vi får se hva mer de har på lager. 

Jeg er klar!

Så Negotia, får vi se hva dere er gode for!!

 • 09.10.2017 kl. 07:33

Alvorets time er kommet. Det er på tide å gjøre alvor av truslene!! 

Nok får være nok! Etter et aldri så lite lass med situasjoner som har gått i mot, der det så fort kunne gått for, tar jeg nå den berømte affæren! Jeg organiserer meg!! 

*Denne bloggen er et samarbeid med Negotia - en fagforening i privat sektor

Jada - du har sett det komme. Det har jeg også. Har du fulgt med her på bloggen i det siste, vet du at jeg har opplevd mye rart i arbeidslivet. Jobb uten lønn, tilbakebetaling av utdanning, tvunget til overtid, åpenlys trakassering på jobb.. Ja - det har vært en hel del! Fellesnevneren for de alle er at jeg har vært usikker på hvordan jeg skal håndtere situasjonene jeg har snublet inn i. 

Uke etter uke har advokatene i Negotia servert meg med gode innlegg på hva jeg kunne gjort annerledes i de enkelte situasjonene. Det tok jo ikke så fryktelig lang tid før jeg skjønte at det kanskje ikke er så dumt å ha noen rutta folk i mitt hjørne også. Altså, bedriftene jeg har jobbet i har jo hatt sine rådgivere - det er på tide at jeg skaffer meg mine egne!

Jeg håper og tror at jeg har lært av mine feil, og nå står godt rustet til å møte arbeidslivet på nytt. Men igjen tilsier jo absolutt all erfaring at det ikke er tilfellet. Det tenkte jeg jo før forrige smell også.. Så feil kan man altså ta! Så får vi se da, om det fremover kanskje blir andre boller! Helst med sjokoladebiter. Ikke rosiner. Selv om enkelte foretrekker det.. 


Ny jobb!(?)

Det handler ikke bare om at jeg ønsker å få hjelp når uhellet først er skjedd.. Det kunne vært sabla greit å få noen tips og råd før uhellet skjer også. Ville ikke det liksom vært det letteste da..? Slippe dritten!? Og aller aller aller helst, slippe uhell overhodet da..! ;) 

Så her sitter jeg da, og undrer litt.. Er det noen ting jeg kan gjøre før jeg søker jobb, som kan gjøre at jeg får den beste starten overhodet mulig? Jeg har jo en litt ullen forhistorie. Og selv om jeg liker å være ærlig og åpen, tenker jeg at det kanskje ikke er så lurt å åpne et jobbintervju med å skjelle ut forrige arbeidsplass?? Hva burde jeg ta opp i et intervju, og hva burde jeg kanskje holde igjen med? Hvordan gjør jeg det med referanser fra tidligere arbeidsplasser? Burde jeg liste alle, eller bare noen? Jeg ser folk legger mye energi i LinkedIn - men er det egentlig noens om gidder å sjekke det?

Jeg vil jo gjerne skrive en CV som er både ærlig og god, men samtidig skiller seg ut! Jeg hørte om en jobb på Kiwi som ble utlyst - hvor det kom over 400 søkere!! Da er man jo i teorien sjanseløs?? 

Så er det en ting til da - som jeg virkelig sliter med.. Ikke alle jobber som utlyses er kjente bedrifter. Noen er små, og det er vanskelig å sjekke hvor seriøse de er..! Er det noe jeg kan gjøre i forkant av et intervju, eller en jobb, hvor jeg kan sjekke at det faktisk er seriøse folk?? Hvordan kan jeg vite at jeg ikke blir lurt igjen, og ender opp med ikke å få betalt? Er det noe jeg kan spørre om på intervju, eller blir det for pushy..? 

Ah - det renner jo over av spørsmål - for det er fader ikke så lett..! Det virker som det er flere jobbsøkere enn noen gang, og færre jobber enn på lenge.  

Er jo ikke noe vits å være organisert, om man ikke har jobb!!! Sant? 

Hmm.... 

Han tvang meg til å jobbe overtid - Advokaten svarer

 • 05.10.2017 kl. 18:48

Mens høstferien ruller over fjell og fjorder, i vårt langstrakte land, ville forhandlingssjefen i Negotia svare meg på forrige innlegg, personlig! 

Av det som kommer frem, er det både noe som overrasker meg, og noe som sjokkerer meg.. 

*Denne bloggen er skrevet i samarbeid med Negotia - en fagforening i privat sektor

Forrige innlegg handlet om at jeg ble pålagt overtid i siste liten, bare et kvarter før jeg skulle ta helg. Tacoen stod på bordet hjemme, og noe godt var i ferd med å finne sin vei ned i glasset. Så ble det plutselig noen timer overtid, og jeg følte meg naturligvis krenket. Svært krenket. 1st world problems, I guess. Men alt er relativt, og en katastrofe defineres ikke nødvendigvis av en global oppfatning, men heller av ens egen opplevelse av endringer av uforutsette hendelser i sitt opplevde verdensbilde. 

Wow. Trekke pusten. 
 

Advokaten svarer

Og denne gangen ville selveste forhandlingssjefen i Negotia, Nina Møglestue, svare meg personlig! Av hva hun skriver skjønner jeg at situasjonen jeg opplevde som svært krenkende, og som rystet hele mitt opplevde verdensbilde, kan forsvares på enkelte punkter. Samtidig gjør hun meg smertelig klar over at jeg kunne krevd mer tilbake enn jeg gjorde. "Overtidsbetaling skal kun inntre dersom du har jobbet mer enn x antall timer pr uke", var forklaringen til arbeidsgiver. Vel - kanskje jeg skulle hatt en kompensasjon her likevel! Som jeg har skrevet om tidligere er enkelte bedrifter svært nøye med å holde seg innenfor noen timeantall, slik at overtid aldri blir et issue. I dette tilfellet skjønner jeg jo kanskje hvorfor. Igjen er det arbeidstaker som taper. Arbeidsgiver vinner. Alltid. 

Anyways - here it is! Nina sitt svar på forrige innlegg! (Har du enda ikke lest det, kan du lese det HER)

Hei 

Det er ikke vanskelig å forstå at god mat hjemme en fredags ettermiddag lokker mer enn å bli sittende å jobbe utover den tiden du har planlagt. 

Overtidsarbeid er bare tillat når det er særlig og tidsavgrenset behov for det i følge arbeidsmiljøloven. Med særlig og tidsbegrenset behov menes for eksempel når uforutsette hendelser inntreffer eller at en arbeidstaker melder at han/hun er syk. 
I og med at du ikke sier noe om bakgrunnen for at beskjeden om overtid kom et kvarter før du skulle hjem, forutsetter jeg at det korte varselet  skyltes en akutt oppstått situasjon som måtte løses. Arbeidstaker plikter som hovedregel å utføre pålagt overtidsarbeid. 

Planlagt overtid er ikke tillat. Derfor vil det ikke være et alternativ å varsle 14 dager i forkant om å jobbe overtid. Alternativt vil en avtalt ordning (evt med kompensasjon eller uttak av fri på annet tidspunkt) avklares. 
 
Er det tillitsvalgt på arbeidsplassen din, bør det tas opp med ham/henne for å finne ordninger eller tilpasninger i arbeidsfordelingen for å unngå gjentakende episoder. 


Husk at du har krav på overtidskompensasjon på minimum 40%. Negotia har tariffavtaler med overtidskompensasjonen  på 50% eller 100% avhengig av når på døgnet du jobber overtid. 

Så håper jeg du likevel fikk en hyggelig fredagskveld etter at overtidsarbeidet var tilbakelagt!

Med vennlig hilsen
Nina Møglestue


Nina skriver at overtid kan pålegges dersom det skjer noe akutt. Okei, jeg ser den. Så er spørsmålet hva som kan regnes som akutt. Kan akutt regnes som en leder som ikke har evnet å planlegge for økt trafikk inn til avdelingen i form av henvendelser? Når bedriften kronisk underbemanner for å slippe kostnader rundt dødtid? Når det ikke er snakk om sykdom på avdelingen, men heller en svak kalkulering av arbeidskraft, og kapasitet? Hmm. Det er vel kanskje en blindsone iht hva reglement angår. Jeg mistenker at de ansatte uansett trekker det korteste strået i den diskusjonen. Som så ofte ellers. 

Hadde jeg bare hatt deg der da, Nina..! 

Vel..! 


Gladsak

Mine damer og herrer! Det er en glede å kunne annonsere at vi fremover vil bringe litt andre typer saker frem i lyset her på bloggen! Det blir ikke nødvendigvis bare mine mange fuck-ups som blir tatt opp - men også flere gladsaker :D 

Men fortsett gjerne å sende inn deres historier, på godt og vondt! Skal ikke se bort i fra at de kan bli løftet frem :) 

Men for denne gang - Takk for meg, og takk til deg, som leste dette innlegget! 

Ønsker deg en riktig god kveld, og en riktig god helg!! 

Bilde: Pinterest
Bilde: Pinterest

 

Høstferie!!!!!

 • 02.10.2017 kl. 02:04

Denne uken tar både jeg og Negotia ferie! Det er mulig vi skviser inn et innlegg i midtuka, men ellers blir det stille fra denne kanten til neste uke! 

Dersom du fortsatt ikke har fått den med deg, må du gjerne titte på videoen vi laget fra After Work i Kristiansand, som foregikk for to uker siden! En aldri så liten vlogg der, altså. 

*Denne bloggen er et samarbeid med Negotia - En fagforening for privat sektor. 


Vi kommer sterkt tilbake :D 
André Askeland

Som snart 30 år gammel føler jeg at jeg ikke trenger å finne meg i dritt fra noen. Uten utdanning er det ikke så mange jobber jeg kan få på høyt nivå, og de jeg kan få, føler jeg ofte at jeg bare blir kastet rundt i. Nå er tiden inne for å finne ut hvilke rettigheter jeg faktisk har. Det kan også du nyte godt av ;) Denne bloggen er skrevet i samarbeid med Negotia - Et YS forbund

Bloggdesign

Søk i bloggen

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no