hits

#metoo - julebordsesongen er i gang for fullt!

  • 27.11.2017 kl. 02:54

Det er tiden på året da slips blir hatt, bord blir dansegulv og medarbeidersamtalen skal tas i baren. Jaktmarkene er offisielt åpnet.

*Denne bloggen er skrevet i samarbeid med Negotia - en fagforening i privat sektor

Jeg skal ikke stå her og påstå at jeg aldri har drukket for mye på et julebord. Forhåpentligvis er ikke de aller verste feilene begått - men så vet jeg jo heller ikke nødvendigvis hva en sleivete kommentar kan ha betydd for en kollega. 

Du kjenner følelsen - du våkner med trynet i en pøl av kebabsås, og med skjorta på. Ikke fordi du elsker å sove med skjorte, men fordi det trange slipset gjorde det umulig å få den av. Telefonen lever sitt eget liv borti hjørnet, vibrerer og danser rundt. En hel verden ønsker tilsynelatende å få tak i deg. Sannsynligvis for å håne deg for gårsdagens mange episoder. Du husker ikke i detalj, men erindrer minst én seriøs-prat med sjefen, to danser med hu søte på kundesenteret, og muligens ett klapps på noens rumpe. Det er mulig du husker feil, men det var nok faktisk på rumpa til han Tore på økonomi. Og ment som en spøk.. Spørsmålet er om han syns det var like hysterisk som deg..? 

Leste du denne? Trakassert på jobb! Burde jeg sagt i fra?


Når alt er lov

For det er jo det som er problemet med grisefyll og jobb. Endelig skal man slå seg løs med folk man omgås med hver eneste dag. Folk man kanskje har et spesielt godt øye til? Og selv om alle signaler på jobb er koselig, og flørtete, er det ikke noe mer enn det. Og det er lov. Men når ekteskapet havner i fare, fordi man blir med en kollega hjem, sveiseblind og tura på Jägermeister og Aquavit - da kan vi kanskje være enige om at det har gått for langt?

Les om Julebordet som gikk over alle støvleskaft!

#metoo

I disse dager farer #metoo-kampanjen gjennom sosiale medier som løpeild, og setter fokus på kvinners rettigheter. Det er mye drit der ute - også på edru-dager. Men dessverre blir nok ofte dette forsterket når man kaster innpå med shotter og annet gøy. Selv har jeg en rekke bekjente som har blitt utsatt for ugreie ting på jobbrelaterte tilstelninger - og julebord er en gjenganger. 

Og nå er sesongen i gang for fullt. Det er bare én ting vi kan gjøre mine kjære venner, og det er å passe på hverandre. Si i fra når ting synlig går for langt. Snakk med hverandre om man opplever noe. 

Men hva om ulykken først er skjedd?

Ja.. Hva er egentlig det riktige å gjøre? Hvordan går man frem? Dette kan jo være folk man er glad i, og liker til vanlig. Hvordan sier man i fra? Hva må man tenke på? På mandag skal man atter en gang dele møterom under budsjettmøtet.... 

Og hva om det var meg som hadde gjort noen urett? Si at eksempelet jeg skisserer i starten av dette innlegget faktisk skjer, og at et av minnene er at jeg har gjort noe mot en kvinnelig kollega? At jeg vet at det gikk for langt. Hva burde jeg gjøre i en sånn situasjon? Hvem tar jeg det opp med, og hvordan? Er det andre enn de involverte som burde være med?

For dette kommer til å være tilfellet for mange ila de neste ukene. Noen vil ha blitt krenket. Noen vil ha krenket. 

Det er fint å vite hva man skal gjøre, dersom slipset blir for trangt. 

 

Nektet lunsj og toalettbesøk - Advokaten svarer!

  • 24.11.2017 kl. 05:10

Fredag på bloggen betyr bare én ting -> Advokaten svarer! 

Og denne uken er det rådgiver i Negotia - Kathrine Fosnes Olsen som svarer vår rådville leser fra forrige uke!

*Denne bloggen er skrevet i samarbeid med Negotia - en fagforening i privat sektor! 

Har du ikke sjekket hva forrige innlegg handlet om, anbefaler jeg deg å titte på det, før du leser videre :) Innlegget finner du under ;) 

Kan sjefen nekte meg lunsjpause og toalettbesøk?????

Og ja - du kan trygt si at jeg hadde mine anelser om at det som ble skrevet om, ikke var heeeeelt greit ;) Det som var interessant, var å se hvor gærent det faktisk stod til..! Og her har Kathrine vært ganske tydelig - og sånn jeg ser det, har leseren vår en svært sterk sak. 

Det Kathrine skriver, som er verdt å bite seg merke i, er derimot at en må ha vært medlem i tre måneder, før man teknisk sett kan be om full juridisk bistand. Man kan ikke forsikre telefonen etter at man har kastet, og knust den i TVen til kompisen, fordi United tapte mot Huddersfield - MEN - alt er ikke bare svart hvitt - det er fortsatt hjelp å få! :D 

Les selv hva Kathrine svarer - så ser du selv tydelig fordelene man ville oppnådd ved å være organisert i dette tilfellet! 

Hei.

Her var det mange problemstillinger. Noen av disse kan jeg dessverre ikke gi et helt konkret svar på siden jeg ikke har fullstendig oversikt over faktum i sakene. Jeg kan imidlertid gi deg noen generelle betraktninger og håper det gir deg noen svar.


Når det gjelder arbeidstid er dette i utgangspunktet regulert i arbeidsmiljøloven. I loven fremgår det at alminnelig arbeidstid ikke må overstige 40 timer i løpet av sju dager og 9 timer i løpet av 24 timer.

For å kunne kreve kortere alminnelig arbeidstid kreves det en tariffavtale. De fleste arbeidsplasser i dag bruker 37, 5 timer i uken og 7, 5 timer per dag som alminnelig daglig arbeidstid. Minner om at arbeidstiden din skal fremgå av din arbeidsavtale, her kan dere ha avtalt kortere dager.
Jobber du hver tredje søndag har du krav på kortere arbeidstid i henhold til arbeidsmiljøloven. Har dere ikke søndagsarbeid eller har arbeid på natt vil dere nok ikke ha krav på kortere arbeidstid etter arbeidsmiljøloven. Har dere tariffavtale ved virksomheten kunne dere hatt krav på kortere arbeidstid også for skiftarbeid som ikke drives hverken om natten eller på søndag. Dette krever en helt konkret vurdering i hver enkelt sak da det må ses på belastningen av ordningen over en lengre tidsperiode.

Som medlem av Negotia kan man få bistand i slike saker.

Når det gjelder pauser er dette også regulert i arbeidsmiljøloven. Her står det at arbeidstaker skal ha minst en halv time pause dersom den daglige arbeidstiden overstiger fem og en halv time. Dersom den daglige arbeidstid er minst 8 timer skal pausene til sammen være minst en halv time. Dersom arbeidstaker ikke fritt kan forlate arbeidsplassen under pausen skal pausen regnes som en del av arbeidstiden. For at det skal være snakk om pause etter lovens forstand må den i tilstrekkelig grad ivareta arbeidstakernes behov for å hvile og spise. Slik det fremstår at dere jobber i pausen høres det ikke ut som om dere har mulighet til hverken å hvile eller å spise og pausen oppfyller derfor ikke
lovens krav og bør derfor endres.

I forhold til toalettpauser er ikke dette noe som er regulert i lov, men det fremstår som åpenbart urimelig å nekte ansatte å gå på toalettet. Har dere tariffavtale kan dere kreve å få en tillitsvalgt som kan ta opp slike saker på vegne av alle arbeidstakerne. Finner man ikke en løsning lokalt kan Negotia sentralt bidra i å løse slike konflikter.

For å kunne få tatt tak i de utfordringene dere står ovenfor vil det nok være en fordel om dere hadde fått på plass en tariffavtale som vil regulerer en del av de utfordringene du tar opp og som samtidig gir dere rett til påvirkning på hvordan dere skal ha det på arbeidsplassen. For å få på plass en tariffavtale er det viktig at så mange som mulig melder seg inn i en organisasjon som kan tilby dere tariffavtale.

Negotia har flere tariffavtaler som kan passe for dere.

Husk at de aller fleste forbund har karantenetid. Det betyr at man ikke kan melde seg inn i et forbund når man har en konflikt/sak på gang og få fulle rettigheter til juridisk hjelp med denne. Vi kan sammenligne det med en forsikring - man kan ikke forsikre huset sitt når det har begynt å brenne, forsikre bilen når den er stjålet eller forsikre reisen når den er over - du skjønner tegningen ;) Negotia har en karantene på 3 måneder før man som medlem oppnår fulle juridiske rettigheter, men denne er ikke til hinder for at vi kan kreve tariffavtale, og dermed velge tillitsvalgt, fra første dag dere melder dere inn. Tillitsvalgte kan representere dere lokalt i saker som angår dere.

Man kan i Negotia selvfølgelig ringe direkte til advokater og rådgivere og be om råd, men man får altså ikke fulle juridiske rettigheter før etter tre måneder. Ta kontakt med oss, så skal vi hjelpe dere å få på plass en tariffavtale som gir klare spilleregler på arbeidsplassen.

Tariffavtalen gir deg rett til bedre betingelser enn hva lovverket generelt tilbyr.
Les om TARIFFAVTALER her: https://www.negotia.no/tariffavtaler

Så må jeg bare få si til deg, Andrè, at det er godt å se at du løfter viktige temaer på bloggen din. Vi i Negotia VET at der skjer mye rart der ute, og vi håper så mange som mulig vil se nytten av å være organisert - helst før det begynner å «brenne» !

Med vennlig hilsen
Kathrine Fosnes Olsen
*******************
Rådgiver
NEGOTIA - Et YS-forbund

Ah jeg ELSKER dette!

Hæ? Hva babler du om, spør du? Jo - nå skal du høre! Jeg elsker å kunne hjelpe dere som leser trofast, kommenterer, og følger med på denne bloggen! Det er jo nettopp dere den er til for!! Et sted hvor dere kan lufte tanker, spørsmål og caser, og la de som kan dette aller best, gi ordentlige svar. 

Tusen takk Kathrine, for et ordentlig utfyllende og bra svar! 

Jeg håper dette innlegg når hjem til de som måtte i være i lignende situasjon, og kan være til hjelp. Husk at det alltid er lov å spørre. Ta en telefon, send en mail, eller hør her via bloggen :) Kjenner du noen som burde lese denne? Del gjerne på Facebook - så når vi enda fler. 

Husk å like siden, om du ikke har gjort det allerede, og følg med videre - for et rykende ferskt innlegg på mandag! 

Håper vi sees da! I mellomtiden ønsker jeg deg en riiiiiiktig god helg - og en fantastisk Black Friday!! 

 

Kan sjefen nekte meg lunsjpause og toalettbesøk?????

  • 20.11.2017 kl. 02:54

Magen skriker etter mat. Energinivået stuper. Sjefen nekter deg likevel å spise lunsj. Innafor?

*Denne bloggen er skrevet i samarbeid med Negotia - en fagforening i privat sektor

Etter spørrerunden vi hadde på bloggen forrige uke, kom det også inn en historie fra en leser. En historie som gjorde meg så provosert, at jeg ville lage et eget innlegg om det. For det er dessverre sånn - at urett skjer overalt, med hvem som helst. Og dersom vi kan hjelpe her på bloggen, er det jo ingenting i hele verden som er bedre enn det?? 

Okei - historien går som følger! En arbeidsgiver nekter å gi tid til lunsj for sine ansatte. Det er et kundesenter, med ganske heftig turnusjobbing. En uke med dagvakt, en uke med kveldsvakt, en uke med nattevakt og en uke med grytidligvakt. Totalt er arbeidstiden tilsvarende 100%, med litt annen ordning nattevaktsuka. Se under for nøyaktig oversikt, om det er av interesse! 

En periode på 6 uker ser sånn her ut: 

Uke 1 - 06:15-14:15 mandag-fredag (37,5t uka MEN av og til blir dette da 40t uka på de ukene de ikke kan avvikle lunsj)

Uke 2 - 14:15-22:15 mandag-fredag. (37,5t uka MEN de får ikke avviket lunsj eller pause så de jobber 40t)

Uke 3 - 22:00-06:30 - 4 netter; natt til tirsdag, natt til onsdag, natt til torsdag og natt til fredag) - dette blir 32t MEN 34t siden de ikke får avviklet lunsj.

Uke 4 - Tirsdag: 09:15-14:15, onsdag-fredag 06:15-14:15, lørdag: 06:00-16:00. (Lørdagene får de ikke avviklet lunsj eller noen form for pause, de får heller ikke overtid. (Dette blir 37t uka men her igjen så er det ikke alltid de kan avvikle lunsj)

Uke 5 - 14:15-22:15 mandag - fredag (37,5t uka MEN de får ikke avviklet lunsj så da jobber de 40t)

Uke 6 - Samme som uke 3.

Det er mange som mener at de jobber altfor mye i en 3 skiftsordning, og at de burde hatt en friuke eller flere fridager. Vi mener å ha lest et sted at man gjennomsnittlig i en periode over 8 uker ikke jobber mer enn gjennomsnittlig 35t. 


Og ikke nok med det..!!

Sjefen ga heller ikke ekstra lønn for timene som blir brukt på arbeid, istedenfor lunsj. En halvtime om dagen virker kanskje ikke så voldsomt - men om vi summerer det opp, er det snakk om 2,5t pr uke. 10t pr mnd. Si at lønna ligger på 200,- i timen, så utgjør dette 2.000,- i måneden, eller 24.000,- i året - før skatt!! Det er 120 ubetalte arbeidstimer i løpet av året. Det er 3 uker, og en dag det. Uten lønn. 3 uker i året - uten lønn..... 

Det er en ganske heftig sum når vi legger det sammen. 

Heldigvis forteller hun meg at de nettopp har fått på plass en avtale om dette nå nylig, så de får betalt for den ekstra halvtimen etter å ha kranglet og diskutert med sjefen over en periode. Men de får ikke dette godskrevet når de har ferie - da får de betalt for vanlig 7,5 timers dager. 

Jeg leser mailen fra vår kjære leser, og føler så ekstremt på desperasjonen.. Det er ikke bare at man ikke får slappet av en halvtime midt på dagen, når man er sliten i hodet - men det er grunn til at man ikke får tatt lunsj. Det er for mye kø på telefonen. Hun forteller videre i mailen at de ofte ikke kan gå på toalettet når de må det heller, da det ikke er "tid". Køen på linja må prioriteres. Evnt må man ta med seg jobben på do. Svare på chat derfra. Telefon. Mail. 


Uholdbart av flere grunner

Alt på grunn av en arbeidsgiver, så desperat etter grønne tall på bunnlinja, at man ikke ansetter nok ansatte, til å ta unna arbeidsoppgavene på den tildelte tiden. Jeg kjenner jeg blir så forbanna - for jeg kjenner meg så utrolig godt igjen.. Jeg har opplevd akkurat det samme selv - og det er den mest effektive måten å drepe ethvert hint av arbeidsglede. For min del - virker dette helt totalt uholdbart! 

Jeg vet ikke om arbeidsmiljøloven sier noe om dette? Jeg vet ikke hva hun har krav på i denne situasjonen? Jeg vet rett og slett ikke. 

Dessverre er de nok ikke alene om dette. Jeg mistenker at dette er noe som forekommer i mange yrker, og ulike bransjer. Dårlig struktur, av dårlige ledere. 

Kjenner du noen som er i denne situasjonen? Noen som jobber mer enn avtalt, uten å få betalt? Som ikke får gå på toalettet, eller spise i løpet av en arbeidsdag? Da vil jeg høre fra deg i kommentarfeltet under! 

Det er sammen vi kan si i fra, og gjøre en forskjell. Skape endring. 

Ai, ai, ai...! 

Så får vi se, hva advokatene sier til dette,  og om det er noen løsning i sikte! :) 

Svaret får du her - på fredag - som vanlig! I mellomtiden er dette en fantastisk mulighet for deg til å like siden til jobbog.blogg på Facebook! Det gjør du ved å trykke på bildet under :D 

Q&A - Svar på deres spørsmål!! Med video!! :D

  • 17.11.2017 kl. 21:30

Jeg inviterte dere til å stille spørsmål om bloggen - og dere spurte!! OM dere spurte! 

Jeg hadde kanskje håpet og trodd at spørsmålene skulle bli lettere - men når de ble så dype som de ble - var det bare å svare :D 

*Denne bloggen er skrevet i samarbeid med Negotia - en fagforening i privat sektor

Jeg er så glad for at det kom så mange gode spørsmål om faktiske ting - og ikke bare spm om hva jeg spiser til frokost, eller hvilket ps4-spill jeg liker best! Det var kvalitet over spørsmålene - og da måtte jeg bare ta meg tiden til å svare også :D I videoen under svarer jeg på alt dere lurer på! Og hvem vet, kanskje får du svar på noe du ikke var klar over at du lurte på? Det hadde jo vært fantastisk!! 

Har du fortsatt ikke lest forrige innlegg, kan du lese det HER

Er dette noe vi burde fortsette med? Er det flere spørsmål der ute? Still de i kommentarfeltet under, eller send meg en melding på facebook! Jobbog.blogg.no er navnet vi har - overalt! Jeg hører gjerne fra deg! 

Jeg slenger ut videoen her - så kan du enten se den, eller lese den under! Jeg skriver inn det aller aller meste DER! ;) 


LINKER
Link til søknaden jeg som regel sender ut Dropbox
Link til innlegget hvor jeg snakker om å få jobb Tenkt å skaffe deg jobb? Da bør du lese dette! NØYE!
Link til Jeg fikk jobben.no  www.jegfikkjobben.no
Link til jobbog.blogg på Facebook
Link til innlegget om "Er du en drop-out?"

Under følger temaene fra videoen, i tekst - i sin helhet :) 

Håper du har kost deg med dette, og fått litt inspirasjon! Jeg takker for at du brukte tid på å stikke innom, og ønsker deg en fortsatt strålende kveld, og en riiiiiktig god helg! 

:D 

ANONYM SPØR
Blir du å dukke opp på flere arrangement sammen med Negotia framover? Jeg var på After Work i Kristiansand og synes at du er utrolig flink å snakke for deg! Skulle gjerne sett at du ble med på mer av sånt :)

SVAR
Det er klart at jeg skal dukke opp også fremover :D Tusen hjertelig takk for hyggelig kommentar Anonym! Negotia blir ikke kvitt meg så lett!


EMILIE SPØR
Hallo! Jeg har lest bloggen din siden dag 1 og jeg elsker den! Men jeg lurer på om alt du skriver faktisk er sant?

SVAR
Det er så bra at du spør om det Emilie! Vit at alle innleggene, bortsett fra det om at jeg mistet alle tennene er hentet fra virkeligheten! De er ikke nødvendigvis skjedd samtidig som jeg skrev innlegget - men det er enten jeg, eller en leser som har opplevd det jeg skriver om! Men for dramaturgiske hensyn legger jeg av og til på litt - det er klart :) Det samme gjelder selvsagt for bildene jeg legger ut! De er ofte photoshoppet for å lage litt dramatikk :) 
 

KARL SPØR
Hei! Jeg sliter med å skaffe meg jobb, og jeg er redd for at det kanskje ligger til grunn i at mine søknader ikke er gode nok. Har du tips til å skrive søknader som skiller seg ut i mengden?

SVAR
Hehe - her har jeg mer enn litt erfaring, Karl! Ganske mye i grunn? :P Jeg skal prøve å gi deg mine beste svar, samtidig som jeg ber deg følge ekstra med når jeg svarer Henriette og Sara litt senere!

For det første har jeg alltid en oppdatert CV - og der legger jeg ved alt jeg har gjort, uansett hvor betydelig eller ubetydelig. 
Videre forsøker jeg alltid å selge inn hva jeg lærte fra hver eneste jobb i en kort tekst! Dersom du har jobbet i kassa på Kiwi, har du opplevd å jobbe under press, når køen er lang. Få med det! Det er dødsviktig :) Har du jobbet med kollegaer om et prosjekt, får du med det! Jobber godt i team! Stjerne i boka! Her setter kreativiteten grenser. 
Se link over, for en av mine søknader, som jeg pleier å sende ut. 
 

ELLA BELLA SPØR
Hei! Er du han som holdt drop-out-foredrag på skoler? Kul blogg, jeg følger deg og synes du skriver bra! Du gjør ting enklere å forstå, og her er mange gode tips! Takk:)

SVAR
Tusen takk for hyggelig melding! DET er meg vettu :D Jeg skrev for noen år siden et innlegg om at jeg droppet ut fra Videregående, og har i etterkant holdt en del foredrag for skolelei ungdom, om å ta seg sammen, og få den toern :D 


DINA SPØR
Hvordan burde en god medarbeider samtale være? Da tenker jeg på hva burde tas opp, hvilket ansvar har jeg (arbeidstager) og hvilket har arbeidsgiver?

SVAR
Hei Dina, takk for spm :D Denne er dyp! Det viktigste her er ærlighet! Snakk ærlig med hverandre, og få alle kort på bordet! Husk å ha en hyggelig og ydmyk tone gjennom hele samtalen - da kommer man så ekstremt mye lenger! :) 

Videre vil jeg si at å komme forberedt er livsviktig! - Se på resultatene dine, og ha gjerne med noen nøkkeltall, eller nøkkelpunkter som du ønsker å vise til. Det er gull verdt om det dukker opp! Få gjerne avklart eventuelt negative ting før samtalen, så du kan forberede deg til det før møtet! 

Gjør det klart og tydelig hva dere har blitt enige om, og en aktivitetsplan for endringer! Da er det lett å vite hva man skal forholde seg til, og når :) 

Vær også tydelig på hva som motiverer deg, og hvordan din leder kan få det beste ut av deg! :D Det gjør jobben deres mye lettere! Er det viktigste lønn, eller å bli anerkjent? En klapp på skulderen, eller liker du å bli pushet pushet pushet? Ikke alle er like - så det er greit for sjefen å vite :) 

Dersom det er noe du vil ha endret, legg frem dette på en ordentlig måte, og med en begrunnelse for hvorfor. Kanskje trenger du mer utstyr for å kunne gjøre jobben godt? Ny PC eller bedre tastatur? Fortell hva arbeidsgiver vinner på å gi deg dette, og hvordan du «betaler tilbake» enten via bedre innsats, eller bedre motivasjon osv! Da gir du sjefen en god grunn til å levere :) 

Det ligger masse skjemaer på nett om dette - så det er bare å google :) 

Arbeidsgiver plikter å inkalle til møte, føre referat, og følge opp! Så vidt jeg vet er det vel ingen særlige krav til deg :) Men det blir ofte litt hva DU gjør det til! Hvis DU krangler, blir ofte samtalen kjip - men om DU tar det pent og er fremoverlent, burde praten bli veldig bra :D  Oi denne ble lang?..! :P Takk Dina! 

Masse lykke til! 


HENRITTE OG SARA SPØR

Hei! Jeg har veldig problemer med jobbintervju, jeg har aldri vært flink muntlig og selv om jeg kan virke selvsikker i en søknad så får jeg "blackout" når det kommer til et intervju fordi jeg blir så sykt nervøs. Du har jo som jeg ser hatt litt erfaringer innen dette, så jeg lurer på om du har noen tips til å naile et jobbintervju? Eller noen tips til å forberede seg godt?

Hei. Hvordan skal man gjøre godt inntrykk på et jobbintervju?

SVAR

Ah for noen gode spørsmål! Jeg skal forsøke å svare så godt jeg kan :D 

For å skape et godt førsteinntrykk er det lurt å komme 10 min før tiden. Takk ja til en kaffekopp eller glass vann om du blir tilbudt. Det gir deg en mulighet til å slappe litt av, og unngå tør hals under intervjuet :)

Kle deg pent, uten å stivpynte. Kom heller for pent kledd, enn for lite pent. Glem alt som heter caps og hettegenser. Pen bukse uten hull, skjorte eller blazer kommer du alltid langt med.

Fast håndtrykk

Nervøsitet kommer av at du føler du ikke har kontroll. Da blir du varm i kinna, og kort i pusten. 

Det beste da er å sette seg godt. Folde henda. Legge de på bordet, eller i fanget, og puste dypt inn og ut et par ganger. Tell til 5 - før du hever haka, og ser på den som sitter foran deg og SMIL

Dersom de spør om noe konkret; f eks: hvordan jobber du med andre mennesker? Forsøk å kom på et eksempel der du har jobbet med andre, og løste det godt. 

Åpne gjerne med å si; 
«Det var et veldig godt spørsmål. Jeg skal forsøke å svare så godt jeg kan!» - «jeg husker spesielt én gang vi måtte jobbe sammen 4 stk, og hun ene stadig vekk skulket unna. Da måtte vi forsøke å få henne til å jobbe ved å bla bla bla, og det endte med at bla bla! Sånn sett vil jeg si at jeg er ganske god til å samarbeid med andre. Jeg håper det svarte på det du lurte på? :)» 

Det gir arbeidsgiver en fantastisk mulighet til å bli kjent med deg, og hvordan hodet ditt fungerer i en sånn situasjon. 100x bedre enn å bare svare «Ja, jeg syns jo at jeg er det». Ofte vil neste spørsmål være «kan du gi et konkret eksempel?». 

Da fiksa du biffen! :D 

Husk at det er lov å si at du er nervøs, eller be om litt betenkningstid. Det viser bare at du er seriøs, og menneskelig. Bedre med et korrekt svar litt sent, enn et feil svar, med en gang. 

Dette er bare noen tips til hva dere kan gjøre, og under linker jeg til et innlegg, hvor vi prater litt om dette! jegfikkjobben.no er et herlig sted å starte, om du er usikker! 

Jeg håper dette svarte på det dere lurte på, Henriette og Sara? xD 

Det er egentlig ikke så veldig vanskelig. Bare ta deg tid. Pust rolig, og tenk gjennom hva du skal si før du åpner munnen :) 


Det har også kommet inn et spørsmål om overtidsbetaling når man ikke får tid til å spise lunsj osv, men her tror jeg vi skal se på muligheten for å lage et helt eget innlegg om akkurat det! Så til deg EVA - hold den tanken - så skal jeg uansett komme tilbake til deg! :D Det lover jeg :D

 

Verdenspremiere på Q&A her på bloggen! Hva lurer DU på?

  • 12.11.2017 kl. 21:48

Spørsmålene kommer fra venner og familie, ukjente og bekjente, kollegaer og studievenner! Det er på tide å svare! 

*Denne bloggen er skrevet i samarbeid med Negotia - en fagforening i privat sektor

Er det du skriver sant? Er det du som har opplevd det? Får du betalt for dette? Er bildene dine redigert?

Kanskje har du stilt deg de samme spørsmålene, da du leste om hun som fikk sparken på SMS, da jeg knuste skjermen på telefonen, eller da jeg påstod at jeg jobbet uten å få lønn?

Jeg får spørsmål nesten hver eneste dag rundt bloggen - og innleggene jeg skriver. De fleste tror ikke helt på at det går an å drite seg ut så mange ganger, og fortsatt ikke gå i kjelleren. Det går opp for meg at mange ikke helt kjøper alt som kommer ut..! Og jeg blamer absolutt ingen for det. Derfor er jeg interessert i hva du tenker!

Nå har du muligheten til å spørre om hva som helst - her på bloggen, og få et 100% ærlig svar! - Dette er ditt innlegg :) 
 

Spør om hva som helst!!

Kanskje lurer du bare på hva jeg har på brødskiva, eller hvordan jeg lager verdens beste hjemmelagde hamburger? (For det gjør jeg faktisk)!! ;) Er det noe rundt Negotia du gjerne skulle visst? Fyr løs, og kom med så mange spm du vil!

Kanskje har du ikke så mange spørsmål rundt innleggene som har vært - men heller om de som kommer? Eller noe helt konkret ift en situasjon du befinner deg i? Kanskje er det privat og du vil være anonym? Null stress! Just tell me :) 

Det er flere måter å spørre på; 
- kommenter her på bloggen, i kommentarfeltet under
- send meg en mail på jobbog.blogg@yahoo.com
- spør på facebook-siden jobbog.blogg (link HER - og husk å like siden da...! Hehe)
- spør i kommentarfeltet på facebook, i feeden der innlegget sannsynligvis dukket opp(?)
- send en brevugle med spørsmålet pent skrevet på et stykke papir - ja - vi kjører Hogwarts-stil også!! 


På torsdag vipper jeg knappen på kameraet mitt til "opptak" - og går igjennom noen av spørsmålene som kommer inn! Videoen blir så lagt ut her på bloggen, og på facebook på FREDAG! Fredag 17 november altså. 


Så - hører jeg fra deg??? 

I hope so!! Till next time - Arrividerciiiii!!! 

Slik får du bedre lønn - Advokaten svarer!

  • 09.11.2017 kl. 23:04

I dette innlegget skal jeg rett og slett presentere noen helt konkrete tips - som kan gi deg bedre lønn! Interessert?

Hehe - Ja - heng med da vel!

*Denne bloggen er skrevet i samarbeid med Negotia - en fagforening i privat sektor

I denne ukens utgave av Advokaten svarer er det Rådgiver Anne K. Nordvang som har tatt saken - og som gir tipsene vi alle trenger på veien mot verdensherredømme. Okei - kanskje ikke helt verdensherredømme - men kanskje mot en litt bedre lønn, i det minste! Og det er jo verdt noen øyeblikks oppmerksomhet? 

I forrige innlegg skrev jeg om da jeg fant ut at kollegaen min tjente bedre enn meg, selv om vi hadde nøyaktig samme stilling og ansvarsområde! I tillegg var han "ny" - mens jeg hadde jobbet i mange år. Den svei. Ikke lest det innlegget enda? Titt HER da vel :) 

Anne er en liten røver, og la ikke frem alle svarene i selve mailen, men ga meg noen linker jeg kunne titte på. Av og til skal man jobbe for maten også. Kan ikke få alt med teskje. Fair enough. Det var verdt noen klikk!

Først av alt: Det finnes ikke en lovbestemt minstelønn i Norge og har man ikke tariffavtale på bedriften har man heller ikke krav på lønnsforhandlinger.

Men har du kompetansen i boks, stiller du sterkere når du skal forhandle. Mer om dette lenger ned. 

Dersom du ikke tariffavtale der du jobber, har du dessverre ikke rett på noen spesiell minstelønn. Lønnen må i så fall avtales helt individuelt og fastsettes i arbeidskontrakten din. Hvor god lønnen din blir er altså helt avhengig av hvor god du er til å forhandle og det er slettes ingen selvfølge at du får lønnstillegg hvert år. Enkelte yrker har gjerne en egen «tarifflønn», men denne gjelder bare dersom det er inngått tariffavtale på arbeidsplassen. I privat sektor er dette ingen selvfølge.

Negotia er opptatt av at de ansatte får sin del av den verdiskapningen som skjer på bedriften og at lønn og annen inntekt fordeles rettferdig. Ta kontakt med våre rådgiverere for tips og råd om hvordan forhandle lønn og hvor man finner lønnsstatistikk.  

Jeg legger ved noen linker, og litt informasjon du kan se på som kan komme godt med. Husk at Negotia tilbyr utdanningsstipend til sine medlemmer, slik at man kan bygge på kompetansen sin. Dette er et punkt som kan bli viktig i en eventuell lønnsforhandling.

Se her, for mer om det.

Til selve forhandlingsmøtet er det et par ting du bør tenke på. Still alltid godt forberedt til samtaler hvor lønn skal være et tema og tenk nøye gjennom argumentasjonen du skal bruke på forhånd. Se gjerne håndboka for lønnsforhandlinger som ligger på "Min side". 

Dersom det er inngått tariffavtale med Negotia på arbeidsplassen vil våre tillitsvalgte passe på at det gjennomføres reelle lønnsforhandlinger hvert år.  Dersom det ikke er inngått tariffavtale på bedriften kan du verve noen flere medlemmer, danne en Negotiaklubb og kreve tariffavtale. Dette hjelper våre rådgivere deg med.

Det er med andre ord ingen absolutte svar å gi rundt spørsmål om lønn men med Negotia i ryggen står du stødigere i samtaler om lønn. 

Jeg håper dette ga deg litt ekstra skyts - og at du med dette er klar til å ta "praten"

 

Med vennlig hilsen
Anne K. Nordvang
*******************
Rådgiver
NEGOTIA - Et YS-forbund

Så Anne, tok jeg utfordringen din, og leste litt på Min Side for litt inspirasjon! Det er særlig én side jeg vil dele med deg som leser - som ga meg virkelig troa! (Ikke si til noen at jeg deler denne med deg da..! Jeg tror ikke jeg har helt lov til det, hehe)

Say whaaaat?

Det er jo egentlig så selvsagt! Det er jo egentlig så lett!!!

Hva skal til for at du går med på noe, når noen forsøker å overbevise deg? Hva er viktig for deg når de skal lure deg med på noe, som du tenker at det bare er de som vinner på? Saklighet! What´s in it for me!! Hva tjener jeg, på å hjelpe deg? Har du svaret på dét...! Ja da er mye gjort!

Klarer man å sette seg inn i situasjonen til arbeidsgiver, øker nok sannsynligheten enormt for at du når gjennom med ønsket! Det skal hvert fall jeg legge i bakhodet til neste gang! 

Nei så gøy! Så genialt!! Takk Anne, for fantastiske tips! 

Kort oppsummert
- Vær hyggelig og by opp til en hyggelig dans
- Kom forberedt
- Bygg på kompetansen din når du kan! (Kurs, utdanning, osv)

Jeg håper dette hjalp deg like mye som det hjalp meg og at du nå kan gå i lønnsforhandling med hevet hode! 

 

Husk å like jobbog.blogg på facebook - om du enda ikke har gjort det! Det gjør du svææært enkelt, ved å trykke på bildet under :D

Til neste gang ønsker jeg deg en fortsatt strålende dag - og en riiiiktig god helg :) 

-xoxo- 

Kollegaen min fikk MER lønn enn meg....??

  • 06.11.2017 kl. 01:18

Etter noen år i samme avdeling, fant jeg ut ved en tilfeldighet at kollegaen min tjente vesentlig bedre enn meg..! 

Se for deg følgende; Dere har samme stillingstittel, samme arbeidstider, samme arbeidsoppgaver og samme ansvarsområde. Så finner du ut etter nesten to år som kollegaer, at han har stikki av med nesten 60.000,- mer enn deg i året!!!! - Hva sier man til det da?

*Denne bloggen er skrevet i samarbeid med Negotia - en fagforening i privat sektor

Jeg vet ikke om du noensinne har vært i lignende situasjon, eller om jeg i det hele tatt har rett til å klage på det - men jeg skal fortelle deg at det føltes forbannet urettferdig når jeg fant ut av det. Og skal jeg fortelle deg en liten hemmelighet, som får bli mellom oss to? - Jeg leverte ganske mye bedre resultater enn han også. Likevel tjente han omtrent 5 000,- mer enn meg. Hver. Eneste. Måned. 

Og da føler jeg meg nødt til å stille spørsmålet - Hvordan i alle verdens dager gikk det til??

Faktisk - ja, faktisk, så hadde jeg til og med lenger ansiennitet..! Jeg kan egentlig ikke se for meg noe annet enn at han må ha klart å diskutere noe frem under kontraktsforhandlingene ved tiltredelse?? Men igjen - jeg følte aldri at det var et tema når jeg ble ansatt. Da var det et kontraktsforslag, som jeg føler man ikke helt kan krangle på? Du kan jo bare ikke være han typen som begynner å stille krav til høyere lønn, før du har fått jobben??

Men hvordan skal man egentlig stille seg til det når man starter i en ny jobb? Nå har jeg flere svært lovende intervjuer på gang fremover - og jeg gleder meg, og håper virkelig at jeg snart lander drømmejobben - men jeg er da ikke interessert i å bli lurt inn i en dårligere deal, enn jeg kanskje kan få til?? 

Hva er liksom den korrekte måten å gå frem på? Enten det er i intervjuet, eller ved kontraktsignering? Hvordan kan jeg eventuelt be om å få diskutere lønna med sjefen, når jeg har jobbet en stund? Jeg kjenner at jeg ikke er redd for å spørre - jeg vil bare gjøre det på rett måte. Unngå å være han typen. Han liker jeg ikke helt. 

Hmm... Forvirra type - med for mange tanker i hodet..

Når er sist du var i lønnsforhandlinger? 

Vinnerne er trukket!!

Uansett!!! Halloween-konkurransen vi kjørte på bloggen forrige uke ble en slager - og tre heldige vinnere stakk av med hvert sitt relativt fete aktivitetsarmbånd fra MovNow :D Vi gratulerer så mye!!!! 

Og som alltid - stay tuned - ila uka kommer svaret fra de dyktige advokatene i Negotia - og forhåpentligvis har de også denne gangen noen gode tips og råd, og kanskje blir det bedre lønn på oss alle sammen fremover :D Følg med videre for fortsettelsen - og husk å like jobbog.blogg på facebook, HER, så går du aldri glipp av et innlegg igjen =) 

MUST READ! Slik får du dekket tannlegen!!! - Gjensidige svarer

  • 02.11.2017 kl. 17:14

TENNA er på plass igjen - og her får DU tipsene som gjør at du kan spare mye av tannlegeutgiftene fremover :D 

Okei - jeg regner med at du ikke helt kjøpte forrige innlegg om at tenna mine stupte ut av kjeften, som pingviner fra et isberg på jakt etter fisk? Tenna er her enda - men det er absolutt på tide å få sjekket de!

*Denne bloggen er skrevet i samarbeid med Negotia - en fagforening i privat sektor

På mandag delte jeg innlegget om at tenna mine hadde falt ut, og at gode råd nå var dyre. Du kan lese det HER, om du ikke har lest det enda! 

Det begynner jo kanskje å bli en vane, at det beleilig nok kommer en "overraskelse" fra noen hverdagshelter der ute, som stort sett løser problemene mine akkurat når jeg trenger det som mest? Og vet du - det gjør jo faktisk det! Og er ikke det egentlig helt fantastisk?? Grunnen til at jeg stadig blir reddet vekk fra ekle situasjoner, er at jeg nå har et lag av eksperter i ryggen - som hjelper til når det trengs! Og det kan du også ha!!! 

Denne gangen er det igjen Marie i Gjensidige, som har lest hva jeg har skrevet, og kommer med noen oppløftende ord! Under får du se hva hun svarte meg :D Marie - jeg digger deg!! Du er rå! - OG - Tusen takk for den virtuelle yoghurten!! Den var råååågod!

Hei! Her kommer svar på blogginnlegget:

Hei Andrè!

Å nei, å nei - hvor har blitt av dine tenner? De skulle jo være dine beste venner! (Nå fikk jeg veldig lyst til å skrive alt til deg på rim, men det dropper vi) Fra spøk til alvor her også: du er garantert ikke alene i din situasjon. Tannleger kan være kjempeskumle - både for deg med tannlegeskrekk, og for bankkontoen din! Særlig når du er student og ikke akkurat kan relatere deg til Onkel Skrue med svømmeturer i pengebingen sin - what so ever. Du har min dypeste medfølelse; her har du en virtuell yoghurt med mangosmak - så har du noe å trøstespise mens du leser videre.

For gode råd hadde ikke trengt å være så dyre, hadde du bare vært litt føre var!

(Advarsel: avsnittet som følger kan medføre anger og klask i pannen for at du ikke forsikret deg før).

Gjensidige samarbeider nemlig med Norsk Tannhelseforsikring om å tilby YS-medlemmer noe som heter YS Tannhelse 18-29. Det er en tannhelseforsikring som dekker alle uforutsette utgifter hos tannlegen, så sant behandlingen er nødvendig for tannhelsen din. Den dekker for eksempel ikke kosmetiske inngrep eller tannregulering, men den dekker deg dersom du får hull i tennene, må skifte ut sprukne fyllinger, rotfylle, sette inn bro/krone/implantat eller trekke tenner. Det sistnevnte har du kanskje ikke behov for, ettersom de brutalt nok faller ut av seg selv i skrivende stund </3 Men den dekker det meste den hvitkledde SUPERHELTEN (det er strengt tatt det vedkommende er, hæ?!) kan utsette deg for hvis tannhelsen din krever det!

Problemet er at den ikke dekker deg nå når problemet allerede er kjent. Du må ha kjøpt forsikringen minst en måned før skaden inntreffer - Den er ikke særlig dyr, YS Tannhelse 18-29 koster 47 kroner i måneden, har en egenandel på 500 kroner per behandling og har en dekningssum på 10 000 - det vil si at den dekker behandlinger som koster opp til ti tusenlapper. Den dekker ikke vanlige rutinekontroller (puss og pirk), men hvis tannlegen oppdager et behandlingsbehov tar den seg av de store utgiftene så du kan spare resten til taco! (-men det er et krav om at du går til jevnlig kontroll hos tannlegen - det vil si hver 15. måned)

Så beklager, Andrè. Denne gangen er dessverre de gode rådene dyre, men NESTE gang! Da trenger det ikke bli så dyrt - hvert fall ikke med YS Tannhelse 18-29 :)

Håper å se smilet ditt snart igjen!
 

Vennlig hilsen

Marie Brudevold
Informasjons-/kommunikasjonsrådgiver - Konsernkommunikasjon
Gjensidige


Så var det bra da - 

- at forrige innlegg ikke var 100% sannferdig. For da ville jeg faktisk ikke fått dekket tannlegen denne gang! Men i og med at jeg har vært hos tannlegen det siste året, og har såkalt "nullstatus" - som bare betyr at jeg ikke har noen store kjente feil i kjeften, er jeg safe til neste gang! :D 

Så dersom tenna faktisk skulle begynne å ramle ut - vil jeg være dekket! 

For tannlege er dyrt..! Sinnsykt dyrt. Men det er like viktig som det er dyrt! Og jeg er helt enig med deg Marie, i at tannleger faktisk er hverdagshelter, og ikke hverdagsdjevler! Selv om det ofte kan føles som de er det. Sadister kan de jo fortsatt være? Neida. Joda. Eller. Neida. 

Men en liten sum i mnd for forsikring, mot at jeg slipper monster-utlegg når det trengs..? Jeg tar den dealen. 10 av 10 ganger :D 

Hva er din verste tannlegehistorie? Jeg hører gjerne fra deg i kommentarfeltet! 


Konkurranse

Og - husk at vi trekker tre vinnere av et relativt tøft aktivitetsbånd fra MovNow fredag 2 november! Foreløpig er det ikke tusenvis av svar i kommentarfeltet - som betyr at nettopp du har en fantastisk mulighet til å stikke av med premie!! Alt du trenger å gjøre er å kommentere på videoen (link under) hva som er ditt favorittgodteri, og like siden jobbog.blogg på Facebook :D 

 

 

André Askeland

Som snart 30 år gammel føler jeg at jeg ikke trenger å finne meg i dritt fra noen. Uten utdanning er det ikke så mange jobber jeg kan få på høyt nivå, og de jeg kan få, føler jeg ofte at jeg bare blir kastet rundt i. Nå er tiden inne for å finne ut hvilke rettigheter jeg faktisk har. Det kan også du nyte godt av ;) Denne bloggen er skrevet i samarbeid med Negotia - Et YS forbund

Bloggdesign

Søk i bloggen

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no